Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Spominska slovesnost na gori San Pietro na Korziki

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Jun 08
Napisal MORS, Delo, POP TV Prebrano 5560 krat
Objavljeno v Novice

Na gori San Pietro na Korziki  je v soboto, 31. maja, potekala slovesnost z odkritjem spominske plošče v spomin  na tragično preminule v nesreči Adriinega letala leta 1981.

Spominsko znamenje sta odkrila minister za obrambo Karl Erjavec in Maja Meško, hči kopilota letala. Predstavnica svojcev, Mojca Rebernak, ki je v nesreči prav tako izgubila očeta, pa je k obeležju položila venec.

Izguba 180 slovenk in slovencev je po besedah ministra Erjavaca močno zarezala v življenja svojcev. Po 27 letih pa je na mestu trka letala v goro postavljen spominski zank, z gore pa so končno odtranjeni tudi ostanki letala. Izrazil je priznanje strokovnjakom, ki so sodelovali v asanaciji  in tudi drugim, ki so akcijo podprli. Na slovesnosti sta med drugim spregovorila tudi dolgoletni nekdanji župan Petreta-Bicchisana Fieschi Toussaint , ki je v svojem nagovoru izrazil željo, da ta dan ne bi bil le dan spomina, ampak tudi upanja in Maja Meško, ki je v spomin prebrala pesem. Molitev je vodil stolni kanonik Peter Kvaternik.


Sorodni članki:
Anin zadnji let
Asanacija uspešno končana
Načrt asanacije kraja letalske nesreče
Fotogalerija asanacija ¦ Fotogalerija pred asanacijo
Video asanacija ¦ video pred asanacijo

POP TV -24ur
Dostojno slovo
http://24ur.com/novice/slovenija/korzika-zalostni-a-pomirjeni.html

STA/Ju.A., ned, 01.06.2008 10:55 www.delo.si

Ajaccio - Svojci umrlih v letalski nesreči leta 1981 in drugi udeleženci spominskih slovesnosti na korziški gori San Pietro in v vasi Petreto-Bicchisano so se v soboto nekaj po 22. uri vrnili v Slovenijo. Na slovesnostih v soboto je bilo slišati predvsem besede sočutja, upanja in prijateljstva med Korzičani in Slovenci, ki se je spletlo v zadnjih 27 letih.

Iz Slovenije se je v soboto že v zgodnjih jutranjih urah na Korziko podalo 178 ljudi, od tega 121 svojcev, ki so se na slovesnost odpravljali z mešanimi občutki. Nekateri so bili prepričani, da je prav, da vidijo kraj smrti njihovih svojcev, spet drugi so menili, da gre za odpiranje starih ran.

Po pristanku na letališču Campo dell'Oro v Ajacciu so se udeleženci slovesnosti z lokalnimi avtobusi odpeljali v vas Petreto-Bicchisano, nato pa ob vznožje San Pietra. Po dobri uri in pol hoda na 1365 metrov visoko goro se je začela spominska slovesnost.

Dolgoletni župan Petreta-Bicchisana Fieschi Toussaint je v svojem nagovoru spomnil, da je v 18 letih, ko je bil župan Petreta-Bicchisana, imel veliko stikov s Slovenci, ki so obiskovali kraj nesreče. V tem času so se po njegovih besedah spletle tudi prijateljske vezi, zato bo vedno vesel njihovega obiska.

Kot je poudaril, je ekipa, ki je od 11. maja čistila goro San Pietro, svoje delo opravila odlično in hitro. "Skupnost Petreto-Bicchisano nikoli ne bo dovolj hvaležna za to, kar ste naredili," je dejal nekdanji župan.

Predstavnica svojcev Maja Meško je povedala, da je bila v času, ko je izgubila očeta, stara dve leti, zato se ga spomni le iz pripovedovanj. "Zelo sem vesela, da smo se zbrali tu, da se poslovimo od najdražjih," je dejala.

