Natisni to stran

Nov terminal ljubljanskega letališča odprl vrata za potnike

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
01 Jul 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Na Letališču Ljubljana je danes vrata odprl nov potniški terminal.

Prvi potniki so vanj vstopili v zgodnjih jutranjih urah. S sodobno infrastrukturo, ki se razprostira na 10.000m2, bo Fraport Slovenija uporabnikom ponujal višjo kakovost in večjo pestrost storitev ter boljše delovno okolje, ljubljansko letališče pa uvrstil med moderna evropska letališča.

Kot prvi so z novega terminala ob 6. uri odpotovali čarterski potniki v Antalyo, ob 7. uri pa sta sledila čarterski let s košarkarskimi navijači v Litvo in prvi redni potniški let Lufthanse v Frankfurt. Prvi potniki bili ob prihodu deležni tople dobrodošlice. Po prijavi na let in varnostno-kontrolnem pregledu v novih prostorih jih je v potniški čakalnici nagovoril poslovodni direktor Fraporta Slovenija, Zmago Skobir. Izrazil je zadovoljstvo, da letališče z novo infrastrukturo vstopa v vznemirljivo novo obdobje in uporabnikom prinaša številne prednosti – višjo raven storitev za potnike, boljše delovne pogoje za zaposlene in bolj privlačno okolje za poslovne partnerje. Čeprav je epidemija Covida-19 letalsko panogo močno prizadela, letališki vrvež zadnjih dni kaže, da se letalski promet spet postavlja na noge. Povezave se vračajo na ljubljansko letališče, prihajajo novi prevozniki in ob sproščanju omejitev je raziskovanje sveta spet uresničljiva želja. Potnikom se je zahvalil, ker za začetek svojih potovanj izbirajo ljubljansko letališče. Dodal je, da Fraport Slovenija z novo infrastrukturo uresničuje vizijo ustvariti sodobno in učinkovito regionalno vstopno točko - stičišče priložnosti za posameznika, družbo ter širšo globalno skupnost.

Zaključna selitev letalskih operacij s starega na nov terminal je stekla takoj po odhodu zadnjega včerajšnjega letala, ki je nekaj pred 18. uro poletelo proti Zakintosu. Po odpremi potnikov je bilo potrebno preseliti še zadnjo tehnološko opremo, z odstranitvijo pregrad spojiti oba terminala in prilagoditi potniške tokove, komercialne površine napolniti s svežo ponudbo za prve obiskovalce ter uveljaviti novo prometno ureditev za dostop do potniškega dela letališča.

Spremenjena prometna ureditev

Do terminalov se bo mogoče po novem iz smeri Kranja in avtoceste pripeljati iz prvega krožišča (KA1), kjer bo v nadaljevanju na voljo dostop do odprtih parkirišč, cone za kratkotrajno ustavljanje, avtobusne postaje, parkirnih mest za kombi prevoznike in parkirne hiše. Promet bo potekal enosmerno - od novega terminala proti izvozni cesti mimo objektov Policije in Kontrole zračnega prometa Slovenije, voden pa bo z ustrezno prometno signalizacijo.

Vir in foto: Fraport Slovenija