Natisni to stran

Amelia odprla dve novi liniji iz srca Evrope

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
13 Apr 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Francoska letalska družba Amelia (AIA), katere del je tudi slovenska letalska družba Amelia International (AEH), je v soboto odprla dve novi redni linije iz francoskega Strasbourga. Mesta kjer ima že od leta 1949 sedež Svet Evrope, Evropsko sodišče za človekove pravice ter tudi en izmed dveh sedežev Evropskega parlamenta.

Amelia bo lete opravljala na podlagi razpisa o zagotavljanju javne službe za primarne namene prevoza evropskih poslancev in ostalih delegatov, čemur je prilagojen tudi vozni red. Leteli bodo dvakrat dnevno med tednom v Amsterdam in ter enkrat dnevno med tednom v München. Ob sobotah in nedeljah letov ne bo. Leti so predvideni z 49-sedežnimi letali Embraer 145.

Z omenjenima linijama skupina Amelia sedaj opravlja lete na štirih rednih linijah iz različnih letališč (Rodez, Pariz Orly, Brive-Souillac, Amsterdam, Strasbourg in München). Po njihovih besedah s tem potrjujejo, da so en izmed ključnih regionalnih prevoznikov v Franciji. Z nadaljnjim delom se usmerjajo tudi na trge izven Francije v smeri razvoja svoje mreže rednih letov tudi v evropskem regionalnem merilu.

Flota idealna za povezavo do večjih vozlišč

Prav letala Embraer 145, ki jih ima v svoji floti Amelia, bi bila po našem mnenju idealna za razvoj podobne javne službe tudi iz našega drugega največjega mednarodnega letališča v Mariboru. Seveda bi moral obstajati politični in regionalni interes, da se vzpostavi redni potniški promet tudi izpod Pohorja. Po naših informacijah je regionalni interes v zadnjem času precej narasel, medtem ko politični še ni prisluhnil regiji. Subvencije, ki so trenutno na voljo, so na razpolago le za lete iz Brnika. Razpisno okno je namreč prekratko, da bi lahko kakšen evro počrpal katerikoli prevoznik, ki bi želel vzpostavit redne lete iz Maribora v roku nekaj tednov (teoretično možno, praktično zelo težko). Letenje z Embraerjem 145 iz Maribora je finančno vzdržno le, če je linija subvencionirana je povedal direktor podjetja Aero4M Matija Krajnc, ki upravlja z letalsko družbo Amelia International in dodal: »Brez subvencije je enostavno premalo sedežev in je posledično cena karte previsoka.«

Z baziranim letalom Embraer 145 v Mariboru in domačimi slovenskimi posadkami, bi se lahko 2-3 tedensko opravljalo redne lete na do 5 različnih evropskih destinacij, za preostale termine pa bi bilo letalo na razpolago za posebne čarterje športnih moštev ali počitniške čarterske lete na Jadran ter bližnji Mediteran za namene turističnih agencij. Usmeritev k ciljnim konkretnim rešitvam in primerno financiranje le teh je predpogoj za uspešno izpeljane projekte. Razpisi in subvencije, ki jih razpisuje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, so le medijsko izkazovanje solidarnosti in pomoči povezljivosti Slovenije brez konkretnih rezultatov in ohranjanje blede podobe razprodanega slovenskega letalstva. Razpis je zasnovan tako, da se plača za prepeljane potnike, ne pa ponujene kapacitete. Torej, bolj kot je uspešna linija, več subvencij dobi. Država bi morala definirati katere linije bo vzpodbujala in tja nameniti sredstva. Da sedaj največ subvencij pobere linija oz. prevoznik, ki leti v Frankfurt je zgrešeno, saj je ta linija tudi brez subvencij najbolj prometna.