Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Asanacija uspešno končana

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
30 Maj 08
Napisal Prebrano 5974 krat
Objavljeno v Novice
Asanacija ostankov letala na gori San Pietro, v katero je pred več kot 26 leti treščilo letalo MD-82 Inex Adrie Avioprometa, se je začela 12. in končala 24. maja.

Naj spomnimo, da je ekipa strokovnjakov z različnih področij pod vodstvom Bojana Kopača iz URSZR goro obiskala že februarja in si ogledala stanje. Na podlagi poročila, ki ga je pripravila ta strokovna skupina, je vlada RS aprila odobrila asanacijo in tudi delno zagotovila denar. V finančnem načrtu je bilo predvidenih 353.000 evrov, ki jih je zagotovilo Ministrstvo za obrambo. Stroške prevoza in nastanitve ekipe v višini približno 150.000 evrov sta plačala Adria Airways in Kompas.

img_5447.jpgAsanacijo kraja letalske nesreče je opravila začasna operativna sestava Civilne zaščite, sestavljena iz 60 pripadnikov, med katerimi so bili poleg pripadnikov Civilne zaščite, gorski reševalci, gasilci ter reševalci pripadniki Slovenske vojske. Njihovo delo je bilo podprto s srednjim transportnim helikopterjem cougar Slovenske vojske. Zaradi tehničnih težav helikopterja je že naslednji dan iz Slovenije priletel še drugi cougar s tehnikom, ki je odpravil napako na primarnem helikopterju. Drugi cougar je en dan pomagal pri prevozih moštva in odvozih zbranih ostankov letala z gore, potem pa se je vrnil v Slovenijo.

Zaradi zelo neugodnih vremenskih razmer na Korziki in območju čiščenja je skupina reševalcev večkrat na goro in z nje morala oditi peš. Delo so prilagajali vremenskim razmeram in si kljub temu po najboljših močeh prizadevali izpolniti načrt asanacije. Reševalci so bili razdeljeni v tri skupine, ki so delovale na vnaprej določenih predelih. čŒiščenja ostankov razbitin letala so se lotili od zgoraj navzdol. Tako je ena skupina najprej počistila vrh in se pozneje pridružila drugima skupinama na osrednjem delovišču. Ostanke letala so zbirali v velike transportne vreče, ki jih je ob ugodnem vremenu helikopter odpeljal na zbirališče, oddaljeno dobre tri kilometre zračne razdalje. Večje kose ostankov letala so gasilci razrezali na manjše, ki so bili primerni za transport in so jih opremili z jeklenicami za odvoz s helikopterjem. Med ostanki letala so reševalci našli tudi kosti ponesrečenih potnikov in njihove osebne predmete ter dokumente. Po dogovoru s francoskimi oblastmi so vse najdene ostanke človeških okostij predali francoskim strokovnim službam, ki so za njih ustrezno poskrbele, najdene osebne predmete pa se bo prepeljalo v Slovenijo.

img_5683.jpgZbrali več kot 27 ton ostankov
Asanacija letalske nesreče je potekala na zelo zahtevnem terenu, ki je bilo zaradi slabih vremenskih razmer še bolj nevarno. Med delom so se lažje poškodovali trije reševalci, ki so po nekaj dneh delo nemoteno nadaljevali. Pripadniki začasne operativne sestave Civilne zaščite so visoko strokovno usposobljeni, predani in motivirani, poleg tega so delo kljub včasih nemogočim razmeram opravili odlično. To so izjemno motivirani in srčni ljudje, ki bi v prihodnje lahko bili jedro posebne skupine za izvedbo najzahtevnejših nalog s področja zaščite in reševanja. Med asanacijo so zbrali več kot 27 ton ostankov letala oziroma 71 velikih transportnih vreč, ki polne tehtajo od 100 do 500 kilogramov. Poleg tega so s helikopterjem na zbirno mesto prepeljali še 30 velikih kosov letala.

Na kraju nesreče postavili spominsko znamenje
Na koncu asanacije so na kraju, kjer je letalo treščilo v goro, postavili spominsko znamenje v spomin vsem žrtvam te tragedije, ki ga bo na žalni slovesnosti 31. maja odkril minister za obrambo in član vlade RS Karl Erjavec. Na spominski plošči je napis v slovenščini in francoščini z naslednjo vsebino:

Dotik usode … in ptič je postal prah.
Pa vendar še vedno odzvanja njegov glas,
ki prosi, da vodi od tukaj pot naprej,
naj dihajo gore, raste življenje in uči spomin,
naj ostane ljubezen in se rodi mir …
V srcih naših dragih živimo naprej.

V spomin 180 žrtvam letalske nesreče, ki se je zgodila na tem mestu 1. decembra 1981 ob 8.53.

Slovenija

Cleaning up an aircraft crash site in Corsica
I was seven years old when an Inex Adria Aviopromet aircraft crashed into Mount San Pietro and all I can remember is the list of the names of the victims scrolling silently across the black background of the television screen. There seemed to be no end to them. Twenty-seven years after the crash, I had the chance to go to the mountain and see for myself the devastation that has remained since the thirty-second biggest air disaster of all time. Pieces of the aircraft lay across the slope and filled the hollows beneath the peak of the 1365-metre mountain. If I had not seen it for myself, I would not have believed that the remains of an aircraft could have survived almost intact for so long. The materials that aircraft are made of are of the highest quality. This was evident from looking at the wreckage. As though it happened yesterday, but 27 years have passed since then and it was high time to clear up the remains of the wreckage. This was the task of the 60-strong team drawn from the Protection and Rescue Administration, the Mountain Rescue Service, the Slovenian Army and members of the professional fire service. In just over two weeks they had cleaned up the mountain and returned peace to it.fotogalerija
video

Nazadnje urejano na Nedelja, 02 November 2008 14:57

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31