Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Iz Ljubljane neposredno v Dubaj

Oceni ta prispevek
(15 glasov)
24 Sep 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Skoraj desetletje prizadevanj po vzpostavitvi neposredne letalske povezave med Slovenijo in Združenimi Arabskimi Emirati se je danes uresničilo.

Nekaj minut čez 14 uro je po šestih urah letenja iz Dubaja (DXB) na Brnik priletelo letalo Boeing 737 MAX 8 družbe flydubai. S tem so se uresničila naša prizadevanja, ki smo jih začeli leta 2012 je povedal glavni poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, ki ob tem ni skrival zadovoljstva. Povezava bo letališču Ljubljana do konca leta prinesla med 7000 in 10.000 potnikov in pomembno obogatila možnost potovanja po svetu. Letalski prevoznik flydubai bo lete med Ljubljano in Dubajem izvajal pod skupno oznako z družbo Emirates ter tako potnikom preko vozlišča v Dubaju omogočil enostavno nadaljevanje letalskih potovanj do več kot 200 destinacij, vključno z Avstralijo, Kitajsko, Japonsko, Južno Azijo in ZDA. Skobir si poleg turističnih in poslovnih potnikov iz Slovenije, ki so sedaj leteli iz Zagreba, Dunaja in Benetk obeta tudi potnike iz sosednjih držav. Kar 35% potnikov, ki so leteli iz Zagreba je bilo namreč Slovencev. Hkrati je tudi Slovenija zanimiv turistični in gospodarski cilj gostov iz Združenih Arabskih Emiratov je povedal glavni izvršni direktor družbe flydubai, Ghaith Al Ghaith in dodal: »Navdušeni smo, da smo našo mrežo povezav v Evropi povečali na 20 destinacij v 17 državah, od katerih so imele mnoge zelo malo neposrednih povezav z Združenimi arabskimi emirati ali so bile brez njih. Direktni leti družbe flydubai v Ljubljano bodo okrepili vezi med našima državama in pomagali spodbuditi turizem, trgovino in naložbene priložnosti v prihodnosti. Veselimo se, da bomo na našem krovu lahko pozdravili potnike iz Slovenije, še posebej v času, ko se naše mesto pripravlja na otvoritev Expo 2020 Dubai, ki bo obiskovalcem odprl svoja vrata v začetku oktobra.«

Po besedah Skobirja in Al Ghaith bodo letala flydubaia povezovala mesti trikrat tedensko in sicer ob sredah, petkih in nedeljah. Odhod iz Dubaja bo ob 10h in iz Ljubljane ob 15h 15 minut po lokalnem času. Linija bo vzpostavljena najmanj v zimskem voznem redu z možnostjo podaljšanja na celo leto. Flydubai leti tudi v Zagreb. Liniji z Ljubljano se dopolnjujeta tako, da imata vsako letališče po tri lete tedensko. Napovedani četrti let pa si po tihem ob ugodnih polnjenjih letala obetajo v Ljubljani. Danes je iz Dubaja v Ljubljano priletelo 32 potnikov, v Dubaj pa jih je odletelo 63.

Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je povedal, da je dolžnost države, da poskrbi za svoje državljane in gospodarstvo in dodal: »Družba Fraport Slovenije je bila v fazi izgradnje novega terminala, ki je za državo izjemnega pomena. Nismo želeli, da stvar zastane in ideja propade. Sama državna pomoč je bila potrebna, saj se je družba znašla v velikih težavah. Smatram, da je bila pomoč potrebna, upravičena in izjemno dobrodošla za ohranitev letalskega položaja Slovenije saj ni prišlo do kolapsa še enega letalskega sistema v državi.« Skobir je ob tem povedal, da so 5 milijonov evro državne pomoči potrošili za tekoče poslovanje in dokončanje terminala.

Jeyhun Efendi, višji podpredsednik komercialnega oddelka pri flydubai, je pospremil začetek letov v Ljubljano z besedami: »Zelo smo veseli prvega pristanka letala družbe flydubai na ljubljanskem letališču. O začetku naših direktnih operacij na slovenskem trgu smo imeli s strani naših potnikov ter partnerjev odlične povratne informacije in že sedaj vidimo dobre številke rezervacij. Prepričani smo, da bodo potniki uživali v priročni in zanesljivi storitvi flydubaija ter v udobni namestitvi v našem letalu Boeing 737 MAX, ki bo predvidoma letelo na tej liniji.«

Nova povezava, ki sovpada z odprtjem novega potniškega terminala, daje dodaten zagon okrevanju prometa, ki ga je prizadela epidemija. Povratne letalske vozovnice iz Ljubljane v Dubaj so na voljo od 350 EUR naprej za ekonomski razred in od 1.700 EUR naprej za poslovni razred.

Brezplačna enodnevna vstopnica za obisk razstave Expo 2020

Potniki, ki bodo rezervirali let z letalom flydubai iz Ljubljane v Dubaj, bodo prejeli brezplačno enodnevno vstopnico za obisk razstave Expo 2020 Dubai, ki bo potekala od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Pobuda velja za vse rezervacije od 1. septembra dalje za potovanja v času trajanja Expa 2020.

Letos na Brniku pričakujejo 400.000 potnikov kar je 20% iz leta 2019.

 


Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31