Natisni to stran

KC-135R Stratotanker prvič na letališču v Cerkljah ob Krki

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
01 Feb 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki je 29. oktobra lani prvič pristal leteči tanker. Neposredno iz baze Kraljevega vojaškega letalstva v Mildenhallu v Veliki Britaniji je priletel KC-135R Stratotanker. Tudi letos smo ga v Cerkljah ob Krki že videli.

Namen pristanka letečega tankerja je bilo preverjanje interoperabilnosti opreme za oskrbo letal, ki jo imajo v 107. letalski bazi, s tem tipom letala. Pri tem so testirali uporabnost dvižne ploščadi za natovarjanje in raztovarjanje tovora ter stopnic. Višji častnik za koordinacijo delovanja letališča stotnik Marjan Šetina je povedal, da je oprema ustrezna za oskrbo takega letalnika, vendar bi v resnični situaciji uporabili še vozičke za prevoz palet in viličar za prelaganje palet z vozičkov na dvižno ploščad.

Letalo KC-135 je parkiralo na ploščadi P, ki je namenjena večjim letalnikom in ima ustrezno nosilnost. Za podporo delovanja letala KC-135 na tleh so v 107. letalski bazi uporabili še vozilo, ki letalu kaže pot na ustrezen parkirni prostor, generator in električni traktor za prevoz stopnic ter generatorja. V resnični situaciji bi potrebovali še viličar, vozičke za prevoz tovora, traktor za prevoz vozičkov in drugo opremo. Skupaj z devetimi pripadniki letališke gasilsko-reševalne službe je tako za podporo letala skrbelo 18 ljudi.

Z letalom KC-135R je v Slovenijo priletelo sedem članov posadke. Pilotka majorka War Munger iz 351. eskadrilje za prečrpavanje goriva ameriških zračnih sil v Evropi, ki je del 100. polka za prečrpavanje goriva, je povedala, da je pri pilotiranju letečega tankerja najzahtevnejše prav prečrpavanje goriva v zraku. Po njenih besedah je veliko odvisno od pilota, ki leti za njo in sprejema gorivo: »Če je pilot tega letala dober, nimam veliko dela. Prečrpavanje poteka pri hitrostih od 370 km/h do 600 km/h ter na višinah med 3000 in 8000 metri. Z gorivom lahko oskrbujemo večino ameriških letal, na primer lovce F-15 in F-16 ter transportna letala C-130, C-17, C-5, letala za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor ter tudi bombnike. Pred velikimi transportnimi letali se ustvari zračni čep, ki moje letalo potiska navzgor. Zato je pomembno, da to izkoristim in držim konstantno razdaljo med letaloma. Lovsko letalo oskrbimo z gorivom v nekaj minutah, medtem ko traja prečrpavanje v večja letala od deset do dvajset minut.«

Na krovu letala KC-135R Stratotanker so večinoma trije člani posadke. Na daljših in zahtevnejših misijah se jim pridruži dodatno osebje. Njihove misije trajajo od dve uri do dvanajst ur, kar je odvisno od tega, kje prečrpavajo gorivo in koliko letal morajo oskrbeti. Letalo uporabljajo tudi za zagotavljanje prevoza tovora in medicinsko evakuacijo. Letala KC-135 Stratotanker v vojaškem letalstvu Združenih držav Amerike uporabljajo od leta 1957. Vsak KC-135R sprejme 90 ton goriva, poganjajo pa ga štirje turboventilatorski motorji CFM F108-CF-100, vsak s po 96,2 kN potiska.

Večino dela med prečrpavanjem opravi operater sistema za prečrpavanje goriva, ki je v stalnem stiku s pilotoma obeh letal. Njegovo delovno mesto je v repu letala, kjer leži v majhnem prostoru na zelo neudobni »postelji«. Vodnik Brayant Ramirez je povedal, da se je za to delo usposabljal na šestmesečnem tečaju v Združenih državah Amerike, zdaj pa opravlja tudi delo inštruktorja. Spomnil se je, da je ob prvem samostojnem prečrpavanju doživel naval adrenalina in bil navdušen, da opravlja to delo. »Najtežje je prečrpavati gorivo med turbulenco in ponoči, saj se morajo oči navaditi na temo. Če sije luna, mi je ta svetloba v veliko pomoč. Zanimivo pa je tudi, da se mi po nočnem prečrpavanju na letu podnevi zdijo letala veliko večja,« je opisal vodnik Ramirez.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube je po uspešno opravljeni nalogi povedal: »Letališče v Cerkljah ob Krki smo prenovili in posodobili ter tako dosegli stopnjo zmogljivosti, ki omogoča pristanek in oskrbo največjih letal. Poleg obnove in gradnje nove letališke infrastrukture smo kupili ustrezno letališko opremo za sprejem, oskrbo ter odpravo letal. Vlagali smo tudi v razvoj in izobraževanje letališkega kadra, da lahko strokovno ter varno opravljajo svoje naloge na letališču. Skupnemu rezultatu smo lahko priča danes, ko je na našem letališču prvič pristalo zavezniško strateško letalo za prečrpavanje goriva v zraku KC-135R, ki smo ga kot država gostiteljica uspešno sprejeli in oskrbeli.«