Natisni to stran

[Intervju] Ruben van der Mark, AEC Skyline

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
26 Jul 21
Napisal Aljoša Jarc
Objavljeno v Novice

Na mednarodni vojaški vaji Jadranski udar 2021 je bilo med sodelujočimi opaziti tudi letalo tipa L-39 Albatros nizozemskega podjetja AEC Skyline. Pogovorili smo se z Rubenom van der Markom, vodjo vzdrževanja pri AEC Skyline. Also in English

Ruben, hvala za sprejetje našega povabila! Nam lahko na kratko opišete zgodovino podjetja AEC Skyline? Kako se je začelo in katere vrste storitev ponujate vašim strankam?

Prosim, Aljoša, hvala tebi da si nas kontaktiral. Zgodba podjetja se je začela leta 2005, ko je Stef Have, nekdanji pilot helikopterjev AH-64D Apache Nizozemskih zračnih sil, ustanovil Forum Group. Leta 2008 je Forum Group odkupil letališče Seppe (zdaj mednarodno letališče Breda) na jugu Nizozemske. Tukaj je delovalo podjetje AEC Air Support, del skupine Forum Group, ki se je pred kratkim združilo s Skyline Aviationom, s sedežem na letališču Groningen Eelde. To podjetje je Forum Group kupil leta 2010, z združitvijo obeh družb pa je nastalo novo podjetje AEC Skyline. Pod prejšnjim lastništvom in pred selitvijo v Groningen je bil Skyline Aviation baziran na letališču Den Helder, ki je tudi sedež mornariške letalske postaje De Kooy. Letos bo AEC Skyline praznoval trideseto obletnico zagotavljanja visokokakovostne in stroškovno učinkovite podpore pri usposabljanju nizozemskih oboroženih sil (vojske, vojnega letalstva, mornarice) in članic NATO. Poleg tega AEC Skyline sodeluje tudi z obrambno in letalsko industrijo ter serijo domačih raziskovalnih inštitutov.

Podjetje se tradicionalno ukvarja s podporo »fast air« storitev, temu smo dodali še ISR (izvidovanje, obveščevanje in opazovanje) in kritične podatkovne rešitve, ki vsebujejo tudi sistemske integracije in IT networking, ki so za nas »specialni projekti«.
Medtem pa naša »fast air« podpora vključuje neposredno zračno podporo (CAS), digitalno podprto neposredno zračno podporo (DACAS), elektronsko bojevanje, »red air« oz. usposabljanje med katerim odigramo vlogo nasprotnika in letalsko vleko tarč. Pred kratkim pa smo, s pomočjo našega Learjeta, podprli poizkuse MUMT- Manned-Unmanned Teaming – delovanje vojakov, avtomatiziranih platform in dronov.

Kaj ste pravzaprav počeli na vaji Jadranski Udar?

Na vaji Jadranski udar 2021 smo pomagali pri usposabljanju neposredne zračne podpore (CAS), glavni namen vaje je bilo šolanje kontrolorjev združenih ognjev (JTAC) in letalskih posadk v kondicijah konvencionalne vojne. V ta namen je AEC Skyline sodeloval z enim letalom tipa L-39. Za sodelovanje na vaji nas je najelo nizozemsko vojno letalstvo.

Kako je bilo letenje iz Cerkelj ob Krki? Kaj menite o tamkajšnji infrastrukturi in kako bi ocenili sodelovanje s Slovensko vojsko?

Lepo je bilo delovati iz vojaške baze Cerklje ob Krki. Tamkajšni uslužbenci so zelo profesionalni, nudili so nam zelo dobro podporo.

Kako lahko podjetje, kot je AEC Skyline, pomaga manjšim oboroženim silam, med katere spada tudi Slovenska vojska?

To lahko naredimo tako, da ponudimo visoko kakovostno in stroškovno učinkovito podporo, na primer pri DACAS usposabljanjih, ki predstavljajo napredni digitalni dopolnitev CASa. Torej najboljša cenovno ugodna rešitev za usposabljanje CAS pete generacije, ki dopolnjuje tradicionalni »ustni« CAS.

Katera letala imate v floti in kako so opremljena?

Trenutno imamo eno letalo Learjet 36A (N116MA) in dve letali L-39 »Albatros« (N139LE, N139LZ), ki sta opremljeni z  L3Harris Wescam EO/IR senzorskim podom in datalinkom. Uporabljamo tudi letalo tipa GA8 Airvan (N1753S), razmišljamo pa tudi o širitvi flote.

Kje ste odkupili letala L-39? Koliko časa ste namenili opremljanju z raznoraznimi sistemi?

