Natisni to stran

Nova knjiga o JAT-u

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
13 Feb 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Jovo Simišić, novinar, ki se je še najmanj ukvarjal z novinarstvom in hkrati nekdanji zaposleni v JAT-u ja napisal knjigo o nekoč desetem največjem letalskem prevozniku v Evropi – JAT-u.

Jugoslovanski aerotransport (JAT) je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja deseti največji letalski prevoznik v Evropi in 31. na svetu. Z več kot 10.000 zaposlenimi, floto 36 letal in potrebno infrastrukturo je letel na 328 linijah, od tega 256 mednarodnih. Jugoslavijo  je povezoval z 61 svetovnimi prestolnicami na vseh celinah razen Južne Amerike.

Letalski promet je vedno povezan z največjimi tehnološkimi dosežki. JAT je imel že od samega začetka sodobno floto, hkrati pa je celotno poslovanje uskladil in prilagodil svetovnim standardom, šolal in negoval razvojne kadre na vseh področjih. Vse se je spremenilo v začetku 90. let prejšnjega stoletja s preoblikovanjem JAT v javno podjetje, ko ga je država vzela "pod svoje okrilje". Tako smo doživeli vrhunec absolutno negativnega, škodljivega in uničujočega vpliva politike. Proces je bil zaključen dvajset let pozneje, z nastankom družbe Air Serbia, s čimer se je končal boleč proces, med katerim so izginile iskrene namere lastnika – države, da družbo ohrani in razvije. Vodstvo Air Serbia je na začetku vztrajalo, da gre za povsem novo družbo, ki ne želi nadaljevati kontinuitete JAT-a. To je še posebej slabo vplivalo na osebje. Čeprav večini ni nihče odkrito povedal, da morajo zapustiti, je takoj po nastanku Air Serbia družbo "prostovoljno" zapustilo 470 Jatovcev. Proces se je nadaljeval tudi v naslednjih letih, vendar z nekoliko zmanjšano intenzivnostjo. Jatovci niso bili več potrebni in niso več sodili tja. A JAT je ostal v njihovih srcih. Primer JAT-a jasno kaže, kako je državna politika, tako pozitivno kot negativno, vplivala na razvoj enega segmenta gospodarstva.

To je knjiga o JAT-u, ki ga ni več. O ljudeh, ki so ga ustvarili, o času in okoliščinah, v katerih je nastajala, rasla in propadala, o podjetju, za katero nikoli ne bi mogli reči, da je bila dobra in za vse ki so v JAT-u delali.

Knjigo lahko naročite na naslovu Jovo Simišić email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Cena v predprodaji je 17EUR + poštnina, ki za Slovenijo 30 EUR.

 

O avtorju

Jovo Simišić se je rodil 7. aprila 1953. Po maturi v Drvarju je diplomiral na Fakulteti za politične vede v Beogradu. V JAT-u je bil zaposlen od avgusta 1978 do decembra 2013.

Začel je kot novinar, nato je bil odgovorni urednik Lista JAT in izvršni urednik Revije JAT. Od novembra 1991 je bil vodja Sektorja za promocijske zadeve (marketing) in namestnik direktorja IPC - kasneje Medijskega centra JAT.

V skoraj petdesetletnem delu na področju javnega obveščanja se je večinoma ukvarjal s sodobnim letalstvom in zgodovino civilnega letalstva, pa tudi s temami s področja turizma, nacionalne zgodovine, literature in kulture Japonske, zadnja leta pa vina in vinskeg turizma.

Poleg približno tisoč novinarskih besedil, reportaž, publikacij in knjig so njegovi najpomembnejši dosežki knjige: Više od letenja (2007) v soavtorstvu s Čedomirjem Janićem in Vino (2021).