Natisni to stran

Sklad ne zamenja zemljišča na letališču

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Mar 08
Napisal Cveto Zaplotnik, Deželne novice Prebrano 3375 krat
Objavljeno v Novice

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ne zamenja z občino zemljišča na letališču Lesce, po spremembi namembnosti zemljišča pa ji je pripravljen podeliti stavbno pravico.

Cveto Zaplotnik - Deželne novice čŒasopis občine Radovljica, letnik 12, 29. februarja 2008, številka 4, www.radovljica.si

Radovljica - Radovljiška občina mora do jeseni, ko bo zgrajena avtocesta od Vrbe do Peračice, zasukati vzletno pristajalno stezo na letališču Lesce. Projekt, ki vključuje tudi asfaltiranje 1.150 metrov steze, bi že uresničevala, če bi od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov pridobila manjkajoča zemljišča, vendar ji to doslej ni uspelo. Ob koncu lanskega leta je skladu predlagala tudi zamenjavo zemljišč na območju letališča in mu v zameno za 2,66 hektarja kmetijskega zemljišča ponudila 2,58 hektarja zemljišča, od tega dve tretjini stavbnega in tretjino kmetijskega z dvonamensko rabo. Sklad na zamenjavo ne pristane, občini pa je pripravljen za odškodnino podeliti na zemljišču stavbno pravico za trideset let (in možnostjo podaljšanja). Po neuradnih občinskih ocenah bi odškodnina predstavljala od 50 do 80 odstotkov tržne vrednosti zemljišča, ki znaša najmanj sto evrov za kvadratni meter. "Občina za zemljišče ni dobila denarja od Darsa niti ga nima v proračunu," je na novinarski konferenci o novostih pri postopkih za posodobitev letališke steze dejal župan Janko S. Sušek in dodal, da bi pogodbo s skladom lahko sklenili šele potem, ko bi s spremembo prostorskih dokumentov zemljišče spremenili v stavbno. Postopek za spremembo so že začeli, občinski svet je osnutek odloka že podprl, vendar ga bodo lahko končali šele do poletja. Da bi v občini čimprej pridobili manjkajoče zemljišče, so 20. februarja zaprosili še kmetijsko ministrstvo, da predlaga vladi sprejetje sklepa, po katerem bi zemljišče na podlagi zakona o stvarnem premoženju države brezplačno prenesli na občino.

Naročili pa so tudi spremembo projekta za posodobitev steze, po katerem bi najprej na občinskih zemljiščih uredili od 600 do 700 metrov steze, po spremembi prostorskih dokumentov in pridobitvi preostalega zemljišča pa še drugi del. Kot je ob tem dejal Dejan Vujič iz Aerokluba ALC-ja, bi krajša steza omogočila le okrnjeno in začasno dejavnost letalcev, na daljši stezi pa bi za vleko jadralnih letal lahko uporabili tudi manj zmogljiva in tišja letala.

Predstavniki Društva gibanja proti širitvi in hrupu letališča Lesce, ALC-ja, aerokluba in občine so se ob koncu januarja dogovorili za ustanovitev skupine, ki naj bi uskladila stališča o posodobitvi in nadaljnjem razvoju letališča. Župan je komisijo že imenoval, v njeno delo pa je vključil tudi predstavnika Liste za zaščito Lesc, ki je neformalno združenje zainteresiranih gospodarskih uporabnikov letališča. Komisija se je 19. februarja prvič sestala in je za predsednika imenovala Marjana Mertlja iz društva, predlog ukrepov oz. rešitev pa naj bi pripravila v dveh mesecih.

Kot je povedal direktor občinske uprave Boris Marčetič, napreduje tudi dogovarjanje z družino Vovk, ki se mora iz bližine letališča preseliti na drugo lokacijo. Na sestanku z Vovkovimi in arhitektom so se dogovorili za nekatere dopolnitve projekta za nadomestno gradnjo. Upoštevali so tudi njihov predlog, da arhitekt na stroške občine opravi revizijo projektne dokumentacije. Pogodbo o medsebojnih razmerjih naj bi predvidoma uskladili v začetku marca, takoj zatem pa bi že lahko začeli z gradnjo.

Predsednik upravnega odbora ALC-ja Jakob Demšar je napovedal, da bodo po posodobitvi letališke steze prenovili letališki red, pri tem pa bodo temeljito preučili vse predloge za zmanjšanje hrupa.

Nazadnje urejano na Petek, 06 Junij 2008 12:06