Letala tipa L-39 uporabljamo že skoraj 30 let. Trenutni dve sta bili predhodno vpisani v estonski register. N139LE (L-39ZO) je bil sprva v uporabi v Vojnem letalstvu Vzhodne Nemčije, N139LZ (L-39C) pa je služil v Kirgizistanu.

Na letalih smo nadgradili več izboljšav, ki vključujejo novo elektronsko opremo, med katerimi je ti. »glass cockpit«, dodali smo nove sisteme, da bi upoštevali zakonodajo in  potrebe naših strank.

Vaše podjetje ponuja tudi napihljive tarče. To je za večino ljudi povsem nepoznana niša, nam lahko zaupate več?

Glede na to, da večina naših zaposlenih izhaja iz vojaških krogov, mnogi od teh so bivši piloti Kraljevih nizozemskih letalskih sil na helikopterjih AH-64 Apache in letalih F-16, smo med usposabljanji opazili pomanjkljivost. Iskreno povedano je bilo realistične simulacije groženj bolj malo, z izjemo nekaterih sistemov, ki se uporabljajo na poligonih. Med temi so na primer protiletalske baterije SA-6. Te pa je precej zahtevno prepeljati na točno določen kraj na poligonu. Tako smo se odločili, da bomo priskrbeli »napihljive vabe« sistema SA-8 in tanka T-72. Obe tarči sta lahki in vizuelno podobni originalom, obenem pa je tudi njihova toplotna slika realistična. Namestitev je enostavna, uporabljajo se na primer med usposabljanji operacij zrak zemlja (Air to Ground Operations School (AGOS). Da bi bile tarča protiletalskega sistema SA-8 še bolj realistična pa ji je mogoče dodati tudi radarski oddajnik in/ali dimne rakete »smokey sams«.

S katerimi državami sodelujete?

Trenutno imamo z USAFE (Vojnim letalstvom Združenih držav Amerike v Evropi) podpisano večletno pogodbo za zagotavljanje JTAC CAS usposabljanj, pretežno na območju Nemčije. Kljub omejitvam, ki so bile sprejete zaradi pandemije covid-19, so v zadnjem letu naši uslužbenci sodelovali na vajah na Karibih, na Danskem, v Litvi in drugje. Seveda pa smo delovali tudi doma, na Nizozemskem.

Naslednje vprašanje je zanimivo predvsem za letalo glede... povejte nam več o vaši repni poslikavi in o tem kar predstavlja.

Repna poslikava na naših letalih predstavlja Neptuna, rimskega boga sladke vode in morja. Novo poslikavo smo uvedli leta 2017, ko smo začeli izvajati naše prve »red air« operacije za mednarodni tečaj Fighter Weapons Instructor Training course (FWIT, preimenovan v  Weapons Instructor Course), pod vodstvom Nizozemske in uvedli »North Sea aggressors« (Napadalci s Severnega morja) poslikavo.

Kako zaposlujete? So vojaške izkušnje pomembne za večino vaših delovnih mest?

Večina naših pilotov, ki letijo na letalih L-39, je pred tem pilotiralo nizozemske F-16. Podobno izvirajo iz vojaških vrst tudi operaterji sistemov. Najbolj pomembno je sicer znanje, v podjetju stremimo k pravilni mešanici. To pomeni, da za naša letala skrbijo izkušeni letalski tehniki, ki po večini ne izhajajo iz vojaškega sveta, prav tako tudi večina naših pilotov, ki so usposobljeni za letalo tipa Learjet.

V ZDA je veliko podjetij, ki nudijo svoje usluge vojski. Nekatere od teh imajo celo večje flote letal od letalskih sil manjših držav. Sektor se v zadnjih letih širi tudi v Evropi. Kateri so vaši obeti za prihodnost za celotno industrijo in še posebno za AEC Skyline? Zakaj se vojaki vedno bolj poslužujejo zunanjih izvajalcev, katerim zaupajo vse več nalog?

V Evropi pričakujemo rast povpraševanja za vaje, ki vključujejo zračno podporo, podobno kot v ZDA. To je delno pripisati temu, da se vojna letalstva spet pripravljajo na operacije z visoko intenzivnostjo proti podobnem in primerljivemu sovražniku. Zato pa je tudi povečana potreba po letalskem treningu z »nasprotniki«. Za take operacije se tipično zahteva uporabo letal pete generacije, kot je F-35, ki so bodisi zelo draga kot tudi številčno nezadostna glede na vse, kar se morajo piloti naučiti. Starejše generacije letal, opremljene z novejšimi sistemi predstavljajo odlično platformo za učenje, treningi so realistični, stroški pa znatno manjši. To velja za »red air« operacije, kot tudi za JTAC usposabljanja, ne glede na to če se vojake usposablja za visoko intenzivno vojskovanje ali COIN operacije (proti uporniške/proti gverilske operacije).

 

Foto: Remy Sapuletej in AEC Skyline