Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Nov potniški terminal ob prvi obletnici delovanja poln življenja

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
01 Jul 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Pred natanko letom dni je Fraport Slovenija na ljubljanskem letališču odprl nov potniški terminal.

Prvi potniki so s sodobnega objekta, ki uporabnikom ponuja višjo kakovost in večjo pestrost storitev ter boljše delovno okolje, poleteli 1. julija 2021. Danes je  terminal poln življenja, saj se ob sproščanju omejitev potovanj in naraščajočem povpraševanju po letih število potnikov strmo vzpenja. Terminal se še naprej razvija – na prvo obletnico njegovega delovanja je bil uradno odprt razširjen del brezcarinske trgovine z gostinsko ponudbo All Yours.

Z modernim infrastrukturnim objektom, ki se razprostira na 10.000 m2, je Letališče Ljubljana postalo sodobna in učinkovita regionalna vstopna točka - stičišče priložnosti za posameznika, družbo ter širšo globalno skupnost. Od odprtja je skozi terminal A potovalo več kot 450.000 potnikov, do konca leta 2022 pa bodo v njem oskrbeli že okoli 1,2 milijona potnikov.

»Odprtje novega terminala v letu 2021 je za Letališče Ljubljana pomenilo prelomnico in ga uvrstilo med moderna evropska letališča. Čudovito ga je videti tako polnega življenja in da tako dobro služi svojemu namenu z zagotavljanjem prijetne, v predstavitvi maloprodajne ponudbe pa celo edinstvene potovalne izkušnje. Fraport Slovenija je v novo infrastrukturo investiral, da bi bili pripravljeni na prihodnjo rast potniškega prometa in veseli smo, da prvo obletnico njegovega delovanja praznujemo ob znatnem okrevanju,« je ob tej priložnosti dejala dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija.

Danes sta partnerja pri projektu, Fraport Slovenija in smartseller, s simbolično slovesnostjo in prerezom traku odprla nov del trgovine z gostinsko ponudbo All Yours Ljubljana.

»Navdušeni smo, da četrti in še zadnji del naše enote All Yours odpiramo ravno ob prvi obletnici novega potniškega terminala. Število kupcev v naši trgovini je v preteklem letu preseglo naša pričakovanja, še posebej med potniki, ki potujejo z nizkocenovnimi prevozniki. Prav tako so nad pričakovanji vrednosti, ki jih potniki namenijo za nakupe. Hvaležni smo za tesno partnerstvo s Fraportom Slovenija pri tem projektu, ki je pomagalo ustvariti edinstveno in inovativno nakupovalo izkušnjo na slovenskem potovalnem vozlišču,« je ob odprtju povedal Karl Niendorf, poslovodni direktor smartsellerja, skupnega podjetja globalnega trgovca v segmentu potovanj, Gebr. Heinemann in specializiranega podjetja za gostinske ponudbe v segmentu potovanj, casualfood.

Nadaljnji razvoj terminala

Po odprtju se terminal A še naprej razvija. V začetku leta 2022 je pridobil povezavo s starim terminalom B, kar omogoča pretok potnikov med objektoma ter dostop do novega prostora za prijavo na let in varnostno kontrolne točke oz. parkirne hiše. Kasneje letos bo razširjen še poslovni salon ter nadkrita njegova terasa. V prostoru za prijavo na let bodo nameščene nove točke za samostojno prijavo in oddajo prtljage. Čez poletje bo Fraport Slovenija preuredil servisne ceste med parkirno hišo in starim terminalom - zgradil bo krožišče in omejil dostop do parkirnih mest za shuttle prevoznike.

V zadnjem letu je nekaj sprememb doživel tudi stari terminal. Določeni deli so bili prenovljeni in preurejeni za sprejem prihodnih potnikov izven schengenskega območja. Na mejnem pregledu so bile nameščene tudi točke za samodejno mejno kontrolo.

Nadaljevanje dinamične rasti potniškega prometa čez poletje

V prvih šestih mesecih leta 2022 je prek letališča potovalo več kot 385 tisoč potnikov, kar petkrat več kot v primerljivem obdobju lani. V letošnjem maju je bilo oskrbljenih šestkrat več potnikov (84.886 potnikov) kot maja 2021.

“Pričakujemo, da se bo dinamična rast prometa nadaljevala čez poletje, ko bodo mesečne številke presegale 100.000 potnikov. To nam bo omogočilo izpolniti in, upamo, celo preseči načrtovano število potnikov ob koncu leta, ko naj bi jih oskrbeli 880.000. Fraport Slovenija v visoko poletno sezono vstopa operativno dobro pripravljen. Naše službe nam je uspelo okrepiti za potrebe povečanega prometa,” je pojasnila dr. Babett Stapel.

Mreža letov ljubljanskega letališča je bila nedavno okrepljena z dodatnimi rednimi povezavami, ponudba čarterskih letov pa je ob nastopu šolskih počitnic v polnem zamahu. V poletnem voznem redu lete na 19 destinacij ponuja 15 rednih prevoznikov.

Vir: Fraport Slovenija


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31