Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Nove sezonske letalske povezave iz Portoroža in trajnostna preobrazba letališča

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
24 Sep 22
Napisal
Objavljeno v Novice

V Portorožu so danes, ob dnevu odprtih vrat, predstavili razvojne načrte, s katerimi bo v prihodnjih letih tretje mednarodno letališče v Sloveniji postalo trajnostno in energetsko učinkovito. Na Letališču Portorož se v prihodnji sezoni obeta tudi živahnejši promet, saj so pismo o nameri za vzpostavitev redne linije z letalsko družbo Van Air Europe a.s. že podpisali, to pa pomeni, da bo Portorož dvakrat na teden redno povezan z Brnom, Prago in Budimpešto, v zaključni fazi pa so tudi pogovori o vzpostavitvi redne letalske linije na relaciji Portorož-Beograd.

Van Air Europe a.s. je češki komercialni letalski prevoznik s sedežem v Brnu, ustanovljen leta 2004 in operira z 19-sedežnimi letali L410 Turbolet. Ponujajo ACMI najem letal ter operiranje na čarterskih letih po naročilu. V regiji so bili znani po regionalnih potniških letih, opravljali so tudi PSO na Hrvaškem v imenu Trade Air-ja, v Sloveniji pa so leteli v letih 2015 in 2016 za namene tovornih letov med Ljubljano in Sarajevom.

Lete med Portorožem in Beogradom bi naj operiral srbski prevoznik Air Serbia z letali ATR, kar je pred leti že poskušal takratni Jat Airways. Težava pri tej povezavi je, da je z letalom ATR 72 mogoče leteti na in z portoroškega letališča, vendar z določenimi omejitvami zaradi dolžine vzletno-pristajalne steze, ki je (samo) 1200 metrov. Čisto realno je, da bo letalo letelo z omejitvami pri vzletu, tako da bo omejitev pri maksimalnem številu potnikov ter njihove prtljage.

Poleg omenjenih prevoznikov, bi naj naslednje leto z leti iz Portoroža operiral še Elba Air (opb. Silver Air). Pogovori s prevoznikom za povezavo Portorož - Lugano bi naj bili v zaključni fazi. Gre za češkega prevoznika, ki opravlja lete s 17-sedežnim letalom L410 Turbolet predvsem iz italjanskih manjših letališč (Elba, Lugano, ipd.). Znan je po letih v preteklosti iz Italije za Hrvaško.

»Letališče Portorož predstavlja za našo skupnost okno v svet. Temu primerno me kot župana in predstavnika enega izmed treh lastnikov podjetja Aerodroma Portorož veseli, da je novo poslovodstvo podjetja začelo z dolga leta napovedovano, a nikoli začeto revitalizacijo podjetja, njegove infrastrukture in z uvajanjem novih potniških linij. Zgolj na tak način bo lahko letališče v finančnem smislu zadihalo s polnimi pljuči in prinašalo lokalni skupnosti to, kar se od njega pričakuje,« je povedal župan Občine Piran Đenio Zadković.

Na letališču načrtujejo popolno obnovo potniškega terminala, energetsko sanacijo stavbe s ciljem energetsko samooskrbnega letališča in popolno digitalizacijo procesov. Letališka zgradba se spreminja v moderni potniški terminal z velikim skupnim prostorom, trgovino in restavracijo, čakalnico, ločenim VIP prostorom, prostori za Policijo, FURS in kontrolo zračnega prometa. Idejno so si takšno rešitev zamislili priznani in cenjeni Marasovic arhitekti iz Kopra, ki oblikujejo strokovne rešitve in storitve na področju urbanizma, gradbenega projektiranja, sanacije in notranje opreme. Obnovitvena dela bodo na letališču zaključena predvidoma aprila prihodnje leto. »Glavni energetski vir bo postala elektrika, ki jo bomo pridobivali v lastni sončni elektrarni, prizadevali si bomo za multi modalnost rešitev, kar pomeni, da bodo rešitve večnamenske, zavezani pa smo in bomo ostali varovanju okolja, prijaznemu sobivanju s krajinskim parkom Sečoveljske soline, sobivanju z lokalnim prebivalstvom in lokalnim turističnim gospodarstvom. Postali bomo prvo zero waste letališče v regiji in zmanjševali svoj ogljični odtis, k čemur bo pripomogla popolna digitalizacija letaliških storitev,« je načrte trajnostnega razvoja predstavil direktor Letališča Portorož Bernard Majhenič.

»Vrednote, katerim se je v svojih trajnostnih načrtih zavezalo Letališče Portorož, so tudi vrednote, za katerimi stojimo v slovenskem turizmu, saj spodbujamo trajnostni, odgovorni in vključujoči turizem - do turistov, prebivalcev in zaposlenih. Hkrati te vrednote podpirajo tudi vizijo slovenskega turizma, torej zeleno butičnost, manjši odtis in večjo vrednost za vse. K še boljši izkušnji potnikov, kakovostnim doživetjem in večji trajnosti bo v prihodnje dodatno prispevala digitalizacija letaliških storitev. V slovenskem turizmu pozdravljamo projekte, ki izboljšujejo kakovostno doživetje gostov in prispevajo k uresničevanju osrednjega cilja slovenskega turizma, to je višja dodana vrednost,« je povedala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.

Zagotovo je modernizacija našega obalnega letališča in napoved vzpostavitve sezonskih letalskih povezav velik korak naprej ali pa bo do te realizacije prišlo, je pa vprašanje, glede na podatke letošnje sezonske povezave s Švico, ki po naših informacijah ni najbolj uspešna. V uredništvu največjo verjetnost za uspešnost povezav napovedujemo linijam iz Češke.


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31