Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Airpower 2022

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
23 Sep 22
Napisal Aljoša Jarc
Objavljeno v Novice

Začetek septembra so v avstrijski zvezni deželi Štajerski spet gostili Airpower, enem izmed večjih letalskih mitingov v Evropi. Tokrat se ga je udeležilo preko 200 letal in helikopterjev, v dveh dneh so našteli preko 300.000 obiskovalcev.

Dogodek je privabil ljubitelje letal iz celega sveta, največ je bilo seveda domačinov in prebivalcev sosednjih držav. Kitajci so prvič predstavili na mitingu v Evropi njihovo štirimotorno vojaško transportno letalo Xian Y-20, z največjo nosilnostjo 66 ton in največjo vzletno težo 220 ton. Letalo je bilo parkirano na območju ki je bilo rezervirano statičnemu prikazu, med samim mitingom pa ni vzletelo. Ob njem so bili prisotni piloti, tehniki in drugo vojaško osebje letalskih sil LR Kitajske. S tem tipom letala so letos dostavili več oborožitvenih sistemov v Beograd, obenem je bil takrat ta tudi prvi let Xiana Y-20 v Evropo. Posebni obisk Airpowerja je marsikoga presenetil, letalske navdušence pa razveselil. Ni naključje da so si Kitajci zbrali nevtralno Avstrijo za obisk, kot tudi ni naključje, da so se le nekaj dni po najavi kitajskega gosta tudi ameriške zračne sile odločile za »prikaz moči« nad Zeltwegom. Strateški bombnik B-52 Stratofortress je tako preletel letališče drugi dan prireditve, v soboto 3. septembra.

Avstrija in Flying Bullsi

Avstrijski gostitelji, oziroma avstrijsko letalstvo in skupina Flying Bulls, so pripravili več zanimivih točk. Prireditev se je tako začela s preletom devetih helikopterjev tipa Alouette III, pod vsakim pa je visela zastava ene izmed avstrijskih devetih zveznih dežel. Najbolj opazen je bil helikopter s posebno poslikavo v barvah avstrijske zastave. Medtem ko je skupina letalnikov lebdela pred publiko so zvočniki ob stezi predvajali simfonijo Vibes in the sky domačega skladatelja Tristana Schulza. V koreografijo, ki

je bila javnosti prvič predstavljena prav na letošnjem Airpowerju, je bil vključen tudi lovec Eurofighter Typhoon v posebni poslikavi Austrian Tigers, delo umetnika Chrisa Erharta. Proti publiki so prileteli tudi trije Pilatusi PC-6, ki so nedaleč od steze simultano odvrgli obarvano vodo, tako da se je na nebu prikazala avstrijska zastava. Po tem so prizorišče zapustili helikopterji Alouette III, priletel pa je italijanski AW-169M. Avstrijci bodo po preko 50 letih uporabe z naslednjim letom začeli te helikopterje nadomeščati s floto 18 Leonardovih AW169M, tako da je bil končni prizor predstave tudi ganljiv pozdrav Alouettom. Avstrijske vojno letalstvo je kasneje v zraku prikazalo še letala tipa Typhoon (in pri tem tudi simuliralo prestrezanje C-130K Herculesa) in formacijski let štirih Pilatusov PC-7 in treh Diamondov DA40. V statičnem delu pa so razstavljali še ostale tipe helikopterjev pa so bili na ogled še ostali helikopterji v floti Luftstreitkrafta oz. AB-212, OH-58 Kiowa, S-70 Black Hawk in še en Alouette III v posebni poslikavi ob 50. obletnici zvestega služenja tega tipa v avstrijskih barvah. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi notranjost parkiranega C-130K Herculesa. Avstrija je tri rabljene Herculese odkupila od Združenega Kraljestva leta 2002, v letih 2013-2015 pa je letala modernizirala. Policija je v statičnem delu prikazala še helikopter EC-135, še enega pa je razstavljala OAMTC, ki skrbi za HNMP po državi. Na voljo imajo kar 28 namenskih helikopterjev H-135, ki operirajo iz 17 baz.

Flying Bullsi so svojo floto v Zeltwegu predstavili skoraj v celoti. Publiki so prvič prikazali Red Bull Aerobatic Triple oz. leteči program letal, helikopterjev in padalcev z wingsuit obleko. V zrak so poletela tudi njihova letala iz časa Druge svetovne vojne F-4U Corsair, B-25J Mitchell, P-38 Lightning v spremstvu dveh reaktivcev Alpha Jet. Prisotni so tako občudovali še drzne akrobacije helikopterja BO-105C in AH-1F Cobra. Poletel je tudi DC-6B, nekoč jugoslovansko vladno letalo, ki ga je uporabljal Josip Broz Tito, po njem pa še takratni zambijski predsednik Kenneth Kaunda. Prisotnih je bilo (tudi med zračnim programom) še več Red Bullovih letalnikov, omenil bom pa le še predstavo dveh jadralnih letal L-13 Blanik skupine Blanix.

