Natisni to stran

Maribor v pogovorih za vzpostavitev rednih letov z Wizz Airom in Ryanairom

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
30 Mar 22
Napisal
Objavljeno v Novice

V torek je na Večerovem soočenju kandidatov za poslance v Mariboru prišlo do presenetljive izjave kandidata za poslanca iz štajerske prestolnice, sedanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve, gospoda Franca Kanglerja, da se kmalu vzpostavlja redna letalska povezava iz Maribora.

Gospod Kangler je v izjavi rekel (citiramo): ”Ta kriza je negativna za gospodarsko rast, negativna za Evropo, lahko pa je tudi pozitivna. In v tistem delu, ko vidim, da je pozitivna, na primer, ker bomo danes tudi govorili o letališču in razvoju Maribora. Tukaj lahko povem, da v roku 14 dni se bo vzpostavila redna linija Wizz Air Maribor - Skopje. In to tisti Wizz Air, ki je deloval na območju Ukrajine, na področju Rusije, ki se sedaj seli v Slovenijo. In če znamo to izkoristit, je to boljša prihodnost za Slovenijo.”

Za dodatne informacije smo se obrnili na Ministrstvo za infrastrukturo (v nadaljevanju MZI), ki je v imenu države lastnik Letališča Edvarda Rusjana Maribor (v nadaljevanju LERM), kjer so za Sierra5 zapisali: ”MZI ne razpolaga s podatki o prihodu nizkocenovnega letalskega prevoznika Wizz Air na LERM,” ter nas naslovili na izvajalca storitev obratovanja LERM - DRI upravljanje investicij, Družba za razvoj infrstrukture, d.o.o. Od tam so nam odgovorili, da pogovori med upravljalcem LERM in letalskim prevoznikom Wizz Air glede vzpostavitve povezave na relaciji Maribor-Skopje potekajo, vendar da dokončen dogovor še ni sklenjen. Dodali so tudi, da potekajo pogovori tudi z največjim evropskim nizkocenovnikom, irskim Ryanair-om, vendar pa da konkretnejših informacij v tem trenutku še ni mogoče podati. 

Airbusi Wizz Air-a bi lahko v Mariboru pristajali že letos poleti
Airbusi Wizz Air-a bi lahko v Mariboru pristajali že letos poleti

Seveda smo se obrnili tudi na madžarskega prevoznika, od koder so za Sierra5 odgovorili: ”Slovenija je pomemben trg za Wizz Air in vedno smo zainteresirani za širitev obsega letenja kar se tudi odraža z visoko rastjo naše družbe. V Wizz Air-u smo že vrsto let usmerjeni k delu, ki ne špekulira naše prihodnje poteze ter bomo vse novosti objavili in predstavili pravočasno.” Vprašanja smo poslali tudi na naslove organizacij, katere gospod Kangler v predvolilnem obdobju tudi predstavlja, vendar od tam do zaključka priprave prispevka še nismo prejeli odgovora.

V kolikor bi se pogovori med upravljalcem letališča in madžarskim letalskim prevoznikom pozitivno iztekli ter bi prišlo do sklenitve pogodbe, bi bili to prvi leti Wizz Air-a iz Maribora v zgodovini. Madžari že več let z vmesnimi prekinitvami opravljajo redne lete med Ljubljano in Londonom Luton ter Bruselj Charleroi-jem. Poleg omenjenih povezav iz Brnika, bo Wizz Air iz mariborske bližnje okolice junija začel z leti iz nam najbližjega madžarskega letališča Heviz, kamor bodo leteli iz Dortmunda, niso pa prisotni z rednimi leti v Zagrebu, Gradcu in Celovcu. Med tem pa je irski nizkocenovnik Ryanair že bil v Mariboru. V letu 2008 je letel v štajersko prestolnico iz London Stansteda, kar je bilo tudi do sedaj edino redno letenje tega irskega prevoznika iz Slovenije v zgodovini. Trenutno smo ena redkih držav v Evropi, od koder Ryanair ne leti. V mariborski neposredni okolici so močno prisotni v Zagrebu, kjer imajo baziranih več letal Airbus A320 Laude Europe, ter z leti iz Trsta, Trevisa, Benetk, Reke (sezonsko), Pule (sezonsko), Dunaja in Bratislave.

Slovenija si je z razpisom v letu 2020 in ponovnim razpisom, ki je bil objavljen s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pretekli teden, prizadeva za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije in krepitev vseh že obstoječih linij. Z razpisom subvencionirajo lete v Slovenijo po vnaprej znani formuli, ob prejemu sredstev pa se mora prevoznik zavezati, da bo lete ohranjal tudi po zaključku razpisnega obdobja. Na voljo je 2 milijona evrov.

Spomnimo, kljub temu, da v kolikor ne bi prišlo do omenjenih dogovorov, pod Pohorjem to poletje le ne bo tako mirno kot zadnja leta. Kot smo že poročali pred časom, bodo od konec junija pa do sredine septembra izvedeni čarterji iz treh italijanskih destinacij, Bolzana, Pise in Neaplja. Lete bo opravljal italijanski prevoznik SkyAlps z letali Dash 8.