Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Priprave v Mariboru, rekord v Istanbulu

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
05 Sep 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Red Bull-ov pilot Dario Costa je včeraj postavil novo poglavje v letalski zgodovini, po tem ko je uspešno z športno-dirkalnim letalom preletel dva ločena tunela blizu Istanbula. Poletel je v prvem tunelu ter nato v drugi tunel vstopil z neverjetno hitrostjo 245 kilometrov na uro ter ga uspešno preletel manj kot 1 meter nad tlemi in le dobre 3 metre oddaljen od stene tunela, skozi katerega gre tripasovnica.

V projektu v Istanbulu je zaradi kompleksnosti izvedbe skupaj sodelovalo 40 oseb, priprave pa so stekle že več kot eno leto nazaj. Zaradi ugodnejših vremenskih razmer v prehodu med tuneloma, predvsem vetra, ki rado piha v okolici Bosporja, so za let izbrali zgodnje sobotno jutro, še pred sončnim vzhodom.

Zaradi omejitev na stropu tunelov, je moral let biti izveden le 70cm do 1 metra nad tlemi.
Zaradi omejitev na stropu tunelov, je moral let biti izveden le 70cm do 1 metra nad tlemi.

 

Od vzleta do izhoda iz drugega tunela je letalo potrebovalo 43.44 sekunde na razdalji 2260 metrov ter maksimalno hitrostjo 245 kilometrov na uro.

Pilot Dario Costa je po letu povedal: ¨Zdelo se mi je, da se vse dogaja zelo hitro, vendar ko sem prišel iz prvega tunela, se je letalo začelo počasi premikat v desno zaradi bočnega vetra in v moji glavi se je takoj vse upočasnilo. Reagiral sem in ostal osredotočen ter usmeril letalo nazaj v zamišljeno smer za vstop v drugi tunel. Nato se je spet vse odvilo zelo hitro.¨

Dario Costa je s tem letom podrl Guinnessov rekord za najdaljši let z letom v tunelu (1610 metrov).

Ob tem pa postavil še štiri ostale rekorde:

  • Prvi letalski polet skozi tunel,
  • Najdaljši let skozi nepremično oviro (1610 metrov),
  • Prvi letalski polet skozi dva tunela in
  • Prvi vzlet letala v tunelu.

Priprave na ta dogodek so se izvajale tudi maja na mariborskem letališču, kjer je pilot Dario opravil več zaporednih nizkih preletov vzletno pristajalne steze ter se s tem pripravljal na glavni let v tem projektu. V Mariboru pa se je za kratko oglasil tudi pred dnevi, ko je odhajal na pot v Istanbul. Upajmo, da bomo lahko Daria z akrobatskimi vragolijami znova videli spomladi med trenažnim tednom pod Pohorjem.

Mediji

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31