Bitka za posle

Četudi Airpower ni razstavno prodajni sejem so letalski miting za promocijo svojih izdelkov izkoristila tudi nekatera podjetja. Leonardo, ki je z Avstrijo že podpisal pogodbo za 18 helikopterjev AW-169M je bil prisoten z dvema AW-169M italijanske vojske in visoko sposobnim reaktivnim trenažerjem M-346 Master. Slednji bi lahko zamenjal Saabe SA-105, ki jih je Avstrija upokojila decembra 2020.

Podobno željo imajo tudi pri Aero Vodochodyju za letalo L-39NG. Z avstrijsko družbo Airborne Technologies so se že dogovorili za skupen razvoj in integracijo sistemov za izvidovanje za letala L-39NG, letalo tega tipa je bilo prisotno tudi v Zeltwegu. L-39NG so razvili iz L-39 Albatrosa, naročila pa so že prejeli iz Češke, Gane, Madžarske in Vietnama.

Domače podjetje CEA Design je pa v statičnem delu prikazalo turbopropelerski trenažer P01. Prvi polet so opravili decembra 2021, poganja ga turbopropelerski motor ukrajinske izdelave Ivchenko Progress s 750 konjskimi močmi, opremljeno pa je tudi z dvema modernima katapultnima sedežema. Letalo bi lahko v bodoče zamenjalo že staro floto avstrijskih Pilatusov PC-7, zaenkrat pa ostaja le (zanimiv) prototip.

Avstrija bi sicer rada zamenjala tudi lovce Eurofighter Typhoon, saj sta letenje in vzdrževanje le teh predraga za okrneli obrambni proračun. Pred par leti se je sicer Indonezija zanimala za nakup vseh 15 Typhoonov, pogovori so tudi že stekli v to smer, vendar je prav letos azijska država pri Francozih naročila 42 Rafalov in od ZDA 36 F-15E Eagle. Verjetno ni naključje da so bili na mitingu prisotni kar trije Gripni in sicer madžarski, švedski in ob vhodu na prizorišče še eno letalo z zeleno poslikavo na repu in napisom 100% biofuel. SAAB je za Avstrijo do nakupa Eurofighterjev bil tradicionalni dobavitelj letal (J-29 Tunnan, J-35 Draken, SA-105), JAS-39 pa predstavlja preverjeno in cenejšo zamenjavo Typhoona.

Embraer je v Zeltweg priletel z vojaškim transportnim letalom C-390 Millennium brazilskih zračnih sil. Letalo je v zadnjih letih prejelo tudi nekaj naročil iz tujine in sicer od Madžarske, Nizozemske in Portugalske. Letalo je obiskalo tudi Eindhoven in Zagreb, preden je odletelo na letalski miting NATO Days v Ostravo. Nedaleč od C-390 je sicer v Zeltwegu stal tudi Airbus C-295 španskih zračnih sil s posebno poslikavo na repu, posvečeno 500.000 uram leta tega tipa letala. Nemška Luftwaffe je bila sicer na mitingu prisotna tudi z večjim A-400M, publiki je bil omogočen tudi ogled notranjosti tovornega prostora, zato je že od jutra stala pred Airbusovim velikanom dolga vrsta ljudi.

Slovenska vojska in Hudourniki

V Zeltwegu je bila prisotna tudi Slovenska vojska in sicer z dvema Pilatusoma PC-9M Hudournik. V statičnem delu je bil razstavljen Hudournik št. 64, medtem, ko je za letalski program poskrbel nadporočnik Lin Regali na Hudourniku št. 68. 152. letalska eskadrilja SV je isti vikend bila prisotna tudi v Romuniji, kjer so v soboto, 3. septembra, organizirali Bucharest International Air Show. Prav tako kot v Zeltwegu se je SV predstavila z dvema Hudournikoma, zmogljivosti letala pa je na nebu nad Bukarešto predstavil stotnik Andrej Fiorelli.

