Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

[Reportaža] Fly-In Šentvid 2022

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
31 Avg 22
Napisal Anton Posavec
Objavljeno v Novice

Je že tako, da se ljubitelji letalstva radi zbiramo in se na različnih srečanjih družimo ter kakšno rečemo. Pa tu ne mislim samo na pilote ampak tudi na vse tiste številne obiskovalce, ki se takšnih dogodkov radi udeležujejo in so ljubitelji letalstva. Sploh je zanimivo opazovati otroke, ki z očmi kar požirajo letala, veselje pa je sploh veliko, če lahko v njih sedejo. Vsekakor je letenje nekaj takega, kar nas z lahkoto privabi in uresničuje naše želje, biti svoboden kot ptice, ki letajo po nebu. Želja, ki je verjetno toliko stara kot sam človek …

Žal so časi taki, da je takih druženj vedno manj. Vse postaja iz dneva v dan bolj skomercializirano. Kot bi nam nekdo hotel letenje vzeti. Zato smo v Letalskem klubu Šentvid pri Stični toliko bolj veseli, ko nam uspe izpeljati naš vsakoletni dogodek, letalski piknik imenovan Fly-In. Za nami jih je že kar nekaj, zadnji pa se je zgodil v soboto, 20. avgusta letos. Nesrečni COVID je za kar dve leti preprečil izvedbo tega letalskega praznika. Torej smo pred tem imeli kar dve leti posta.

Letos se je zbralo lepo število pilotov in skoraj jih je skoraj 30 priletelo z različnimi zrakoplovi, med njimi 2 s helikopterjem. Verjamemo, da bi jih bilo še več, a je zlovešča vremenska napoved odgnala marsikaterega letalca ali letalko, da niso prišli v Šentvid. Za dobrodošlico pilotom je poskrbel glavni pokrovitelj našega Fly-Ina, podjetje Berryshka z zelo uporabnim in lepim darilom za vsakogar, ki je v Šentvid priletel. Srečanje se je pričelo nekaj po 10. uri s predavanji.

Običajno za uvod pripravimo tri predavanja s področja letalstva, nekaj kar prav pride vsakemu letalcu, da lahko obnovi svoje znanje, razširi obzorja ter pridobi celo kako novo izkušnjo. Prijetno je dobro združiti s koristnim! Vmes so tudi teme npr. iz prve pomoči, ki sicer niso s področja letalstva kljub temu pa dobrodošle, potrebne za življenje, tudi letalcem. Prvo predavanje je podal član domačega kluba, sicer pa reševalec Anton Posavec, ki je govoril o zaustavljanju krvavitev, kar je podprl tudi s praktičnim prikazom. Sledil mu je kapetan Jože Slana »Joe« z zanimivim predavanjem, kako vidi naše napake inštruktor z desnega sedeža. Vsekakor zanimiv pogled. Tukaj ni mišljeno samo šolanje novih pilotov ampak tudi različna preverjanja znanja in veščin vseh tistih, ki že imamo licenco. Zadnje predavanje je izvedel predsednik našega kluba Rok Štebe, ki je govoril o različnih zgodbah »travniških« pilotov, ki pridejo na plan ob kakšnih druženjih. Pravzaprav je to ni bilo klasično predavanje ampak bolj interaktivna debata vseh sodelujočih.

Vsako dobro druženje zahteva tudi to, da se udeleženci, ne samo strokovno ampak tudi telesno okrepčajo. Za to je poskrbel naš Marjan Praznik »Šipca«, ki je pripravil izvrsten pražen krompir. Verjemite, da se izplača priti že samo zaradi tega! Piko na i pa je dodal Aleš Tomažič »Ploščica« s svojo ekipo, ki je pripravila okusen golaž. Seveda je bila na voljo tudi različna pijača, saj je potrebno dobro hrano vedno zaliti. »Letečim« obiskovalcem so bile na voljo številne brezalkoholne pijače, za vse ostale pa velja omeniti možnost degustacije gin tonicov Berryshka, ki jih je mojstrsko pripravljal Samo Kenda. Verjemite, tudi zaradi tega se v Šentvid vedno splača priti! Za dobro vzdušje je skrbel ansambel Osvajalci.

Žal nam ni bilo dano izvesti tradicionalnega skupinskega poleta nad Ljubljano. Zobe nam je pokazalo vreme. Že kmalu po predavanjih so se začeli na nebu kopičiti črni oblaki. Žal na vreme nihče od nas ni mogel vplivati. Naše pobožne želje, da bo vreme stabilno, kljub slabi vremenski napovedi, se žal niso uresničile. Zato so nekateri pred slabim vremenom prav na hitro pobegnili na varno, nekaterim pa smo skušali nuditi zavetje v naših hangarjih, kolikor je bilo pač prostora. Nevihta je minila hitro in že po dobri uri smo lahko z našim druženjem nadaljevali do večera.

Kljub slabemu vremenu, ki nam jo je zagodlo, pa ostaja dober občutek. Po dveh letih posta smo se končno spet dobili in to v lepem številu. Take dogodke potrebujemo, saj je potrebno ljubezen do letenja deliti s prijatelji. Vsekakor pa so naše misli že na Fly-In-u 2023. Že zdaj vemo, da bo zanimivo, kot vedno. Lepo vabljeni in se tudi sami prepričajte, da gre za prijeten dogodek. Pa tudi sicer vedno lepo povabljeni na naš »šentviški travnik«, kjer vas bomo ob vikendih, ko smo zagotovo prisotni, vedno lepo sprejeli. Vsem, ki ste se letošnjega Fly-Ina udeležili se lepo zahvaljujemo in seveda – ob letu osorej …

 


Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28