Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vlada potrdila Poročilo o pregledu stanja na mariborskem letališču

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
18 Dec 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Vlada Republike Slovenije je na današnji 107. redni seji obravnavala in potrdila Poročilo o pregledu stanja na Letališču Edvarda Rusjana Maribor, kot tudi predlog podaljšanja začasnega izvajanja storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Vlada ugotavlja, da je Letališče Edvarda Rusjana Maribor eno izmed treh javnih letališč za mednarodni zračni promet v Republiki Sloveniji, ki je na podlagi Sklepa o opredelitvi sistema javnih letališč opredeljeno kot infrastrukturni objekt državnega pomena.

Storitev obratovanja mariborskega letališča izvaja družba DRI upravljanje investicij, Družba za razvoj infrastrukture, d.o.o., do izvedbe trajne rešitve glede obratovanja LJMB oziroma najpozneje do 31. 12. 2021. Ministrstvo za infrastrukturo je upravljalec premoženja države na tem letališču že od leta 2011.

Glede na to, da se pogodbeni rok izteka in da je izvedba trajne rešitve glede obratovanja mariborskega letališča odvisna od zaključka številnih dolgotrajnih postopkov, ki so v teku, ter da je bilo iskanje ustreznih rešitev in priprava podlag za nadaljnje obratovanje oteženo, Ministrstvo za infrastrukturo v danih razmerah kot edino možnost vidi podaljšanje pogodbe o izvedbi naročila za izvajanje storitev obratovanja mariborskega letališča.

Mariborsko letališče je bilo v letu 2020 po podatkih Kontrole zračnega prometa Slovenije daleč najbolj prometno letališče v državi s skupno 27.498 izvedenih letalskih operacij. Kot primerjavo, na našem največjem letališču v državi, na Brniku, je bilo napram mariborskemu izvedenih ”le” 19.544 letalskih operacij, kar je skoraj tretjino manj kot v Mariboru. Omenjenemu podatku daje dodatno težo še informacija, da je ljubljansko letališče za promet na voljo 24 ur na dan (odprtost letališča za komercialni letalski promet je sicer med 6. in 23. uro), medtem ko je bilo mariborsko v lanskem poletnem voznem redu odprto največ deset ur dnevno, od sredine poletja 2020 dalje pa zaradi odločbe Javne agencije za civilno letalstvo o prepovedi nočnih operacij, omejeno le še na vidni del dneva - pozimi odprto le še 8 ur, kar tudi omejuje dežurstvo Helikopterske nujne medicinske pomoči Maribor za posredovanja na vzhodnem koncu države. V letošnjem letu bodo na mariborskem letališču omenjeno številko letno izvedenih letalskih operacij po vsej verjetnosti še presegli ter se približali ali morda celo presegli 30 tisoč letalskih operacij na leto (do konec julija 2021 preko 17 tisoč).

Slovenija in regija potrebujeta mariborsko letališče. Letališče res da ni tako izpostavljeno javnosti kot na primer Brnik, ker se iz njega v zadnjem času ne izvajajo redne potniške letalske povezave ali redni počitniški čarterski promet, se pa na njem izvaja veliko letov namenjenih šolanju novih pilotov, tudi iz tujine, ki zaradi ugodnega okolja, meteorološke klime in primerne infrastrukture prihajajo pod Pohorje. V zadnjem času se je precej povečalo tudi število letov generalnega, poslovnega in zasebnega letalstva ter tudi posebnega čarterskega prometa za namene raznih dogodkov v regiji. Letališče bi skoraj da moralo biti odprto več ur dnevno (le nekaj let nazaj je bilo letališče odprto po 11,5 ur dnevno), kot je trenutno (8 ur), s tem bi bilo na razpolago letalskim operaterjem za potrebe morebitnih alternacij zaradi meteoroloških razmer (vse pogostejša gosta megla na Brniku, v Gradcu in Zagrebu) ter tudi privlačnejše za turistične operaterje, ki bi lahko letališče koristili za počitniške čarterje s prihodom turistov, za kar si regija in turistični okoliš izjemno prizadevata. V ta namen so določeni župani okoliških občin pred kratkim že naslovili pobudo na Ministrstvo za infrastrukturo, po daljšem odpiralnem času letališča. Nad kratkim odpiralnim časom niso navdušeni niti v Letalskem centru Maribor, kjer so prikrajšani za nočno šolanje pilotov. Kljub vsem omenjenim omejitvam, se letalski promet v Mariboru vidno povečuje in posledično sklepamo, da je zaradi tega upravljalec letališča že izvedel več razpisov dodatne zaposlitve, o čem smo vas na našem portalu že obveščali. Pred kratkim je izvedel razpis za štiri dodatne gasilce, trenutno pa sta veljavna dva razpisa za delo na področju varnosti in varovanja - RAZPIS ŠT. 1; RAZPIS ŠT. 2.

Viri podatkov: Ministrstvo za infrastrukturo in Kontrola zračnega prometa Slovenije


Koledar objav

« Maj 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31