Natisni to stran

Brnik zapustilo še eno letalo nekdanje Adrie Airways

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
22 Dec 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Včeraj malo po 20.uri zvečer je z Brnika odletelo še eno letalo nekdanjega slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways, Mitsubishi CRJ-700, pri našem prevozniku je bil še Canadair Regional Jet 700 in ob slovenski zastavi nosil registrsko oznako S5-AAZ.

Letalo je letnik 2001 in je dobrih 13 let letelo za nemško družbo Lufthansa CityLine pod registrsko oznako D-ACPC. Adria je letalo najela in dodala v svojo floto spomladi 2015 kot prvo 70-sedežno letalo CRJ700, ter ga poimenovala ”Lodz”, po svoji bazi na Poljskem, ter to letalo tudi bazirala na tem letališču. Po zaprtju baze na Poljskem je letalo letelo na rednih in čarter letih iz Ljubljane. Sledil je najem letala s strani Luxair-a, kjer je bilo letalo bazirano v Saarbruckenu za lete do Berlina in nazaj. Zadnjih nekaj tednov pred stečajem Adrie, se je letalo vrnilo v bazo na Brnik in opravljalo redne lete po Evropi. Po stečaju Adrie, je CRJ700 prevzela lizing družba EIC Aircraft Leasing Ltd in preregistrirala v 2-SAAZ in čakal parkiran na Brniku na boljše čase, ki jih je kot kaže po več kot dveh letih le dočakal. Lastnik letala je bila družba Regional One.

Včeraj zvečer je odletel pod ameriško registrsko oznako N507GJ preko Islandije (Keflavik - KEF) in Kanade (Goose Bay - YYR) v Združene države Amerike, na letališče St. Louis Lambert (STL) v zvezni državi Misuri. 

”Novo življenje” bo letalo doživelo pri ameriški letalski družbi GoJet Airlines, ki že ima v svoji floti 64 letal CRJ700, kateri pa so vsi rekonfigurirani v CRJ550 (namesto 70 sedežev, je v kabini samo 50 sedežev, od tega 10 v poslovnem razredu in 40 v ekonomskem). Omenjena družba lete opravlja za ameriško družbo United Express, ki opravlja regionalne lete po ZDA.

Po podatkih Bombardiera ima letalo skupaj naletenih nekaj čez 35.605 ur in opravljenih 32.489 poletov, od tega pri Adrii Airways naletenih 8.491 ur na 7.588 poletih. 

Vir: ch-aviation