Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pobuda za preimenovanje letališča na Brniku

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
12 Jun 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Ljubljanski župan Zoran Janković je prejel pobudo državljana Bojana Žvikarta, da se Letališče Jožeta Pučnika na Brniku preimenuje v Letališče Franca Severja Frante.

Žvikart je v pobudi zapisal, da sta bila oba s Franto razočarana in žalostna tako pri odprodaji letališča kot pri njegovem preimenovanju in dodal: »Prepričan sem, da bi si Franta veliko bolj zaslužil, da letališče nosi njegovo ime. Cenim delo Jožeta Pučnika, a ta z letališčem nima nič. In če je bilo takrat poimenovanje napravljeno čez noč in brez razprav, je ta zadeva verjetno enostavna. Če pa ni v teh časih možna, pa se je treba nanjo pripraviti. Volitve bodo kmalu.«

Franc Sever - Franta se je rodil 21. marca 1923. Oče je bil Maistrov borec in bataljonski trobentač ter učitelj trobente v slovenskem polku v avstro-ogrski vojski, mati pa je bila šivilja. Njegovo življenje so zaznamovali partizani in bogata letalska kariera v vojaškem in civilnem letalstvu.

Leta 1954 je po dveletnem opravljanju poklica pilot učenec na letališču v Banjaluki pridobil poklic pilota druge stopnje.

Sredi petdesetih je opravil izpit za čin polkovnika vojnega letalstva. Jeseni 1957 je bil na željo poveljstva letalske divizije na letališču Pleso generalmajorja Radoslava Jovića postavljen za poveljnika letalske baze na aerodromu Pleso pri Zagrebu.

Od leta 1961 je bil v veliko podporo novoustanovljeni letalski družbi Adria Aviopromet, ki je imela takrat sedež v Zagrebu na letališču Pleso, saj letališče na Brniku še ni bilo odprto.

Po končani ekonomski fakulteti v Zagrebu se je posvetil podjetništvu. Na prigovarjanje znancev se je, prijavil na mesto direktorja Aerodroma Ljubljana-Pulj. S sklepom delavskega sveta je bil 16. maja 1968 imenovan za direktorja letališča.

Med njegovim vodenjem je letališče na Brniku doživelo velik napredek. Inex-Adria Aviopromet in JAT sta Slovenijo povezovala tudi s čezoceanskimi leti, v načrtu pa je bil tudi potniški terminal na južni strani letališča. Vse skupaj se je končalo maja 1981, ko je Franta pod prisilo politike zapustil Aerodrom Ljubljana-Pulj in prevzel vodenje Inex-Adrie Aviopromet. Kmalu po nesreči v Ajacciu se je upokojil. Posvetil se je pisanju. Umrl je 5.6.2021.

Letališče Brnik so v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana s sklepom Vlade RS preimenovali 7. junija 2007.


Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28