Natisni to stran

Slovenska vojska bo testirala Pipistrelova letala

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
29 Jun 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Minister za obrambo Matej Tonin je danes, v torek, 29. junija 2021, obiskal podjetji Pipistrel in C-Astral.

Najprej se je srečal z direktorjem podjetja Pipistrel Ivom Boscarolom, ki je ministru predstavil podjetje in vizijo razvoja podjetja. V nadaljevanju obiska sta minister Tonin in g. Boscarol podpisala Dogovor o preizkušanju ustreznosti šolanja z letali Pipistrel. Predmet tega dogovora je zagotovitev letal, ki jih proizvajalec letal Pipistrel, da v uporabo Slovenski vojski (SV) z namenom, da Slovenska vojska izvede preizkušanje ustreznosti teh letal za šolanje pilotov SV ter za prenovo sistema letalskega usposabljanja.

Pipistrel bo na podlagi tega dogovora Ministrstvu za obrambo omogočil uporabo letal Virus SW 121, letala Velis Electro, letala Panthera ter simulatorja Velis X-Alpha VR. Pipistrel bo tudi izvršil prešolanje pilotov inštruktorjev SV za letenje z navedenimi letali in usposobil mehanike SV za predpoletne preglede in osnovno vzdrževanje navedenih letal. Ministrstvo za obrambo bo izvedlo napredno testiranje ter prikaz zmogljivosti in uporabnosti Pipistrelovih letal za potrebe SV ter v zameno omogočilo Pipistrelu testiranje njegovih letal na območju letališča Cerklje ob Krki in na Počku.

podpisala Dogovor o preizkušanju ustreznosti šolanja z letali Pipistrel
  Podpi Dogovora o preizkušanju ustreznosti šolanja z letali Pipistrel

Minister za obrambo Matej Tonin je izrazil veselje nad tem, da se slovenska vojska pomika v smeri zelene obrambe, ki bo hkrati pomenila tudi podporo slovenski industriji in dodal: »S tem, da je slovenska vojska začela uporabljati tovrstna letala, je dala jasno sporočilo svojim zaveznikom znotraj zveze NATO in tudi drugim, da so to izjemno kvalitetna letala, ki jih lahko s pridom uporabljajo tudi druge oborožene sile.«

Minister je omenil, da sta se z g. Boscarolom na srečanju dogovorila za posebno partnerstvo med MORS in podjetjem Pipistrel, v katerem bi pokušali pridobiti čim več sredstev NATO ter evropske unije za razvojne projekte, saj MORS te procese administrativno dobro pozna, Pipistrel pa je podjetje, ki ima izkušnje, da jih spravi v prakso.

Direktor skupine Pipistrel, g. Ivo Boscarol se je zahvalil ministru Toninu za spodbudne besede in za podporo, da je desetletje dolgo prizadevanje za sodelovanje pripeljal do dejanskega podpisa. Omenil je, da bo to sodelovanje ustrezno tudi za specifične potrebe vojaških sil manjše države, kot je Slovenija, ki je občutljiva na onesnaževanja okolja in hrup ter sklenil: »Pri tem ima Pipistrel primat, saj je kot prvi na svetu uspel certificirali električno letalo. Slovenska vojska bo prva, ki bo v svoje roke dobila neslišno električno letalo za osnovno šolanje kot del programa, ki vsebuje tudi hitrejše letalo, štirisedežno letalo in simulator letenja s tehnologijo virtualne resničnosti.«

Ogled letala Panthera
  Ogled letala Panthera

Tehnični direktor skupine Pipistrel, dr. Tine Tomažič, je pojasnil, zakaj so Pipistrelova letala za šolanje tako drugačna in boljša, da jih uporabljajo tudi velike vojske. Opisal je njihov princip, zasnovan okoli zelo majhne porabe moči za letenje in postregel s primerom, da za letenje 200km na uro porabijo četrtino manj moči kot avtomobil, zato so primerna za elektrifikacijo.


Priložnost, ki jo vidi za letala kot so Velis ali platforma Virus SW 121, je digitalizacija šolanja pilotov letalskih sil, saj se bojevanje premika v virtualno, kibernetsko sfero, letala pa so vedno bolj opremljena s sistemi za obveščanje. Za pilote to pomeni, da se bojo neizbežno srečali z najnovejšo tehnologijo, zato šolanje s tovrstno tehnologijo ustvarja kader, ki bo že takoj pripravljen na nove izzive.

Poudaril je, da bodo Pipistrelova letala to lahko počela na okolju prijazen način, saj tudi bencinska letala porabijo več kot pol manj goriva kot letala, ki jih trenutno uporablja slovenska vojska, hrup pa zmanjšajo kar za faktor 5. To pomeni, da je letalo, ki leti več kot 200m visoko, za opazovalce na tleh povsem neslišno.

Omenil je tudi vidik varnosti in povedal, da so električna letala že danes certificirana na višje standarde varnosti kot katerakoli bencinska letala ali letala z turboreakcijskimi motorji. Vsa imajo tudi reševalne sisteme z vgrajenimi padali, kar je izdatna prednost zlasti pri letenju nad zahtevnimi tereni, kot je Slovenija. Ta tehnologija reševanja življenj s padali se je že pokazala kot 100% učinkovita, to pa je zelo pomembno za nove pilote.

Minister Tonin je obisk v Pipistrelu sklenil z ogledom proizvodnje Pipistrelovih letal in predstavitvijo letal.

Ogled proizvodnje v podjetju C-Astral
  Ogled proizvodnje v podjetju C-Astral

V drugem delu obiska na Ajdovskem je minister Tonin obiskal podjetje C-Astral, kjer mu je direktor podjetja C-Astral g. Marko Peljhan predstavil podjetje, razvojne projekte in proizvode, predloge za izboljšavo zmogljivosti sistemov Belin C-Astrala, ki jih ima v uporabi Slovenska vojska, nove prostore in proizvodnje zmogljivosti. C-Astral je vodilno svetovno podjetje na področju manjših brezpilotnih letalnikov. Njihovi letalniki letijo v več kot 70 državah. Skupaj so jih prodali že več kot 400. Minister za obrambo Matej Tonin je povedal, da je njegova naloga promovirati slovensko obrambno industrijo, ki je tehnološko zelo napredna in napovedal nadgradnjo obstoječih brezpilotnih letalnikov Belin in možnost nakupa dodatnih ter dodal: »Za Slovensko vojsko so tovrstna brezpilotna letala nepogrešljiva za izvidovanje in vse naloge, ki so s tem povezane.«

Minister Tonin s predstavniki podjetja C-Astral
  Minister Tonin s predstavniki podjetja C-Astral

Ministrstvo za obrambo in Grozd obrambne industrije imata sicer sklenjen program sodelovanja, ki opredeljuje tudi sodelovanje s podjetji na področju testiranja, raziskav in razvoja, podpira razvoj slovenske obrambne industrije ter njihovo nastopanje na tujih trgih.

Foto: MORS