Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Air Serbia krepi položaj v Ljubljani s Qatar Airwaysom

Oceni ta prispevek
(15 glasov)
08 Jan 23
Napisal
Objavljeno v Novice

Je to zgolj odgovor na povpraševanje po letih v Doho iz Ljubljane ali je to največ s čimer bo v dogledni prihodnosti Qatar Airways na brniškem letališču?

Kakor smo že pisali na našem portalu, Air Serbia s poletnim voznim redom namerava operirati tri dnevne rotacije med Ljubljano in Beogradom s turbopropelerskimi letali ATR. Letala bodo polnili ne samo za potnike za Beograd ali svoje nadaljnje lete iz srbske prestolnice, ampak tudi za lete za Doho. Le to bo omogočil pravkar podpisan sporazum o deljenju kode leta med Air Serbio in Qatar Airwaysom.

Katarski letalski prevoznik Qatar Airways je na povratne lete srbskega prevoznika Air Serbia iz Beograda za Ljubljano dodal svoj t.i. ”code-share” (skupno oznako leta), kar potnikom po novem omogoča enostavnejše in hitrejše potovanje iz Beograda za Doho na njihovih letalih ter nato iz Dohe po vsem svetu.

Foto: Qatar Airways
Foto: Qatar Airways

 

Enostavneje rečeno, sedaj lahko potnik z eno rezervacijo kupi letalske vozovnice hkrati za let Air Serbie iz Ljubljane ter Qatar Airwaysa iz Beograda in kasneje iz Dohe in obratno. Potnik lahko opravi prijavo na let do svoje končne destinacije že na odhodnem letališču, torej v Ljubljani, ter ne rabi skrbet za morebitno ponovno prijavo na let za Doho v Beogradu. Prtljago bo tudi oddal v Ljubljani ter bo z njim pripotovala na končno destinacijo. To je izjemno smiselna poteza Katarcev, ki letijo v Beograd 3x dnevno, kakor ima namen z ATR-ji tudi Air Serbia iz Beograda v Ljubljano s poletnim voznim redom. S toliko dnevnimi leti je optimizacija potnikovega potovanja izjemno visoka, čakanja na letališču v Beogradu pa kratka.

Beograd postaja pomembno regionalno vozlišče

Decembra je srbski letalski prevoznik Air Serbia vzpostavil novo redno medcelinsko letalsko povezavo iz Beograda. Po 22 letih so vzpostavili redne lete s Kitajsko, z mestom Tianjin. Leti se izvajajo z njihovim širokotrupnim letalom Airbus A330-200. Let med Beogradom in Tianjinom pa v povprečju traja 10 ur, v obratni smeri pa 12 ur. Linijo so svečano odprli predsednica Vlade Republike Srbije, gospa Ana Brnabić, srbski minister za gradbeništvo, promet in infrastrukturo, gospod Goran Vesić, srbski minister za turizem in mladino Husein Memić, veleposlanica Narodne Republike Kitajske v Srbiji, gospa Chen Bo, ter predstavniki medijev. 

Foto: Air Serbia
Foto: Air Serbia

 

Poleg kitajskega Tianjina, je Air Serbia v preteklih dneh objavila še večje število novih rednih letalskih povezav, ki jih bo v prihodnjih tednih odpirala, v letu 2023 bodo vzpostavili lete na kar 22 novih destinacij. Med drugim bodo vzpostavili nove lete po Evropi v Ankaro, Budimpešto, Catanio, Chanio, Firence, Gothenburg, Hamburg, Heraklion, Izmir, Köln, Krakov, Krf, Malago, Marseille, Neapelj, Ohrid, Palermo, Rodos in Varno. V sredini maja bodo odprli še tretjo interkontinentalno povezavo, linijo med Beogradom in Chicagom. Glavni izvršni direktor Air Serbie, gospod Jiri Marek, je za portal Zamaaero izjavil, da obstaja možnost, da bo teh destinacij še več, tudi do številke 30 bi lahko prišli. Za Slovenijo najbolj čakajoča informacija je, ali bo srbski prevoznik letel v Portorož, kakor so pred časom najavili pri upravljalcu našega primorskega letališča Aerodrom Portorož? Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, teh letov zaenkrat še ne bo. Poleg Ljubljane, v naši neposredni okolici Air Serbia leti namreč še v Benetke, Trst, Zagreb, Dunaj in Budimpešto. Srbski gostje, tako lahko izbirajo ali bi za dopustovanje na slovenski obali raje leteli v Benetke, Ljubljano ali neposredno bližnji Trst, poleti lahko tudi v Pulo, zato je možnost za vzpostavitev letov v Portotož po našem mnenju izjemno majhna. Logična izbira ob morebitni dodatni krepitvi položaja Air Serbie v Sloveniji je vzpostavitev letov na mariborsko letališče. Letališče ima vso potrebno infrastrukturo, dovolj dolgo vzletno pristajalno stezo, da se oskrba letala in potnikov lahko izvaja hitro, brez posebnosti in omejitev, kar jih Portorož s kratko stezo ima.

