Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za kontrolorje združenega ognja

Oceni ta prispevek
(1 glas)
28 Mar 22
Napisal vir: Slovenska vojska
Objavljeno v Novice

Od ponedeljka, 28., do četrtka, 31. marca, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev usposabljali vsak dan na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna.

V Centru kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske namreč med 14. marcem in 22. aprilom poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležuje devet pripadnikov oboroženih sil iz štirih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Aktivnost bodo podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske in zavezništva, ki bodo v sklopu lastnega usposabljanja območja usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 23. uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov.

Predvidene lokacije in čas usposabljanja:

- ponedeljek, 28. marec, med 9. in 17. uro Postojna Cerklje ob Krki in Mokronog,

- torek, 29. marec, med 10. in 20. uro Postojna, Cerklje ob Krki in Vrhovo,

- sreda, 30, marec, med 10. in 20. uro Postojna, Cerklje ob Krki in Vrhovo,

- četrtek, 31. marec,  med 10. in 23. uro Postojna, Cerklje ob Krki, Kostanjevica na Krki in Dolenje Laknice.

15. polk vojaškega letalstva bo na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij nad Osrednjim vadiščem Slovenske vojske Postojna zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje tamkajšnjega letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Gre za že 10. mednarodni tečaj, ki ga izvaja Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje v okviru letališča Cerklje ob Krki. Tokratni šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja, in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov in drugih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske. Udeleženci se usposabljajo tudi na novem taktičnem simulatorju, kjer izvajajo naloge po zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31