Natisni to stran

Ukrajinski prevoznik za bazo izbral Maribor

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
17 Jun 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Na mariborskem letališču je že več dni parkirano letalo Antonov An-26, v torek pa se mu je pridružilo še eno letalo istega tipa. Po naših informacijah gre za v Ukrajini registrirani tovorni letali. Za več informacij smo se obrnili na družbo DRI d.o.o. upravljanje investicij, upravljalca letališča Maribor.

Od tam sporočajo, da so ponudili ukrajinskemu prevozniku Aircompany Constanta PJSC s sedežem v Zaporožju, možnost baziranja nekaj letal na mariborskem letališču ter tudi nekaj skladiščnih ter poslovnih prostorov za namene vzdrževanja letal. Prevoznik je iskal letališče v Evropi, kamor bi lahko delno preselil letala in tehničen kader, kot primernega je našel mariborsko letališče. Prvo letalo je v Maribor priletelo 6. junija iz Moldavije, drugo pa v torek 14. junija iz Frankfurta. 

Letalska družba po javno dostopnih podatkih razpolaga s floto okoli 10 letal Antonov An-26 in z letalom Antonov An-28. Letala Antonov An-26 so lahko v tovorni ali potniški verziji ter tudi v kombinaciji obojega. Enostavno in hitro modularno dodajanje sedežev mu omogoča precejšnjo fleksibilnost. Gre za precej robusten tip letala, ki lahko vzleta in pristaja tudi na neasfaltiranih vzletno-pristajalnih stez. Prevaža lahko vozila, avtomobilske dele, gorivo, nevarne snovi, izvengabaritni tovor, opravi medicinsko-evakuacijske lete, itd. Gre za dvomotorno turbopropelersko transportno letalo, ki so ga med leti 1969 in 1986 izdelovali v Sovjetski Zvezi. Narejenih bi naj bilo okoli 1400 letal tega tipa. Razvit je bil iz Antonova An-24, predhodnika letala Antonov An-26.

V Maribor je prvo priletelo letalo An-26 registrskih oznak UR-UZK (letnik 1985), sledilo mu je letalo UR-UZI (letnik 1978). Kako dolgo bosta omenjeni letali ostali parkirani na severnem delu letališke ploščadi mariborskega letališča in ali bo priletelo še kakšno, zaenkrat (še) ni znano.

So pa iz družbe upravljalca letališča na vprašanje, kako ocenjujejo prvo polletje, odgovorili, da precej uspešno glede na razmere v Evropi in svetu. V prvih petih mesecih je skozi njihovo letališče potovalo 1313 potnikov (+17%), premikov letal pa je bilo za 23% več. Čez manj kot 14 dni pa že pričakujejo prve potnike iz Italije na rednih poletnih čarterskih letih Skyalpsa z letali Dash 8 Q400 iz Neaplja, Pise in Bolzana. Povratne letalske karte že od 135eur dalje na spletni strani Slovenia Vacation.