Natisni to stran

Antonov An-124 v Trstu

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
06 Feb 22
Napisal Aljoša Jarc
Objavljeno v Novice

Letališče Trst je prejšnji teden prvič letos gostilo letalo Antonov An-124.

Pred tem je tovorno letala tega tipa nazadnje obiskalo Ronke konec septembra 2020 in to kar tri dni zapored. Takrat je Antonov airlines izkoristil tržaško letališče za tehnični postanek na letu iz Sarajeva v RAF Brize Norton. Kraljevi vojaki so se vračali iz daljše vojaške vaje v Bosni, za prevoz težje mehanizacije pa so najeli Antonove. Tokrat je bil tovor drugačen – razne komponente, ki jih je proizvedla tovarna Nidec iz Tržiča – Monfalcone. Tudi tokrat pa en let ni bil dovolj – v nekaj dneh sta Trst obiskala kar dva Antonova.

Prvi je pristal v sredo, 26. januarja. Nekaj dni pred tem so na facebook strani Ronchi tower najavili prihod iz Billunda. Zaradi tehničnih težav so ta let odpovedali. Družba Volga Dnepr je poskrbela za menjavo letala, tako da je tik pred sončnim zahodom iz Ganske prestolnice Accre priletel prazen Antonov An-124. Velikana je pričakala množica ljudi, največ jih je bilo pri začetku steze v Turriacu. Letalo z registracijo RA-82047 je čez noč ostalo v Trstu in s 63 tonami tovora odletelo proti Dohi malo pred poldnevom naslednjega dne.

V ponedeljek, 31. januarja je malo po enajsti zjutraj pristalo še drugo letalo (RA-82079). Tokrat je Antonov priletel iz Linza, kjer je v zadnjih mesecih redni gost, saj iz Kitajske prevaža razno medicinsko in zaščitno opremo. Lansko leto je Linz gostil (in to kar trikrat) tudi najtežje letalo na svetu, Antonov An-225. Na spodnji fotografiji ga lahko vidite v družbi našega vladnega falcona.

Kljub dežju je v ponedeljek tudi drugega An-124 pri začetku steze v bližini kraja Turriaco pričakalo več kot sto navdušencev. Med kratkim letom iz Linza, ki ga je posadka opravila na največji višini le 4000m je letalo letelo tudi nad Slovenijo. Tržaško letališče je Antonov s skoraj enodnevno zamudo zapustil v sredo, 2. februarja. Vzrok zamude so bile neugodne vremenske razmere v okolici letališča Ulyanovsk, kamor je bil tovor namenjen. V sredo je posadka poletela iz Ronk s kar 115 tonami tovora. Naj omenim, da je bilo v celotnem lanskem letu preko tržaškega letališča odpremljenih le okrog 50 ton blaga.

foto Linz: Philip Masopust in Aljoša Jarc