Natisni to stran

Dve uri

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
05 Dec 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Po kosilu rutinsko pogledam telefon. Imam obvestilo o neodgovorjenem klicu. »Klical me je pilot falcona!« Pokličem ga in pove mi, da imamo čez dve uri let za Slovenija-transplant. Gremo po organ za presaditev. Po telesu me spreletijo mravljinci. Nekdo, ki je umrl, bo pomagal preživeti drugemu. Slovenska vojska namreč pri prevozu organov za presaditev s Slovenija-transplantom sodeluje že od maja 2015. Do danes so slovenski vojaški piloti prepeljali 80 organov za presaditev.

Skladno z dogovorom pokličem novinarko, ki bo spremljala prevoz organa in pripravila reportažo za večerna poročila. Potrdi, da ima čas. Takoj pokličem na Brnik in jih obvestim, da se nam pridruži tudi novinarska ekipa. Hkrati obvestim dežurnega na Slovenija-transplantu, da bo ob zdravniški ekipi še novinarska. Trije klici na podlagi vnaprejšnjih dogovorov, da ne bi po nepotrebnem izgubljali časa. Dve uri ni veliko časa. Hitro si uredim potni nalog za tujino in avto ter pripravim fotografsko opremo. Medtem me kliče novinarka, da nihče izmed predhodno dogovorjenih snemalcev ne more na pot. Išče nadomestnega snemalca. Jaz pa nujno potrebujem njegove osebne podatke, da bo lahko prišel na letalo.

Slaba ura mine, kot bi trenil, in že se peljem na Brnik. Obtičim v koloni zaradi popravil ceste in razmišljam, kako se bo končal današnji dan. Čas kar naenkrat teče še hitreje. Ime snemalca sem izvedel pol ure pred odhodom. Res pozno. Na Brnik pridem pred novinarsko ekipo, ki jo počakam na vhodu. Skupaj gremo do posadke, ki je že pripravila vse za let. Kmalu se k letalu pripelje reševalno vozilo s spremstvom. Izstopi zdravniška ekipa. Tokrat so štirje, dva specialista kirurga iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in dva specializanta. Gledam jih z največjim spoštovanjem. Oni rešujejo življenja.

Leteli smo v medicinske namene, zato smo imeli prednost pred drugimi letali in najkrajšo mogočo pot. Na cilj smo prileteli v dobri uri. Pol ure smo izkoristili za pogovor o delu kirurgov. Povedala sta, da delo opravljata ob vseh mogočih urah in dneh, tudi po deset ur in več na dan. Najzapletenejši sta po njunih besedah transplantaciji pljuč in jeter, sledijo transplantacije trebušne slinavke, srca in ledvic. Lahko gre tudi za kombinacije organov, ki jih presadijo hkrati. Vprašanj mi ne zmanjka. Časa pač.

Po pristanku reševalno vozilo z utripajočimi lučkami že čaka zdravniško ekipo, ki jo odpelje v bolnišnico na odvzem organa. Posadka se odpravi v salon na letališču in se pripravi za povratni let. Po dveh urah zazvoni telefon. »Pred deseto nas ne bo,« pove eden iz njihove ekipe. Preden pridejo, mineta še dve uri. Razmišljam o bolniku, ki v Ljubljani čaka na organ. Zagotovo so ga že pripravili na operacijo. Pri srcu mi je toplo, ko ozavestim, da bomo danes v Ljubljano pripeljali organ, ki ga nujno potrebuje za življenje. Razmišljam o osebi, ki je umrla. Ta smrt bo nekomu drugemu pomenila življenje. Ne poznata se in nikoli se ne bosta spoznala, vendar bosta na neki način živela skupaj. Kako je življenje lepo in hkrati kruto.

S posadko se odpravimo k letalu, ki ga pripravijo za let. Kmalu se vrne zdravniška ekipa. Vkrcajo se in poletimo. Specialist kirurg mi pove, da so se vrnili brez organa za presaditev. Ko so ga eksplantirali in pregledali, so namreč ugotovili, da ni primeren za presaditev. Sledila je tišina in nešteto vprašanj v moji glavi. Kako je to mogoče? Zgodi se, da kljub vsem informacijam, ki jih imajo pred eksplantacijo organa ali po njej, ugotovijo, da organ ni primeren za uporabo. To se ni zgodilo prvič, pojasni kirurg. Žal včasih tudi organi zdravih darovalcev niso primerni za presaditev.

Na brniškem letališču smo pozno ponoči pristali s prazno torbo, v kateri naj bi bil organ za presaditev. Med vožnjo domov sem premišljeval, kako neverjetna je lahko usoda in kako kljub temu, da smo naredili vse prav, rezultat ni bil tak, kot bi si ga želeli. Niti v sanjah si ne predstavljam razočaranja prejemnika organa. Počakati mora na drugo priložnost.

Na srečo je Slovenija-transplant član Eurotransplanta, zato ima bolnik večje možnosti, da bo organ, ki ga potrebuje, kmalu dobil. V tem dejstvu sem poiskal uteho in tudi upanje.

Fotografije: arhiv sierra5


Če želite postati darovalec in se opredeliti za posmrtno darovanje delov človeškega telesa zaradi zdravljenja s presaditvijo, se osebno zglasite na Zavodu Republike Slovenija za presaditve organov in tkiv – Slovenija-transplant ali na enem od pooblaščenih mest po Sloveniji.

  • S seboj prinesite osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja ter pred pooblaščeno osebo izpolnite pristopno izjavo darovalca.
  • Od novembra 2018 je mogoča tudi elektronska opredelitev za darovanje. Za elektronsko opredelitev potrebujete veljavno spletno digitalno potrdilo, izdano v Sloveniji. Postopek opravite preko spletnega mesta eUprava.
  • Za darovanje delov telesa po smrti se lahko za časa življenja opredelite, če ste dopolnili 15 let (mlajši pa le s privolitvijo zakonitega zastopnika).
  • Vaša izjava se hrani v posebni elektronski zbirki podatkov, ki je zaščitena z najsodobnejšimi tehnološkimi varnostnimi sredstvi, s katero upravlja Slovenija-transplant.
  • Vpogled v elektronsko zbirko podatkov je omogočen le pooblaščenim zdravnikom po posameznikovi smrti.
  • Stanje svojih podatkov glede opredelitve lahko preverite pri pooblaščenih osebah Slovenija-transplanta.
  • Svojo opredelitev lahko pri pooblaščenih osebah Slovenija-transplanta kadarkoli prekličete ali to storite sami v primeru elektronske opredelitve.