Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Mednarodni letalski miting IAS 08 - tiskovna

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
21 Mar 08
Napisal Prebrano 1116 krat
Objavljeno v Novice
Letalski center Maribor bo v sodelovanju z Letališčem Maribor, Mestno občino Maribor, Slovensko vojsko in MORS 14. in 15. junija na mariborskem mednarodnem letališču organiziral mednarodni letalski miting IAS Maribor ’08 (International Air Show Maribor '08).

Nikakor ne gre za naključje, da bo to, do sedaj v Sloveniji največjo letalsko prireditev organiziral prav Letalski center Maribor. Letos namreč obeležujejo 80. obletnico obstoja in delovanja Letalskega centra Maribor, najstarejšega in največjega aerokluba v Sloveniji, ter 30. obletnico delovanja Aerodroma Maribor. Letališče Maribor pa bo po besedah njegovega direktorja Matjaža Sonca letos deležen tudi večjih gradbenih del. Tako naj bi konec leta začeli graditi nov potniški terminal, ki bo ustrezal vsem Schengenskim predpisom. letalisce_maribor.jpgPreko terminala bo lahko tako v enem letu lahko potovalo 500.000 potnikov, ker je občutno več kakor sedanjih 40.000. Letališče pa bo deležno tudi drugih obnovitvenih in vzdrževalnih del. Novo pa bo tudi ime. Vlada RS je namreč 22. februarja predlagala, da se Letališče Maribor preimenuje v Letališče Edvarda Rusjana Maribor. To utemlejujejo z njegovimi pionirskimi dosežki na letalskem področju in nevadbami, da bo v letu 2008 minilo 100 let, odkar sta brata Rusjan izdelala prvo maketo letala, v letu 2009 pa 100 let od prvega leta z letalom. S tem je Edvard Rusjan Slovence uvrstil med narode, ki so opravili pionirsko delo na področju razvoja letalstva, brez katerega ne bi bilo hitrega gospodarskega razvoja. Mogoče bi bilo bolj primerno, da bi se letališče imenovalo Letališče bratov Rusjan Maribor, saj sta uspehe dosegla skupaj.

Mariborski župan Franc Kangler je povedal, da je letalska prireditev v Mariboru pomembna iz treh bistvenih razlogov. Prvi je ta, da bo to mednarodni športni, gospodarski in politični dogodek s katerim se bo povečala prepoznavnost Maribora z okolico in da bo na simboličen način zaključila predsedovanje Slovenije EU. Drugi je spodbujanje gospodarstva v širši regiji in tretji povečanje letalskega turizma v SV delu Slovenije. Želijo si namreč postati vmesna postaja zračnega mosta med mesti EU in Balkanom.

ias_tiskovna.jpgPredsednik OO IAS 08 Jožef Žunkovič je povedal, da bo IAS MARIBOR '08 največji letalski dogodek v zgodovini Slovenije z več kot 100 nastopajočimi vojaškimi in civilnimi letali in zračnimi plovili iz Slovenije in tujine. Prireditev pa bo popestrilo tudi 30 toplozračnih balonov, ki bodo bolj drzne obiskovalce tudi popeljali. Gledalcem se bodo s svojimi najboljšimi letali in helikopterji predstavili predstavniki vojaških letalstev iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Rusije, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Turčije in Portugalske (nakatere države udeležbe še niso potrdile). V programu pa bo nastopila tudi vrhunska vojaška letalska akrobatska skupina. V sodelovanju s Slovensko vojsko in MORS bodo obeležili tudi 90. obletnico ustanovitve Eskadrilje generala Rudolfa Maistra v Mariboru.

Na IAS 08 se bo v statičnem in dinamičnem delu predstavila tudi Slovenska vojska s svojimi zračnimi plovili Bell 206, Bell 412, PC-6, PC-9, Zlin 242 in cougar. Poleg tega bo SV predstavila tudi druge najsodobnejše sisteme in orožja, ki jih ima v svoji uporabi. Po besedah polkovnika Tomaža Strgarja bo IAS 08 osrednji dogodek za predstavitev delovanja in opreme enot SV v letošnjem letu, saj drugih podobnih dogodkov v Sloveniji letos ne bo.

Organizatorji pričakujejo preko 50.000 obiskovalcev, ki bodo lahko prišli na letališče z lastnim prevozom, avtobusom ali vlakom. Slednjim bodo zagotovili prevoz iz bližnje železniške postaje.

Nazadnje urejano na Četrtek, 27 Marec 2008 16:51

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31