Letalski program in statična razstava

Letalski program je trajal dobrih osem ur, poleg že omenjenih nastopov velja omeniti prisotnost treh vojaških akrobatskih skupin in sicer švicarsko Patrouille Suisse s šestimi F-5 Tiger II, katere člani so med predstavo uporabili tudi toplotne vabe, hrvaško Krila Oluje s petimi Pilatusi PC-9M in italijanske Frecce Tricolori z desetimi MB339A/PAN. Dobrodošlico v Zeltweg (Welcome to Airpower 2022) so na nebu napisali tudi člani civilne skupine Skytexter. Pilot belgijskega Solo Display Teama Steven De Vries je poletel z F-16AM v atraktivno poslikavo »Dream Viper«, ki je nastala v sodelovanju z umetnikom Nicom De Boeckom. Poslikavo so javnosti prvič predstavili junija tega leta, podoba živo zelene kače na v črno pobarvanem letalu je gledalce navdušila, prav tako pa pester letalski program z uporabo toplotnih vab. Prav s temi ni varčeval niti belgijski A-109 demo team, ki je s helikopterjem A-109 v specialni poslikavi »Razzle Blades«, delo nizozemskega umetnika Jeroena van Veenendaala, postal eden izmed najbolj priljubljenih motivov prisotnih fotografov.

Tudi grški Zeus demo team je s svojim letalom F-16C Block 52+ nastopil pred publiko glasno in hitro, saj je nad stezo letel s hitrostjo do 0,94 Macha, pri tem pa tudi spuščal svetlobne vabe.

Zelo verjetno se je zadnjič na Airpowerju predstavila tudi Hrvaška z dvosedežnim letalom MiG-21UM Mongol B, saj so sosedje s Francijo že podpisali pogodbo ki predvideva dobavo 12 Rafalov. Nekaj je bilo tudi nastopov t.i. »warbirdov« in sicer MiG-15, dvosedežnega JAS-35 Drakna, ki je poletel tudi v formaciji s Soko Galebom v lasti srbskega letalskega kluba Galeb. V zraku je bilo možno videti tudi repliko Messerschmitta Me-262, poleg že omenjenih letal skupine Flying Bulls in še nekaterih drugih.

Domači proizvajalec s kitajskim lastništvom Diamond aircraft je poskrbel za formacijo treh letal in sicer enomotorca DA50 in dvomotorcev DA42 in DA62.

Posebno zanimivi so bili tudi preleti heterogene skupine, ki so jo sestavljali avstrijski Typhoon v poslikavi Austrian Tigers, nemška Typhoon in Tornado, madžarski JAS-39 Gripen in Alpha Jet Flying Bullsov. Medtem pa je pred množico lebdel češki Mi-35 Hind. Vsi letalniki so bili poslikani z motivi tigra, tako da je so formacijo preimenovali kar v »mini tiger meet«. Na statični razstavi so bili sicer prisotni še italijanski Typhoon v posebni tiger poslikavi, zraven le tega pa tudi turški F-16, medtem ko so Poljaki delno prekrili s plišastimi tigri letalo F-16.

Velja še omeniti tudi leteče programe raznih helikopterjev in sicer nemškega Tigra, češkega para Mi-171Sh in Mi-35 ter madžarski solo nastop z Mi-24.

Statični del je bil prav tako bogat, naj omenim le še nekaj prej ne omenjenih letal. Od teh je v Evropi po navadi najtežje videti turški F-4 Phantom II (v posebni poslikavi Tribute to old Phantom Phighters). Poljaki so prišli z veteranom letalskih mitingom, oziroma Suhojem SU-22, medtem ko so Nizozemci Zeltweb obiskali z enim F-16AM. Poleg novejšega L-39NG so stala še tri letala češkega proizvajalca Aero Vodochody in sicer privatni L-29 Delfin (katerega je bilo v Sloveniji mogoče občudovati tudi med letalskim programom lanskoletnega mitinga Aeros v Mariboru), slovaški L-39 Albatros in češki L-159 Alca (par le teh je prav tako poletel nad Mariborom lansko leto). Med starejšimi avioni so izstopali še elegantni DH.89 Dragon Rapide, Beech 18, Piaggio P-149D in DC-3 grško-nemškega podjetnika in TV osebnosti Michaela Manousakisa.

Glede helikopterjev pa so bili v statičnem delu, med drugim, prisotni tudi Super Puma podjetja Heli Austria opremljen z bambi bucketom za gašenje požarov ter nemški Sea Lynx in NH90.

Airpower ni samo eden izmed največjih letalskih mitingov v Evropi, je tudi največji miting v bližini Slovenije. Tudi tokrat je iz naše države obiskalo Zeltweg več tisoč letalskih navdušencev, ki se bodo z veseljem spet vrnili v Zeltweg, čez nekaj let - kdaj točno organizatorji niso sporočili, saj niso še izbrali primernega datuma. 

Foto: Hilco Schigt in Aljoša jarc

 


Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28