Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

LCM bo na Aerosu predstavil skupinsko letenje

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
27 Avg 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Na Aerosu bomo priča tudi skupinskemu letenju treh Cessen 152, ki ga pripravljajo člani Letalskega centra Maribor.

Formacijsko letenje predstavlja višji nivo letenja in pilotu, ki že obvlada osnovno pilotiranje nudi možnost za dodatno nadgradnjo znanja. Med skupinskim letenjem pridobi dodatne izkušnje o obnašanju letala v neposredni bližini drugega letala v zraku, kakšni so vztrajnostni momenti letala in relativno gibanje v skupini. Pilot pa s tem letenjem pridobi zaupanje v svoje znanje in sposobnosti letala. S tem pa se poveča varnost letenja je povedal vodja skupine, ki se neuradno imenuje Šolska krila LCM Darko Madžarac.

Po besedah Madžarca formacijsko letenje zahteva kar nekaj priprav in tudi primerna letala ter trening v zraku. »K sreči imamo v Mariboru idealne pogoje za tak način letanja in ogromno letališče ter prilagodljivo kontrolo letenja. Težave so lahko, če letala v formaciji niso enakega tipa ali če letališče ne dopušča formacijskega letenja zaradi prometa ali drugih okoliščin. Hkrati je potrebno odleteti kar nekaj ur, da dosežemo suvereno letenje. Odločilni dejavnik je tudi finančni strošek, saj si mora pilot letenje plačevati sam. Mnogim je to prevelika obremenitev.«

S5: Kaj je največji izziv pri formacijskem letenju?

DM: Držanje pravilne formacije v vseh režimih leta, posebej takrat, ko se dejanska zračna hitrost posameznih letal razlikuje. 

Izzivov je več. Prvi je letenje zelo blizu drugega letala. Ko letala pozicioniramo na tleh so blizu. Ko pa poskušamo na enaki oddaljenosti leteti v zraku, se zdi grozno blizu. Potem je pomembna pozornost pilota, ki zdaj ni več skoncentrirana le na instrumente in navigacijo, ampak bolj kot ne samo na vizuro (torej pod kakšnim kotom vidimo) proti drugim letalom v formaciji. Če oboje združimo, lahko rečemo, da se sam način letenja precej razlikuje od tistega, česar smo piloti navajeni od prej, in zahteva nek miselni preskok, da nam postane tudi takšno letenje naravno.

Celoten izziv je torej drugačna, višja in zahtevnejša oblika letenja, ki pa povzroči v prihodnosti boljše in varnejše letenje posameznika.

S5: Kdo je vodja skupine in kakšne naloge opravlja?

Vodja skupine vodi formacijo in vodi komunikacijo s kontrolo letenja in sledilci, poleg tega še navigira. Je prvo leteče letalo in skrbi za varno letenje.

S5: Poznanih je veliko vojaških in civilnih akrobatskih skupin. V njih letijo najboljši piloti. Je vaš cilj tudi usposabljanje pilotov, ki bi kasneje leteli v SV?

DM: Naš cilj je obuditi to zvrst letenja glede na dejstvo, da imamo tri šolska letala enakega tipa in smo najstarejša leteča letalska organizacija v Sloveniji. S tem tudi povečujemo zanimanje za tovrstno letenje.

Je pa res, da v okviru LCM deluje ATO (letalska šola) iz katere je v preteklosti izšlo precej pilotov, ki so kasneje nadaljevali svojo pot v Slovenski vojski.

S5: Koliko treninga je potrebnega za izvedbo formacijskega letenja in kako potekajo priprave na tleh (teorija) in v zraku?

DM: Formacijsko letenje se začne v klubski učilnici s teoretično pripravo, predavanji. Nato sledi praktično letenje.

Najprej se leti z dvema letaloma, se pravi par, piloti se morajo navaditi momentov ter neposrednega letenja v bližini drugega letala ter menjave pozicije, sledilca in vodje. Ko smo v zraku suvereni, sledi vzletanje in pristajanje v paru. Kasneje se paru pridruži še tretje letalo v skupino.  

Na dan letenja se dobimo vsaj eno uro pred predvidenim poletom. Najprej pregledamo letala in ugotovimo ali imamo dovolj goriva, olja itd, da lahko načrtujemo nadaljnji potek priprav. Potem vodja predstavi vaje, ki jih bomo izvajali na treningu ter dodatna tveganja, ki jih bo letenje tistega dne predstavljalo (vreme, zračni prostor, ...). Temu sledi podajanje argumentov vseh udeleženih. Ko je vsem do potankosti jasno kaj bomo delali, oddamo plan leta in vsak pripravi svoje letalo za letenje.

S5: Je nujno, da so vsa letala v formaciji enaka ali le zaželeno? Izziv? V čem je težava, če niso enak tip?

DM: Ja, zelo pomembno je za strjeno formacijo, da so letala istega tipa. Razlog je v tem, da se obnašajo enako, ni razlike v masi, kar je posebej pomembno, da določeno letalo ne prehiti drugega zaradi prodornosti pri spuščanju (v zraku ni zavore, da letalo ustaviš, če imaš plin na prostem teku), poleg tega pa v primeru, da preletiš v brazdno turbulenco istega tipa letala, je to mnogo manj nevarno, kot pa če je letalo pred tabo težje. In na zadnje, kar je seveda tudi pomembno, izgleda lepše, kot pa, če so avioni različnega tipa. Se pa da leteti tudi razmaknjeno formacijo, kjer so letala bolj narazen z različnimi tipi letal, ampak ne pride toliko do izraza.

S5: Kdo koreografira vaš program in kakšne like vsebuje?

DM: Idejni vodja programa je vodja formacije, končna oblika programa pa je dogovor vseh udeleženih v letu. Trenutno imamo na repertoarju dve formaciji: klin in zamik; razhod v zamiku; vzletanje, pristajanje in touch&go vse v klinu.

S5: Kako dolg bo vaš nastop na Aerosu?

DM: Trenutno so predvideni trije preleti v različnih formacijah.  V približnem časovnem obdobju 7 minut.

S5: Kateri liki so najzahtevnejši in katerih figure ne morete izvesti in zakaj?

DM: Naš namen je leteti preprosto in varno, naša letala se uporabljajo za masovno motorno šolanje pilotov in imajo skupaj vsa tri že okoli 36.000 ur v zraku, kar je več ur kot bi bili 4 koledarska leta skupaj v zraku. Kar je pa še pomembnejše, je pa to, da so ta letala približno usposobila že okoli 700 novih motornih pilotov (okoli 50h na kandidata) v svoji življenjski dobi, kar je izjemna številka, ki jih dosegajo le redka šolska letala. 

Glede na to, da letimo s šolskimi letali, ki so certificirana v normalni in utility kategoriji, smo omejeni na manevre znotraj teh meja. Pri tem so zahtevnejši zavoji z nagibom večjim od 30°.

Piloti Šolskih krila LCM Darko Madžarac, Nik Naveršnik in Aleš Škerbinek bodo do Aerosa pridno trenirali. Vi pa jih lahko pridete pogledati in vzpodbujati prihodnjo nedeljo 4. septembra 2022 na letališču v Skokah, kjer bomo tudi z njihovo pomočjo obeležili 95. let delovanja Letalskega centra Maribor.

Foto: Tjaša Lešnik, LCMKoledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31