Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pilote brezpilotnikov oglobili za 10.900 eur glob

Oceni ta prispevek
(1 glas)
26 Jan 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Javna agencija za civilno letalstvo (CAA), Policija in občinska redarstva so pristojni za izvajanje nadzora nad letenjem z brezpilotnimi letalniki.

Policija in agencija sta neposredno po uveljavitvi nove zakonodaje pristopili k aktivnostim za sodelovanje, ena izmed teh je bila tudi izvedba skupnih nadzorov nad operatorji brezpilotnikov oziroma nad piloti na daljavo. V letu 2021 so s Policijo izvedli dve skupni akciji, eno junija in drugo avgusta. Pri nadzoru uporabljajo DJI AeroScope, s pomočjo katerega odkrivajo sisteme brezpilotnih letalnikov in njihovi piloti na daljavo na določenem področju. V letu 2022 načrtujejo povečanje števila tovrstnih nadzorov.

Agencija je v drugi polovici leta 2021 prejela več prijav v zvezi s kršitvami zakonodaje s področja brezpilotnikov. Prijavitelji so bile večinoma fizične osebe, nekaj prijav je bilo anonimnih. Največ predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov pa so prejeli s strani pristojnih policijskih postaj. »Na podlagi navedenega je bilo pravnomočno zaključenih 17 prekrškovnih postopkov, v katerih je bilo izdanih 11 odločb o prekršku in 1 plačilni nalog. V devetih primerih so bile izrečene globe v skupnem znesku 10.900 evrov, v treh opomin, v petih primerih pa opozorilo.« so sporočili iz CAA.

Najpogostejše kršitve so kršitve geografskih območij, v katerih je letenje z brezpilotnimi letalniki prepovedano ali omejeno. Povezava do interaktivnega zemljevida geografskih območij je dostopna na https://uas-geo.caa.si. Ob tem opozarjajo, da je za kršitev geografskega območja predpisana globa v znesku 2500 evrov.

Nadalje so bile ugotovljene tudi kršitve Zakona o letalstvu, in sicer neupoštevanje določb zakona o omejitvi oziroma prepovedi uporabe zračnega prostora.

Iz prijav policijskih postaj izhaja, da kršitelji v nekaterih primerih tudi niso bili registrirani kot operatorji brezpilotnih letalnikov. Policija in občinska redarstva so namreč pristojna za izrekanje prekrškov, če operatorji brezpilotnikov niso registrirani ali piloti na daljavo niso usposobljeni. Zato podatki o izrečenih ukrepih teh organov niso del tega sporočila.

Nekaj postopkov se je zaradi pomanjkanja dokazov ustavilo v skladu z 51. členom Zakona o prekrških. Postopki so se največkrat ustavili v primeru, ko je bila prijava podana s strani fizičnih oseb. Prijave so namreč običajno pomanjkljive, potrebnih podatkov pa agencija ne more pridobiti niti v teku prekrškovnega postopka. Ker imajo določene pristojnosti na področju brezpilotnih letalnikov tudi Policija in občinska redarstva, vse prijavitelje naprošajo, da se v primeru suma storitve prekrška s področja brezpilotnih letalnikov, obrnejo na navedene organe. Ti v primeru klica hitro in učinkovito zberejo podatke o potencialnih kršiteljih, kar bistveno pripomore k uspešnejšemu zaključku prekrškovnih postopkov. Kolikor to ni mogoče, pa predlagajo, da prijava vsebuje osebno ime kršitelja, njegov naslov ali drug podatek, na podlagi katerega ga je mogoče identificirati (npr. reg. oznaka vozila), območje in čas letenja z brezpilotnim letalnikom. Kolikor je to mogoče, so zaželeni tudi podatki o brezpilotnem letalniku.

Seveda pa agencija poziva vse uporabnike brezpilotnih letalnikov, ki se še niso registrirali ali ustrezno usposobili, kot zahtevajo predpisi EU, da to storijo čim prej. Usposabljanje je brezplačno, pilot na daljavo pa bo pridobil vsa ustrezna znanja, ki mu bodo omogočila izvajanje operacij v skladu s predpisi. Namen agencije namreč ni kaznovanje, pač pa zagotavljanje letalske varnosti, torej varnosti vseh udeležencev v zraku in na tleh. Registracijo in usposabljanje je možno opraviti na naslednji povezavi: https://uas.caa.si/sl/login/

Dodatne informacije: Javna agencija za civilno letalstvo RS, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31