Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Telemach Gasilski zvezi Slovenije predal brezpilotni letalnik

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
26 Avg 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Gasilska zveza Slovenije je od Telemacha dobila dron s termo kamero, vrednen 15.000 evrov in še finančno donacijo v vrednosti 5000 evrov.

Telekomunikacije so v središču Telemachovega delovanja, hkrati pa dajejo v podjetju velik poudarek tudi vračanju skupnosti in skušajo igrati čim bolj pozitivno vlogo v družbi, v kateri delujejo. Tako tudi pogum in trud, ki ju slovenski gasilci vedno znova kažejo ob naravnih nesrečah, nista ostala neopažena in pri Telemachu so se odločili, da Gasilski zvezi Slovenije pomagajo z donacijo najsodobnejše tehnologije.

Članica poslovodstva Telemacha Urška Kos je tako predsedniku Gasilske zveze Slovenije Janku Cerkveniku predala najnovejši visokotehnološki brezpilotni letalnik nove generacije dji Matrice 30T. Njegovo delovanje in zmogljivosti sta javnosti predstavila Janez Nebec in Robert Verlič, predstavnika podjetja OneDron, ki je poskrbelo za dobavo letalnika.

Gre za brezpilotni letalnik, ki je lahko – brez vmesnega polnjena – v zraku 41 minut, doseže maksimalno višino 7000 metrov in hitrost 23 m/s ter se brez težav upira najtežjim vremenskim razmeram, tudi vetrovom, ki dosegajo hitrost 15 m/s. Z njegovo pomočjo bodo lahko gasilci učinkovito analizirali teren, dodana programska oprema pa jim bo omogočila ogled z varne razdalje, saj bodo dron lahko upravljali neposredno iz centra kriznega štaba. Vgrajena širokokotna kamera omogoča 16-kratno optično in kar 200-kratno hibridno digitalno povečavo, vgrajena radiometrična termalna kamera pa bo močno olajšala iskanje pogrešanih oseb in določanje kritičnih točk požara. Posledično se bo tako skrajšal čas določitve območja gašenja, bolj natančna pa bodo lahko tudi navodila za morebitno gašenje iz zraka.

»Letošnje poletje si bodo mnogi Slovenci zapomnili po požaru na Krasu, ki predstavlja veliko naravno katastrofo. Veseli smo, kadar lahko prispevamo društvom in posameznikom, ki skrbijo za našo varnost ob nujnih zadevah, kot so požari, poplave, prometne in ostale nesreče,« je povedala Urška Kos ter dodala: »Hitrost in varnost morata biti prioriteta pri intervencijskem delovanju, zato bo Telemachova donacija brezpilotnega letala pomemben prispevek k boljšemu delu gasilcev.«

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik se je ob prejemu brezpilotnega letalnika zahvalil Telemachu in dodal: »Prepričan sem, da bomo z letalnikom hitreje ukrepali ob intervencijah in posredovanja izvedli še učinkovitejše, ob tem pa dodatno zaščitili naše gasilce. Z njim bomo lahko natančno ocenili tveganja in nevarnosti, se primerno odzvali na nesreče ter reševali ljudi. Zaradi vgrajene termo kamere nam bo dron v veliko pomoč pri iskanju žarišč in opravljanju popožarnih preiskav na večjih ali težje dostopnih območjih.«

Fotografija je simbolična

 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31