Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Prvi let opravilo novo turbopropelersko letalo Beechcraft Denali

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
24 Nov 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Textron Aviation, ki pod eno znamko združuje letalske proizvajalce Beechcraft, Cessna in Hawker, je včeraj opravil prvi let s svojim novim proizvodom, enomotornim turbopropelerskim letalom Beechcraft Denali. Prvi let je bil pomemben korak v razvoju novega letala ter začetek programa testiranja letala, da v realnosti potrdijo zmogljivosti, ki jih pričakujejo od Denalija.

”Prelomni prvi let ni samo pomembna priložnost za letalo Denali, ampak je tudi lep trenutek za vse naše zaposlene, naše dobavitelje in stranke, ki bodo letele s tem letalom,” je dejal gospod Ron Draper, predsednik in izvršni direktor Textron Aviation. Gospod Draper je ob tem še dodal: ”Z okolju prijaznejšim motorjem in največjo kabino v svojem razredu je to letalo, ki bo ključno spremenilo trg visoko zmogljivih enomotornih turbopropelerskih letal. Današnji let je le začetek za dolg seznam pomembnih dosežkov, ki jih bo doseglo to letalo, ko ga bomo pripravljali na certificiranje in dostavo strankam.”

Prototip letala Beechcraft Denali, ki ga poganja novi motor Catalyst podjetja GE Aviation, je vzletel okoli 8.ure in 20 minut iz zahodnega kampusa družbe na mednarodnem letališču Eisenhower. Pilotirala sta ga višji testni pilot Peter Gracey in glavni testni pilot Dustin Smisor. Med skoraj tri urnim letom je ekipa testirala zmogljivost, stabilnost in nadzor letala, pa tudi pogon, krmiljenje med letenjem ter letalske sisteme. Letalo je med testnim letom doseglo višino 15.600 čevljev in razvilo hitrost 180 vozlov. 

Beechcraft Denali je razvit in narejen pod okriljem družbe Textron Aviation Inc.

”Od začetka do konca poleta je bil Denali preprosto brezhiben,” je bil takoj po pristanku navdušen eden izmed testnih pilotov, gospod Gracey. ”To je preprosto odlično letalo za letenje. Motor Catalyst je bil izjemen, letalo pa je delovalo tako, kot smo pričakovali. Prvi let res ne bi mogel iti boljše kot je bil ta. Res smo v odličnem položajo pred začetkom programa za testiranje letala Denali,” je še dodal gospod Gracey. 

Za testiranje so pri Textronu do sedaj pripravili tri prototipna letala, ki bodo opravljala testne lete, dodatno pa so pripravili še tri prototipe za zemeljske teste. V nadaljevanju bodo še naprej širili svoje operativne cilje in na testiranju v zraku in na tleh dajali poudarek na testiranju letalskih sistemov, motorja, letalske elektronike in splošnih zmogljivosti letala.

O letalu Beechcraft Denali

Denali je razvit za doseganje potovalne hitrosti 525 km/h (285 vozlov), razpolaga s kapaciteto za gorivo skoraj 500kg (1100 lb) in pri maksimalni potovalni hitrosti z enim pilotom in štirimi potniki bi naj dosegel dolet 1600 navtičnih milj (cca 2960km). S tovrstno karakteristiko bo lahko z enim letom preletel razdalje kot so med mesti Los Angeles in Chicago, New York in Miami ter med Londonom in Moskvo. 

Denali je prvo letalo, ki ga poganja GE motor Catalyst. Odlikuje ga ekonomičnost ter do 20% nižja poraba goriva kot pri primerljivev starejšem turbopropelerskem motorju. Tako kot že preostala letala v portfelju Textron, lahko tudi Denali leti na trajnostno letalsko gorivo. Turbopropelerski motor z močjo 1300 konjskih moči, je opremljen s elektronskim sistemom FADEC (Full Authority Digital Engine Control), ki zmanjša delovno obremenitev pilota in sam poskrbi za moč krmiljenje propelerja. 

Letalo je opremljeno z novim McCauley-evim kompozitnim propelerjem s 5 lopaticami in premerom več kot 266 centimetrov (105 inčev), z reverzibilnim naklonom in zaščito pred kontaminacijo ledu. 

V pilotski kabini pilotom pomaga navigirati Garmin G3000 paket letalske elektronike z visoko ločljivostjo in krmilniki na dotik. Integrirana loputa za samodejno dovajanje pogonske moči, ki je standardna funkcija pri tem letalu, se povezuje s sistemom samodejnega krmiljenja AFCS (Aircraft Flight Control System) in sistemom za upravljanje letenja FMS (Flight Management System), da zagotovi enostaven nadzor hitrosti v vseh režimih leta od vzleta do pristanka. 

Najboljša potniška izkušnja v tem razredu letal

Pri Textronu obljubljano tudi edinstveno in najboljšo potovalno izkušnjo za potnike. Izpostavljajo kabino z ravnim podom, ki je pri letalu Beechcraft Denali zasnovana tako, da je največja v svojem segmentu in ponuja vsestranskost za enostavno pretvorbo med potniško in tovorno konfiguracijo. Standardna verzija letala bo ponujala šest sedežev v komfortni konfiguraciji, opcijsko pa bodo lahko naročniki naročili tudi letalo v konfiguraciji z devetimi sedeži. Američani izpostavljajo tudi zelo velika okna za raglede potnikov med letom. Poleg omenjenega bo notranjost ponujala tudi omarico s prigrizki v sprednjem delu potniške kabine, med tem ko bo v zadnjem delu prtljažnik za prtljago, ki pa bo enostavno dostopen potnikom tudi med letom, podobno kot pri Pilatusu PC12NG. Letalo je namreč po prvih predikcijah napoved konkurence predvsem manjšim privatnim poslovnim letalom, kot so najnovejši Piper seriji M600 in M600 SLS, TBM 910/940 ter tudi Pilatusu PC12NG/NGX, v manjši meri pa tudi Cessni Caravan EX.

Podjetje Textron si je za plan certifikacije letala Denali zadalo letnico 2023, že prej pa ga bomo verjetno v prototipni verziji lahko v Evropi videli poleti 2022 na letalskem sejmu na letališču Farnborough v Veliki Britaniji. 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31