Natisni to stran

Februar 2008 na letališču JPL

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Mar 08
Napisal www.lju-airport.si Prebrano 3950 krat
Objavljeno v Novice

Dogajanje, na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ki je zaznamovalo mesec februar.

Italijanski nizkostroškovni letalski prevoznik Volareweb je izrazil namero o vzpostavitvi neposredne letalske povezave med Ljubljano in Milanom. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana prvi prihod tega prevoznika pričakujemo šestega maja.

Od šestega maja naprej bo potnikom ljubljanskega letališča dvakrat tedensko na voljo neposredna letalska povezava z Milanom. Aerodrom Ljubljana in družba Volare s.p.a. sta namreč sklenila dogovor o vzpostavitvi redne letalske povezave med Brnikom in milanskim letališčem Malpensa. volareweb_vir_lju_airport.jpgNizkostroškovnik Volareweb bo na omenjeni liniji s 180-sedežnimi letali Airbus 320 letel vsak torek in četrtek, cena vozovnic pa se bo začela pri 20 evrih v eno smer. V navedeno ceno niso vključene letališke pristojbine in ostale dajatve.

»Gre za pomemben projekt, ki je zanimiv tako za poslovneže kot za turiste in ki odpira popolnoma novo tržišče. Aerodrom Ljubljana si je dlje časa prizadeval za vzpostavitev letalske povezave z Severno Italijo, ki je velik in kapitalsko močen trg,« je povedal Zmago Skobir, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana. Pri Volareweb so ob tem dodali, da si želijo zgraditi most med Slovenijo in Italijo, ki bo poslovnežem Milano približal v eni uri in 20 minut, italijanskim turistom pa dal boljše možnosti za odkrivanje slovenskih lepot in zanimivosti.

Prihod italijanskega prevoznika pozdravlja tudi mag. Dimitrij Piciga, direktor Slovenske turistične organizacije, ki  je izpostavil, da je razvoj Slovenije kot letalske destinacije eno prioritetnih razvojnih in trženjskih ciljev slovenskega turizma. Ponovna oživitev letalske povezave med Italijo in Slovenijo oz. med Milanom in Ljubljano pomeni večjo dostopnost gostom iz Italije,  hkrati pa tudi priložnost za intenziviranje promocijskih aktivnosti v Italiji.  Izrazil je tudi prepričanje, da le to daje dobro popotnico za nadaljnjo rast pozitivnega trenda, ki ga beležimo v zadnjih letih na italijanskem trgu.V Aerodrom Ljubljana letos načrtujemo 11-odstotno rast števila oskrbljenih potnikov, 13-odstotno rast premikov letal in 17-odstotno rast oskrbljenega tovora.


Leta 2007 je čez Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana potovalo 1.524.028 potnikov, zabeležili so 46.517 premikov letal in oskrbeli 21.717 ton tovora. V primerjavi z letom 2006 je bilo potnikov za 14,2, potnikov za 13,5, tovora pa kar za 42 odstotkov več. Tudi letos bodo nadaljevali z aktivnim trženjem storitev tako pri pridobivanju novih potnikov s ciljnih trgov Italije in Avstrije kot s pridobivanjem novih povezav, predvsem na trgih Nemčije, Španije, Anglije in Skandinavije.

Rasti obsega prometa bo sledila tudi rast prihodkov od prodaje storitev, ki pa jo bo presegla rast poslovnih odhodkov. V letu 2008 bodo nadaljevali z intenzivnim naložbenih ciklusom in povečevali zmogljivost letališča. Konkurenca okoliških letališč ne omogoča znatnega dviga cen, zato je rast prihodkov vezana predvsem na povečevanje obsega prometa.

Načrtovani dobiček iz poslovanja v 2008 bo zaradi zgoraj navedenih razlogov ostal na ravni ocenjenega za leto 2007. Tudi poslovni izid pred obdavčitvijo ostaja na nivoju ocene minulega leta.

V objekte, nabavo opreme za potrebe dejavnosti in računalniško opremo bodo letos vložili 28,6 milijonov evrov. S tem bodo povečali zmogljivost letališke infrastrukture in izboljšali kakovost storitev. Glavnino investicij bodo financirali iz lastnih sredstev.Nerevidirani poslovni rezultati Aerodroma Ljubljana so rekordni tako po številu oskrbljenih potnikov in količini oskrbljenega tovora kot po poslovnih prihodkih in dobičku.

