Natisni to stran

Po več kot dveh letih ponovno odprt heliport v UKC Maribor

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
20 Jun 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Zaradi gradbenih del v kirurški stolpnici helikopterji nujne medicinske pomoči zadnji dve leti niso mogli pristajati na ploščadi poleg stolpnice, ampak v bližnji vojašnici generala Maistra. Bolnike so od tam z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor.

Zdravnik v urgentnem centru Andrej Hohnec je povedal, da v urgentni medicini štejejo čas v minutah in sekundah ter dodal: »HNMP zagotavlja tisto prednost, ki jo naši pacienti najtežje poškodovani ali oboleli potrebujejo. HNMP predstavlja pomemben člen v verigi preživetja. Včasih pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Velikokrat pomeni tudi razliko med dobrim preživetjem z dobrim izhodom z nekim kvalitetnim življenjem v prihodnosti in nasprotnim.«

Hohnec je povedal, da so z odprtjem heliporta skrajšali čas prevoza bolnikov in poškodovanih za 10-15 minut. »To je pomembno za širše področje. Če se jim kaj zgodi v Halozah, Prekmurju ali na Pohorju je razlika v prevozu z reševalnim vozilom ali helikopterjem bistvena. V primeru možganske kapi ali srčnega zastoja je razlika med eno uro in petimi minutami zelo pomembna.« je povedal Hohnec in hkrati opozoril, da trenutni sistem HNMP ni optimalen, saj helikopter ne pristaja tako kot na heliportu v Ljubljani, kjer je pot bolnika do oskrbe optimalna. Želijo si heliport na strehi urgentnega centra. Ob tem je dodal, da so helikopterji medicinsko ustrezno opremljeni in, da je sodelovanje s piloti Slovenske vojske in Policije odlično.

Žal pa je delovanje HNMP na območju Maribora omejeno z odprtostjo letališča Edvarda Rusjana. Letališče je odprto vsak dan med 9 in 17 uro, izjema je četrtek med 8 in 20h.

Foto: UKC MB