Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Nad Mariborom se obeta letalski spektakel

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
24 Avg 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Prvo nedeljo v septembru se nad letališčem v Skokah pri Mariboru obeta velika letalska prireditev. Videti in slišati bo kar nekaj atraktivnih letal, med njimi madžarskega gripna, par ameriških lovcev F-16, legendarnega messerschmitta Me-262 in seveda letala in helikopterje Slovenske vojske.

Predsednik organizacijskega odbora Andrej Gregorič je za sierra5 povedal, da bo letošnji Aeros potekal 4. septembra med 9. in 19. uro. Letalski program pa bo po njegovih besedah med 11. in 17.30 uro. Dostop na prireditveni prostor bo omogočen od 9. ure dalje. Vstopnice pa bodo na voljo na vhodu na prizorišče. Odrasli bodo zanje odšteli 13,90 eur, mladoletni bodo za vstopnico odšteli 5 eur, družine (2+2) pa 29,90 eur, predšolski otroci in invalidi na vozičkih bodo lahko prišli na prizorišče brezplačno.

Lanskoletna prireditev Aeros 21 je minila zelo uspešno, saj si jo je ogledalo več tisoč ljubiteljev letalstva. Gregorič si tudi letos obeta množičen obisk, saj bo posebej poskrbljeno tudi za animacijo otrok in mladih. Ti si poleg letal, helikopterjev, padalcev in balonarjev lahko obetajo bogat spremljevalni program v hangarju virtualnega letenja, kjer bo na voljo 15 »gaming« postaj za virtualno letenje, dirkanje in podobne zanimivosti ter simulator za letenje po vesolju, simulator za divjo vožnjo z dirkalnim avtomobilom, planetarij in predstavitev slovenskih satelitov. Za najmlajše pa bodo na voljo napihljiva igrala, delavnica sestavljanja makete letala, vrtiljak, vlakci in podobna igrala.

Za uvod bodo gledalci lahko ob 11. uri spremljali trening hrvaške skupine Krila oluje, ki leti na letalih Pilatus PC-9 in repliko legendarnega nemškega reaktivno gnanega letala Me-262, ki ga bo pilotiral Gerhardt Kraehenbuehl. Sledila bo otvoritev s padalci, prelet trojke LCM in program letalnikov Slovenske vojske. Sledil bo tišji vendar zelo zanimiv del dneva s starodobniki jadralnimi letali čavka, mačka, SG 38 in motornimi letali Rdeči Bucker, Tiger Moth, Ryan PT 22, Storch, L-29 Delfin in drugi. Akrobatski program bosta izvedla z Zlinom 526 Benjamin Ličer in z MXS Zoltan Vereš.

Zagotovo pa bo največ pozornosti namenjene najglasnejšim lovcem gripen in F-16 ter akrobatski skupini Krila oluje in dinamičnemu programu Slovenske vojske, ki bo prikazala tudi delovanje specialnih sil in akrobatski program z letalom Pilatus PC-9M. V programu ne bo manjkal niti helikopter AS532AL cougar. Glavnina programa so bo odvila med 12. in 17 uro.

Na statičnem delu se bo prav tako predstavila Slovenska vojska z letali Zlin in helikopterjem Bell 206. Na ogled bodo tudi zgodovinska dvokrilna letala in stara obnovljena jadralna letala.

V hangarju pa bo tudi stojnica slovenskega letalskega portala, kjer boste lahko kupili knjige o slovenskih letalcih. Vabljeni na ogled in klepet.

Za udobno spremljanje programa na velikem letališkem travniku in v dveh gozdičkih s seboj prinesite zložljive stole, deke in se razkomotite, saj bo dovolj prostora za uživanje na prostem.

 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31