Izšla Revija Krila

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
12 Jun 08
Napisal Boris Knific Prebrano 10534 krat
Objavljeno v Novice
Danes, v četrtek 12.6.2008, so natančno po osmih letih ponovno izšla Krila v okviru založbe Defensor.

Prva letošnja KRILA podrobno predstavljajo akterje letošnjega osrednjega letalskega »airshowa«  Sloveniji, mariborskega IAS '08. Sicer se posvečajo v prvi vrsti slovenskemu letalstvu, tako tistemu »velikemu« (Adria Airways in Aerodrom Ljubljana), kot presenečenjem na našem nebu. V prvi vrsti seveda mislimo na poslovnega prevoznika Linxair, ki je zaokrožil svojo flot sedmih poslovnih reaktivcev z dvema Embraerjevima legacyjema 600, najsodobnejšima »poslovnežema« s 14 sedeži. V prvo vrsto smo postavili akterje letalskih dogajanj pri nas, tokat so to prvi mož Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir, prvi pilot in direktor Linxaira Niki Mušič in pa legenda slovenskih letalcev, graditeljev letal in pilotov, neumorni Vrhničan Janez Oblak. Posebno poglavje predstavlja letalska dediščina, tako slovenska  kot svetovna.

KRILA tako napovedujejo vsebinsko nadaljevanje slovenske letalske revije, ki je od konca osemdesetih pa do začetka stoletja spremljala vse, kar je dalo slutiti, da je letalsko: tehnologijo, tehniko, novosti, starodobnike, zgodovino in razvoj, predvsem pa tiste, ki ta dogajanja ustvarjajo. Avtorji so znani, pri nas jih preprosto ni veliko: Marko Malec (spremlja vojaško letalstvo in slovensko letalsko zgodovino), Arnold Lešnik ostaja zvest jadralnim temam, tako sodobnim kot tistim, ki dišijo po nostalgičnem. Nova pridobitev je Sašo Knez, tehnično in letalsko izjemno pronicljiv in tehnično strokovno, pa tudi pilotsko, podkovan pisec. Moštvo vodi Boris Knific, najstarejši in najbolj izkušen med vsemi avtorji, spremljevalec dogajanja v letalskem svetu že iz konca sedemdesetih let, priča številnih letalskih premier, od slovitih ameriških lovcev F-16, F-15, in F-18, Mig-29 in Su-27, pa kasneje rafala, eurofighterja, gripna, F-35 – JSF … in naposled tudi A380. Avtor letalskih zapisov, reportaž, intervjujev, prevodov letalskih tekstov in avtor ter soavtor knjig ter številnih TV dokumentarcev in oddaj s področja letalstva.

Fotografsko ime in svoje izkušnje ter znanje je naposled prispeval tudi Nino Mihalek, letalski in fotografski estet, prisoten v letalstvu s fotografsko kamero že poltretje desetletje. Moštvo, ki mu gre zaupati in ki še zdaleč ni zaokroženo v celoto, pač pa pušča prostor tudi mladim nadebudnim ustvarjalcem z veseljem do pisanja o letalstvu in letalske fotografije.

KRILA lahko naročite na naslov:
Defensor d.o.o.
Ob mlinščici 2,
1235 Radomlje,
ali na E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Bralci se bodo z nimi najprej srečali na veliki letalski prireditvi IAS Maribor '08.

revija_krila.jpg
Nazadnje urejano na Nedelja, 02 November 2008 15:05

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Januar 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31