Promet na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je rasel tudi leta 2007. čŒez letališče je potovalo 1.524.028 potnikov, kar je za dobrih 14 odstotkov več kot leta 2006, načrt pa je bil presežen za dobrih 5 odstotkov. Opravljenih je bilo 44.517 premikov letal, kar je za slabih 14 odstotkov več v primerjavi z letom 2006 oziroma za slaba dva odstotka več od načrta. Najbolj se je povečal tovorni promet, ki je glede na leto 2006 porasel za 42 odstotkov, načrt pa je bil presežen za 29 odstotkov.  Z rednimi leti z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana sta lani začeli dve letalski družbi, in sicer finski Finnair in belgijski Brussels Airlines.

lju_airport_iz_zraka_vir_aerodrom_ljubljana.jpgVsi ključni kazalniki uspešnosti poslovanja družbe presegajo tako tiste iz leta 2006 kot tudi načrtovane vrednosti. Leta 2007 je bilo realizirano za 37,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, prihodki leta 2006 so bili preseženi za 30 odstotkov, kar je dobrih 6 odstotkov več od načrta. Družba je ustvarila 21,6 milijonov evrov celotnega dobička pred obdavčitvijo, kar je za 86 odstotkov več, kot je bilo predvideno v načrtu. čŒisti dobiček družbe je dosegel vrednost 16,7 milijonov evrov, kar je glede na poslovni načrt za 74 odstotkov več. Na končni dobiček so v veliki meri vplivali tudi finančni prihodki, ki so pretežno rezultat kapitalskih dobičkov, ustvarjenih pri prodaji finančnih naložb. Vrednost delnice AELG na zadnji trgovalni dan leta 2007 je znašala 147,15 evrov, kar je za 156 odstotkov več kot na zadnji trgovalni dan leta 2006. Aktualna vrednost delnice AELG.

Med dogodki minulega leta velja izpostaviti odprtje 1. faze novega potniškega terminala. S posodabljanjem in nadgradnjo letališke infrastrukture bomo nadaljevali tudi v letu 2008. V objekte, nabavo opreme za potrebe dejavnosti in računalniško opremo bomo vložili 28,6 milijonov evrov. Med najpomembnejšimi investicijami so razširitev glavne letališke ploščadi, začetek gradnje druge faze novega potniškega terminala (T2), zunanjih priključkov komunalne infrastrukture, garaže za opremo službe sprejema in odprave letal ter dve nivojski parkirišči.

V letu 2008 se bo nadaljeval trend rasti prometa, saj načrtujemo 1.688.759 potnikov, kar predstavlja 11-odstotno rast v primerjavi z letom 2007, 52.709 premikov letal oziroma 13-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2007 in 25.795 ton tovora, kar predstavlja 17-odstotno rast. več: o letališču JPL
Konec lanskega leta so na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana raziskovali zadovoljstvo potnikov. Rezultati raziskave, ki jo je izvedla agencija Creativ Direkt, so pokazali, da se najbolj lahko pohvalijo s prijaznim osebjem in lepim odhodnim delom potniškega terminala. Dobro se je uveljavila tudi spletna prijava na let.

Dobrih 500 naključno izbranih potnikov je pred odhodom na potovanja ocenjevalo letališko osebje, storitve in infrastrukturo. Najbolj so bili zadovoljni z osebjem, prostori novega terminala in parkirno hišo. Prednosti Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana so tudi njegova urejenost, čistoča in relativna majhnost. Kot prijetno novost so potniki pozdravili tudi uvedbo brezplačne brezžične povezave v svetovni splet.

lju_garazna_hisa_feb2007.jpgKljub občasnim čakalnim vrstam so bili anketiranci zelo zadovoljni z organiziranostjo obveznih varnostnih pregledov. To je povezano z dejstvom, da so na splošno z varnostnimi zahtevami glede prtljage in potovalnih dokumentov potniki dobro seznanjeni in zato do nesporazumov večinoma ne prihaja.

Med našimi storitvami, s katerimi so bili potniki najmanj zadovoljni, sta gostinska in trgovska ponudba. Želijo si predvsem bolj pestro in ugodno ponudbo hrane in pijače. Izboljšati bo potrebno tudi izbor knjig in časopisov. V novem terminalu, ki bo predvidoma zgrajen čez dobri dve leti, bo zato poskrbljeno tudi za več nakupovalnih in gostinskih lokalov.

Raziskava je pokazala tudi, da si potniki želijo alternativnih možnosti prijave na let. V začetku leta smo tako v Aerodromu Ljubljana uvedli prijavo na let prek spleta, ki se je med uporabniki letališča že dobro prijela. čŒez eno leto naj bi omenjeno storitev uporabljalo 300 tisoč potnikov letno.

več: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
Nazadnje urejano na Ponedeljek, 03 November 2008 11:46