Natisni to stran

Vaja »Iskanje in reševanje Galileo 2021«

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
21 Okt 21
Napisal Avtorja: Kees Otten in Wim Das, Dutch Defence Media
Objavljeno v Novice

Od 27. septembra do 1. oktobra 2021 je v letalski bazi Koksijde v Belgiji potekala mednarodna vaja »Iskanje in reševanje Galileo 2021«.

Poveljnik baze Koksijde podpolkovnik Reza Vandenbroucke, ki je vodil vajo, je poudaril, da je poznavanje zmožnosti drug drugega, delovne rutine in skupinsko sodelovanje glavni cilj vaje, kar je tudi cilj evropskih večnacionalnih vadbenih programov. Podpolkovnik Reza že dobro pozna to delovanje, saj je imel vodilno vlogo v evropskem programu helikopterskih vaj (HEP) Evropske obrambne agencije (EDA), vaje imenovane  "Blade exercises".

Na vaji so sodelovali Nemčija, Češka, Norveška in Belgija. Prisotni so bili tudi civilni helikopterji SAR iz Nizozemske in Italije. Norveško kraljevo letalstvo je sodelovalo s helikopterjem AW-101 'SAR Queen' iz 330. eskadrilje. Čehi z AW-3A Sokolom iz 234. eskadrilje čeških letalskih sil. Sodelovali so tudi nemški Sea King Mk41 in H 145M SAR iz 7. vojaškega polka HEER. S svetlo rumenim helikopterjem Dauphin AS36N3 so sodelovali Nizozemci, ki sta se mu v tekmovanju v navigaciji in natančnosti pridružila NH-90 NFH in AW-169 iz Italije.

Na vaji je bila tudi Evie Paraskevi Papantoniou, namestnica direktorja vesoljskega programa, ki je pojasnila prednosti opreme za iskanje in reševanje Galileo. Globalni sistem za določanje položaja temelji na transponderjih, ki oddajajo preko satelitskega sistema Galileo, ki ima že tri milijarde uporabnikov. Sistem z visoko natančnostjo in hitrostjo zagotavlja, da boste lahko, ko ga aktivirate, 100% prepričani, da je "pomoč na poti". Oprema je sedaj na voljo praktično vsem, široki uporabniki pa so pomorščaki, pohodniki, potapljači ...

Avtorja: Kees Otten in Wim Das, Dutch Defence Media

Pripravil: Franci Jeraj