Z vsemi novimi že začetimi povezavami in vsemi najavljenimi, Beograd postaja hitreje kot je pričakoval še največji optimist, pomembno regionalno letalsko vozlišče. Air Serbia je po pandemiji začela s premišljenimi potezami ponovne krepitve položaja, po uspešni drugi polovici 2022, pa z izjemno ekspanzijo novih destinacij po vsej Evropi nadaljuje tudi v letu 2023. Gospod Alen Ščuric iz našega partnerskega portal Zamaaero je v zadnji analizi zelo skeptičen na tako veliko ekspanzijo z 22 novih destinacij in ne verjame, da bo Air Serbia to preživela normalno. Skupno bi naj Air Serbia v letu 2023 letela na 70 različnih linijah, v strategiji do 2027 ima plan leteti na 100 linij, kar je ogromno. Z ekspanzijo Air Serbia pa veliko pridobiva tudi beograjsko letališče, kjer so poleg srbskega prevoznika bazirana še 3 letala madžarskega nizkocenovnika WIzzair (od poletja Madžari dodajajo še četrtega Airbusa A321neo), izjemno veliko število letov opravljajo tudi prevozniki iz skupine Lufthansa, že omenjeni Qatar Airways, ter še številno ostali. Iz Beograda se lahko edino (poleg Istanbula) leti v Rusijo, letala bi naj bila po več tednov v naprej razprodana.

Novembra je prevoznik prepeljal preko 200 tisoč potnikov na rednih in izrednih letih, kar je največ v novembru po letu 2013, od kar delujejo pod tem imenom. Decembra so jih prepeljali več kot 234 tisoč, kar je 20% več kot do sedaj rekordnega decembra 2021 in prvič v zgodovini Air Serbie, da so jih decembra prepeljali več kot 200 tisoč.

Gospod Boško Rupić, generalni manedžer za komercialo in strategijo pri Air Serbii je ob tem povedal: ”Dobre rezultate, katere smo ustvarili tekom poletne sezone, smo nadaljevali še v jeseni. V vsakem od šestih mesecev med julijem in decembrom 2022, smo postavili nov mesečni rekord po številu prepeljanih potnikov, na kar smo izjemno ponosni. Samo v decembru 2022 je z nami letelo kar 131.000 potnikov več, kot v istem mesecu leta 2021 ter 39.000 več kot decembra 2019. Točne informacije o skupnem številu prepeljanih potnikov v letu 2022 bomo sporočili v prihodnjih dneh, a po preliminarnih podatkih smo v letu 2022 prepeljali okoli 2,75 milijona potnikov, kar je samo 2% manj kot leta 2019.”

Decembra so izvedli 2761 letov, od tega 96% iz beograjskega letališča. To je 1100 letov oziroma 71% več kot decembra 2021.

Air Serbia je v novembru v svojo floto dodala še eno širokotrupno letalo Airbus A330-200, registrskih oznak YU-ARC. Letalo nosi poslikavo srbskega znanstvenika Mihajla Pupina (1854-1935), ki je bil slavni izumitelj, profesor fizike na univerzi Columbia v New Yorku, eden od ustanoviteljev NASA-e ter dobitnik Pulitzerjeve nagrade za avtobiografijo. Letalo že redno leti na kontinentalnih letih za New York in Tianjin. Poleg drugega Airbusa A330 so v svojo floto v zadnjih tednih dodali še štiri 70-sedežna letala ATR72-600, za podporo pri najavljeni krepitvi obstoječih regionalnih letov ter vzpostavitvi številnih novih, še nekaj dodatnih jih je predvidenih. Dodatno bi naj v floto dodali še več letal Airbus A320, medtem ko bi manjše Airbuse A319 počasi umaknili iz flote (med njimi sta tudi dva nekdanja Adriina Airbusa A319 S5-AAP in S5-AAR). Starejša letala ATR72-200, bi naj prekonvertirali v tovorno različico ter začeli krepit še ta segment poslovanja. V letošnji poletni sezoni bi naj imeli skupaj okoli 25 letal v floti, da pokrijejo vse napovedane redne povezave po Evropi ter za Tianjin, New York in Chicago.


Koledar objav

« Marec 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31