Natisni to stran

Uvodno poročilo o preiskavi nesreče balona

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
22 Feb 22
Napisal vir: MzI
Objavljeno v Novice

V nesreči toplozračnega balona, ki se je zgodila 22. januarja 2022 v bližini Iga na Ljubljanskem barju je bilo poleg pilota poškodovanih še pet oseb.

Uvodno poročilo o preiskavi letalske nesreče, ki ga je objavila Služba za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov Ministrstva za infrastrukturo vsebuje najosnovnejše podatke o dogodku. Glede na obseg preiskave bodo vsi podatki podani v končnem poročilu, kot je to običajno v preiskavah v zvezi z varnostjo v civilnem letalstvu. Objavljamo povzetek poročila.

Pilot je skupaj z družino pripotoval v Slovenijo z namenom letenja na območju Ljubljanskega barja. Načrtovano letenje je predhodno usklajeval z lokalnim pilotom toplozračnega balona, s katerim sta se na dan nesreče srečala v zgodnjih jutranjih urah. V pripravi na izvedbo panoramskega leta sta nameravala leteti v formaciji dveh balonov, in sicer z manjšim balonom, ki ga je upravljal mlajši član družine in v katerem so bili trije potniki, in večjim balonom Lindstrand LBL 150A reg. OO-DBI, ki ga je upravljal izkušen pilot in v katerem je bilo pet potnikov.

Pilot je v pripravi za let pristojni kontroli letenja (KZPS) najavil načrt leta v formaciji dveh balonov ter v nadaljevanju preveril vremenske podatke. Na prvotni lokaciji načrtovanega vzleta je s pomočjo spuščanja helijevega balončka opravil preizkus vpliva vetra ter se glede na konfiguracijo terena in možnih ovir pri vzletu odločil spremeniti načrtovano vzletno mesto tako, da sta oba balona ob predhodnem preizkusu vetra in preverjanju vremenskih podatkov vzletela ob 9:30 uri. Vzletno mesto je bilo v kraju Bistra v Občini Vrhnika, ki stoji na jugozahodnem robu Ljubljanskega barja, med Vrhniko in Borovnico.

Balona sta se proti vzhodu povzpela na višino okoli 1200 metrov nadmorske višine. Let je sprva potekal po načrtu in brez posebnosti. Vidljivost je bila primerna tako, da sta pilota obeh toplozračnih balonov spremljala trajektorijo leta proti načrtovani točki pristajanja, ki je bila na odprtem polju takoj po preletu visokonapetostnih žic električnega daljnovoda pri kraju Iška Loka severno od kraja Ig.

Pri spuščanju sta oba pilota ugotovila, da se je moč vetra bistveno spremenila. Po radijski zvezi sta usklajevala pristajanje tako, da sta se pripravila in podala navodila potnikom o verjetnem trdnem pristanku. Pred samim trkom v teren je pilot večjega balona izključil gorilnike in zaprl ventile na plinski inštalaciji. Zaradi močnega trka ob teren so iz nagnjene košare večjega balona padle štiri osebe. Ob zmanjšanju teže košare se je balon ponovno dvignil in s košaro trčil v krošnjo drevesa. Po približno 50 metrih se je balon spet spustil tako, da je nagnjeno košaro vlekel do popolne ustavitve, ki je od mesta prvega trka oddaljena približno 250 m.

Košara manjšega balona se je v liniji pristajanja prevrnila na sprednjo stran in obstala na zaledenelem travnatem terenu. Ob tem nihče od potnikov ni bil poškodovan.

Na kraju so bile hitro po nesreči prisotne vse reševalne ekipe, gasilci, in helikopter za potrebe prevoza poškodovanih. Kraj nesreče je bil pred prihodom preiskovalcev zavarovan, prav tako je bila izključena možnost požara ali eksplozije.

Vir: Uvodno poročilo o preiskavi letalske nesreče toplozračnega balona Lindstrand LBL 150A, reg. oznake OO-BDI, v bližini kraja ig – ljubljansko barje, 22. januarja 2022, Služba za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov

Fotografije so simbolične: arhiv Sierra5.net