Erjavec: Začetek še globljega sodelovanja
Kljub temu, da je bila tragedija huda, je po mnenju ministra za obrambo Karla Erjavca Slovence in Korzičane povezala, zato je zdaj po njegovih besedah začetek še globljega medsebojnega sodelovanja. Kot je še dejal v svojem nagovoru, pa si želi, da akcije čiščenja gore San Pietro ne bi razumeli le kot "operacijo", pač pa tudi kot "globoko pietetno dejanje". Prepričan je, da je Slovenija s tem izpolnila svoj dolg do svojcev umrlih, izrazil pa je tudi upanje, da svojci sedaj "laže dihajo".

V nadaljevanju sta Erjavec in Meškova odkrila spominsko znamenje s podatki o nesreči v slovenskem in francoskem jeziku. Molitev za umrle v letalski nesreči je vodil stolni kanonik Peter Kvaternik, ki je v kasnejši pridigi navzoče ob svetopisemski zgodbi o vstalem Lazarju pozval k veri in upanju.

Nato so se navzoči odpravili nazaj v Petreto-Bicchisano. Na popoldanski spominski slovesnosti ob cerkvi v tej korziški vasi so predstavniki lokalnih oblasti poudarili, da je sodelovanje med Slovenijo in Korziko kljub tragičnosti nesreče Adriinega letala leta 1981 okrepilo njuno medsebojno prijateljstvo.

Prvi venec
Prvi venec so pod spominsko ploščo, vzidano v cerkev, položili minister Erjavec, predstavnica svojcev Olga Rebernak, Aleš čŒerin in Janez Koželj iz Mestne občine Ljubljana, nekdanji ljubljanski župan Marjan Rožič, predsednik uprave Adrie Airways Tadej Tufek in predsednik uprave Kompasa Janez Pergar.

Nato so venec položili še sedanji župan Petreta-Bicchisana Jacques Antoine Nicolai ter nekateri drugi predstavniki lokalnih oblasti. Svojci pa so pred spominsko ploščo polagali sveče. "Danes ste tukaj, ker ste se odločili, da boste zabrisali vidne sledi nesreče, a nevidne sledi ostajajo," je med drugim povedal Nicolai.

Slovenski veleposlanik v Franciji Janez Šumrada je izpostavil, da je bila tragedija tudi "priložnost za tkanje prijateljskih vezi", današnjo slovesnost pa je ocenil kot novo etapo v prijateljskih odnosih med Slovenci in Korzičani.

V nadaljevanju je kanonik Kvaternik blagoslovil ploščo, vence in sveče, vaški zbor pa je ob tem prepeval nabožne korziške pesmi in korziško himno. Minister Erjavec je v kasnejšem nagovoru poudaril, da so te pesmi pokazale sočustvovanje prebivalcev Petreta-Bicchisana s svojci umrlih.

Erjavec podelil protokolarna darila
Ob tem je Erjavec nekaterim Korzičanom podelil protokolarna darila ministrstva za obrambo. Prejeli so jih župan Nicolai, Korzičan slovenskega rodu Peter Pukšič ter zdravnik Bernard Fosse in medicinska sestra Gulliette Poggi, ki sta 1. decembra 1981 med prvimi prispela na kraj letalske nesreče.

Srečanja z domačini se je udeležilo okoli 270 ljudi, od tega iz Slovenije 178 ljudi.

Zvočni zapisi izjav:
Gospod Fieschi Toussaint (mp3 - 1,6MB - 4'30") - francosko s prevodom v slovenščini
Gospa Maja Meško (mp3 - 600KB - 1'40")
Minister za obrambo Karl Erjavec (mp3 - 2,1MB - 6')

Fotogalerija

Video:
Gospa Maja Meško
Minister za obrambo Karl Erjavec

korzika_1.jpg


korzika_3.jpgkorzika_9.jpgkorzika_12.jpgkorzika_13.jpgkorzika_15.jpgFotografije: Bruno Toič, MORS
Nazadnje urejano na Nedelja, 02 November 2008 14:55

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Junij 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30