Natisni to stran

Brnik prvič povezan z Orlyem

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
15 Apr 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Letalski prevoznik Transavia France od včeraj dvakrat tedensko povezuje Pariz Orly in Ljubljano. Na glavno pariško letališče Charles de Gaulle z Brnika leti Air France.

Letala družbe Transavia France bo med ljubljanskim in pariškim letališčem Orly letela ob četrtkih in nedeljah. Ob četrtkih bo letalo v Parizu vzletelo ob 16.20 in prispelo na Brnik ob 17.55, povratek pa je predviden 45 minut pozneje z izkrcanjem potnikov v Parizu ob 20.15. Ob nedeljah je odhod iz Pariza ob 18.55, z Brnika nazaj v Francijo pa ob 21.15.

Na prvem letu je iz Pariza priletelo 139 potnikov. V Pariz pa so odleteli 103 potniki. Boeing 737-800 s katerim so prileteli na Brnik ima sicer 189 sedežev. Vodja letaliških storitev Fraportu Slovenija Janez Krašnja je ob tem povedal: »Zelo smo veseli že drugega letalskega prevoznika na pariški liniji. Med Parizom in Ljubljano v letošnji poletni sezoni leti tudi francoski letalski prevoznik Air France.« Krašnja ocenjuje, da bo s Transavio France letos v Slovenijo prispelo več kot 20.000 potnikov in srčno upam, da bodo epidemiološke razmere dovoljevale, da bo ta linija trajna v njihovi ponudbi letov.

Francoski nizkocenovni prevoznik Transavia France z bazo na pariškem letališču Orly je v lasti družb Air France in Transavia. Z nizozemsko matično družbo delujeta pod skupno blagovno znamko Transavia in z leti iz Francije in Nizozemske zagotavljata povezave do številnih destinacij v Evropi in Sredozemlju.

Plod tesnega in dolgoletnega sodelovanja ljubljanskega letališča z Air France je stabilna in močna povezava s Parizom, ki se nenehno nadgrajuje. Trenutno prevoznik v francosko prestolnico leti osemkrat na teden, z junijem pa napoveduje letenje dvakrat dnevno. Letališče Charles de Gaulle je kot eno največjih evropskih vozlišč tudi odlično izhodišče za nadaljevanje letalskih potovanj, še posebej v ZDA in Latinsko Ameriko.

Na Brnik trenutno leti 15 prevoznikov. Ponudba pa bo razširjena tudi s čarterji v  Turčijo, Španijo, Grčijo, Jordanijo, Albanijo in na Islandijo.

Na Brniku so lani oskrbeli 420.000 potnikov. Letos pričakujejo dobrih 840.000 potnikov. Z Letališča Ljubljana je februarja odpotovalo ali na to letališče pripotovalo 37.800 potnikov, kar je bilo skoraj sedemkrat več kot v februarju 2021. Tudi blagovni promet na omenjenem letališču je bil večji; pretovorjenih je bilo namreč 905 ton blaga oz. v isti primerjavi za 10 % več.


Nova knjiga o slovenskih letalcih - Na krilih poguma