Natisni to stran

Za najbolj prometnim evropskim letališčem so naporni dnevi zaradi snega

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
29 Jan 22
Napisal
Objavljeno v Novice

V preteklem tednu je Sredozemlje zajelo pravo zimsko vreme. Izmed večjih letališč so največ težav imeli v Istanbulu, ki so ga morali zaradi snežnih neviht za 25 ur celo zapreti.

V samo 7 urah je na letališču padlo več kot 40 centimetrov snega, od tega v prvih dveh urah ob snežnih nevihtah kar 20 centimetrov. Velika količina snega pa je povzročila tudi porušenje enega izmed skladišč za tovor na istanbulskem letališču. Mnoge posadke in letališki delavci niso mogli zapustiti letališča ter so za več dni ostali ujeti na letališču. Vsi ti so od upravljalca letališča ter prevoznika Turkish Airlines prejeli dodaten dan dopusta, ki ga bodo lahko izkoristili do aprila letos.

Upravljalec letališča je med potnike, ki so obstali na letališču (bilo jih je več kot 20.000) razdelil več kot 60.000 obrokov hrane ter 5.000 odej. Vsem so omogočili brezplačen dostop na medmrežja. 

Glede na okoliščine so se delavci na letališču trudili, da bi čimprej lahko očistili manevrske površine ter omogočili nadaljevanje prometa in nadaljevanje poti za vse potnike. Pri čiščenju snega je delalo več kot 300 delavcev s 130 tovornjaki s snežnimi plugi in odmetalci snega na letaliških manevrskih površinah ter letaliških ploščadih, na cestah ter parkirnih površinah v okolici letališča pa še dodatnih 200 delavcev in 50 vozil za odstranjevanje snega. Prvi let po ponovnem odprtju letališča je bil let TK1 v New York. Včeraj je bilo s treh vzletno-pristajalnih stez izvedenin 950 letov.

Po podatkih upravljalca istanbulskega letališča IGA Airport, je na letališču akumuliranih 5 milijonov kubičnih metrov snega, ki ga sproti odvažajo. 

Istanbul najbolj prometno letališče v Evropi v letu 2021

Letališče v Istanbulu (IST/LTFM) je bilo po nedavno objavljenih podatkih združenja evropskih letališč ACI Europe, v preteklem letu najbolj prometno letališče v Evropi. Skupaj je preko njega potovalo 36,9 milijona potnikov. Na drugo mesto se je uvrstilo moskovsko letališče Sheremetyevo (30,9 milijona), na tretje pa pariški Charles de Gaulle (26,2 milijona). Do desetega mesta sledijo še Amsterdam Schiphol (25,4 milijona), Moskva Domodedovo (25 milijonov), drugo istanbulsko letališče Sabiha Gokcen (24,99 milijona), Frankfurt (24,8 milijona), Madrid Barajas (24,1 milijona), Antalija (21,3 miijona) ter londonski Heathrow (19,3 milijona). 

V organizaciji ocenjujejo, da je zaradi pandemije lani potovalo za 1,4 milijarde manj potnikov napram časom pred pandemijo v letu 2019. Število potnikov se je lani povečalo za 37% napram letu 2020, kar pa je bilo še vedno 59% manj kot leta 2019. Opažajo tudi, da se regionalna letališča hitreje ”pobirajo” po udarcu pandemije, kot večja.

Gospod Oliver Jankovec, generalni direktor ACI Europe je ob tem povedal: ”Po izgubljenih 1,72 milijarde potnikov v letu 2020, smo vsi skupaj upali na hitrejše okrevanje v letu 2021. Žal smo videli, da bilo tudi to leto zelo težko, v Evropi je bilo izgubljenih za nadaljnih 1,4 milijona potnikov napram 2019. To pomeni, da letalska industrija ostaja pod velikim stresom in s sistemsko finančno šibkostjo.”

Fotografije: IGA Airport