Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

AlpAvia začenja s komercialnim letenjem s potniškimi letali Embraer ERJ-145EP

Oceni ta prispevek
(15 glasov)
10 Okt 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenski letalski prevoznik AlpAvia uradno začenja s komercialno dejavnostjo z letalom Embraer ERJ-145EP registrskih oznak S5-ASM. To je že njihovo drugo letalo tega tipa v floti, še eno bodo dodali do začetka prihajajoče pomladi.

Letalo registrskih oznak S5-ASM in serijske številke 145012 (to pomeni, da je bil narejen kot 12-ti serijski Embraer E145), katerega še nismo predstavili na našem portalu, je, kot že omenjeno, 50-sedežno potniško letalo. Staro je 25 let in pol, pred tem pa je letelo v Franciji za francoskega nacionalnega prevoznika Air France ter njegove partnerske družbe Regional Airlines, Air France Express, HOP!, ipd. Letala tega tipa imajo sedežno porazdelitev enega sedeža na levi strani (A) ter dveh sedežev na desni strani (C, D). To letalo je tudi najdlje letelo za Air France in je bilo kot zadnje izmed 13-ih Embraerjev E145 izločeno iz njihove flote 20. 3. 2020. Novo zgodbo začenja danes 10. 10. 2022, še vedno pa je na Air France letih možno leteti s tem tipom letala.

Zaradi operativnih zadev so s komercialnim letenjem pri AlpAvii najprej pričeli z drugim letalom (reg. S5-ASM), medtem ko bodo prvega (reg. S5-APB), dodali komercialnim operacijam tekom prihodnjega meseca. Obe letali sta 50 sedežni in z doletom do 2200 kilometrov in prenovljeno potniško kabino. 

Pri AlpAvii imajo v načrtu še tretje letalo istega tipa in istih kapacitet, ki bo tudi imelo enako zunanjo poslikavo kot predhodnika. Vsa tri bodo imela prenovljene potniške kabine z enotnim notranjim izgledom, razlika je le v tem, da je bilo prvo letalo prebarvano v estonskem Talinu, drugo letalo pa je novo poslikavo dobilo v angleškem Norwichu, za tretjega še ni določeno, je pa to odvisno predvsem od razpoložljivosti ponudnika storitve. Let v Anglijo in nazaj je bil opravljen z začasno tujo registracijo, prvi let s slovensko registracijo pa je letalo opravilo pretekli torek iz Brnika do Maribora in nazaj.  V preteklih dneh so nato posadke opravile še nekaj trenažnih letov na brniškem letališču, včeraj popoldan pa je letalo odletelo v bazo, ki bo na največjem milanskem letališču.

Vodja letalskih operacij pri Alpavii, gospod Goran Kiker, je ob tem povedal: ”Letalska baza bo na začetku Milano Malpensa (MXP), letala so primarno namenjena za izvajanje čarterskih letov za zaprte skupine, na voljo pa so seveda tudi za slovensko/balkansko tržišče glede na potrebe in povpraševanje.”

Po besedah gospoda Kikerja, imajo sestavljene posadke s katerimi še izvajajo linijsko usposabljanje, v prihodnje pa načrtujejo dodatne zaposlitve in širitev ekipe. Letalo s komercialnimi leti pričenja danes, ko bo dopoldan opravilo let iz Milana (MXP) na Sardinijo, na letališče Olbia (OLB) ter nazaj in zvečer še v Parmo (PMF).

Prevoznik z dodanimi potniškimi letali posega tudi v segment čarterskih letov za skupine po Evropi ter s tem širi dejavnost in aktivnosti v sklopu podjetja AlpAvia, tako na področju letalskih usposabljanj (ATO) kot tudi komercialnega letenja (AOC). Do sedaj je družba namreč delovala predvsem v segmentu zasebnega/poslovnega/luksuznega letalstva, kjer imajo v svoji floti trenutno dve letali, pričakujejo pa še tretje.

Novemu slovenskemu komercialnemu potniškemu prevozniku v uredništvu Sierra5.net izrekamo iskrene čestitke za dodano novo potniško letalo in jim ob začetku komercialnih potniških operacij želimo vse najboljše.


Koledar objav

« Marec 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31