Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Helitours predstavil svoje zmogljivosti HNMP

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
01 Apr 22
Napisal Robert Sabol
Objavljeno v Novice

26. marca 2022 je v Vukovem selu na Hrvaškem potekala vaja na kateri so prostovoljni gasilci iz Vukovega Sela prikazali tehnično pomoč pri reševanju in oskrbi poškodovanih oseb v prometni nesreči. Vaja je potekala v Vukovem selu, streljaj čez Slovensko mejo pri Brežicah.

Odzvali smo se na povabilo in poleteli s helikopterjem SA 365 C2 reg. S5-HCK na mesto vaje. Helikopter je pilotiral Bojan Repolusk, medicinski del pa sva pokrivala Robert Sabol in Tatjana Draksler. Helikopter je imel na krovu vso potrebno medicinsko opremo in HEMS kit. Oprema: defibrilator Lifepak 12, vemtilator Draeger, zajemalna nosila, 2x 5 litrska tlačna posoda kisika (2000 litrov kisika), reanimacijski nahrbtnik, zajemalna nosila in stretcher za bolnika s pasovi.

Ker Hrvaška še ni v Schengenskem sistemu smo morali najprej na letališče v Maribor, kjer smo opravili carinske postopke, nato na letališče v Zagreb, kjer smo zopet opravili carinsko proceduro. Nato smo se javili da smo na »stand by« za vajo. Po aktivaciji smo potrebovali iz letališča Zagreb 7 minut do mesta »nesreče«. Tam je že bilo reševalno vozilo z medicinsko ekipo iz Zaprešiča, ki je oskrbela manj poškodovano osebo. Medtem, ko so gasilci drugo osebo s tehničnim posegom še reševali iz vozila.

Pri prihodu naredimo observacijski krog, določimo mesto pristanka. Po pristanku medicinca izstopiva iz helikopterja in ga pošljemo na kroženje, da ne dela veter in hrup na mestu intervencije. Po pregledu in oskrbi poškodovanke, ki jo gasilci s tehničnim reševanjem rešijo iz vozila, po vezi pokličem helikopter nazaj na mesto pristanka. Gasilci dobijo navodila kako bomo vkrcali poškodovanko.

Po pristanku vkrcamo poškodovanko, gasilci se umaknejo na varno. Medicinska posadka se vkrca in pripne in poletimo. Naredimo krog, zopet pristanemo in ugasnemo helikopter, da si lahko povabljeni gostje in ostali obiskovalci na vaji ogledamo helikopter.

Nad videnim prikazom so vsi navdušeni.

Po vaji se zopet opravimo na letališče v Zagreb, nato v Maribor in končno pristanemo v Ločah na matičnem vzletišču, kjer očistimo opremo in helikopter. Vreme je bilo sončno, veter zanemarljiv.

Tudi vtisi posadke so dobri, z vajo in prikazanim smo po opravljenem briefingu zadovoljni.

Foto: Robert Sabol


Nova knjiga o slovenskih letalcih


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31