Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Minister Tonin podpisal izvedbeni dogovor o nakupu transportnega letala

Oceni ta prispevek
(15 glasov)
17 Nov 21
Napisal vir: MORS
Objavljeno v Novice

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je na vabilo italijanskega kolega Lorenza Guerinija danes mudil na delovnem obisku v Rimu. V okviru srečanja sta ministra podpisala dogovor o sodelovanju med ministrstvoma za obrambo Italijanske republike in Republike Slovenije o sodelovanju na področju letalstva, katerega temelj je transportno letalo C-27J Spartan. 

Ministra Tonin in Guerini sta danes sklenila izvedbeni dogovor med ministrstvoma za obrambo Italijanske republike in Republike Slovenije o nakupu taktičnega transportnega letala Spartan C-27J. Podpis izvedbenega dogovora bo Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije omogočil tako nakup letala C-27J od Ministrstva za obrambo Republike Italije ter tudi dolgoročno sodelovanje s celovitim pristopom zagotavljanja zmogljivosti vojaškega zračnega transporta z letalom C-27J. Vrednost podpisanega izvedbenega dogovora znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV, pri čemer je osnovna cena letala 48 milijonov evrov, cena dodatnih modulov (tovorni modul, modul za prevoz oseb, modul za prevoz okuženih oseb, modul za prevoz lažje in težje poškodovanih oseb s spremljanjem življenjskih funkcij in modul za gašenje požarov) znaša 11 milijonov evrov. V skupno ceno so vključeni tudi logistična  podpora, rezervni deli, usposabljanje posadk, uporaba simulatorjev, tehnična dokumentacija in končno certificiranje. 

"Letalo Spartan C-27J ne bo služilo le potrebam Slovenske vojske, temveč celotni Republiki Sloveniji, državljanom in državljankam, za različne namene, od medicinskih do naravnih nesreč. Z letalom zagotavljamo svojo suverenost in neodvisnost, obenem pa ga bomo lahko delili tudi z drugimi državami," je po podpisu povedal minister mag. Matej Tonin in poudaril, da to odpira pot tudi ostalim investicijam po sistemu vlada-vladi, kar zagotavlja tudi večjo transparentnost nakupov.

Več o projektu nabave letala C-27J smo pisali januarja letos.

Več informacij o izvedbenem dogovoru in o letalu Spartan C-27J bomo predstavili jutri.

Vir: MORS


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31