Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Urjenje slovenskih in madžarskih helikopterskih posadk

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
20 Jun 08
Napisal Prebrano 3817 krat
Objavljeno v Novice
Od 27. maja do 6. junija je na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku in v slovenskem visokogorju potekalo skupno usposabljanje slovenskih ter madžarskih helikopterskih posadk.

Vaja Lord Mountain 2008 je potekala skladno z dvostranskimi aktivnostmi med madžarsko in Slovensko vojsko tokrat že tretjič. Nameni vaje so bili usposabljanje madžarskih helikopterskih posadk za delovanje v visokogorju, preverjanje stopnje interoperabilnosti in sodelovanja med članicama Nata ter ohranjanje izkušenj in ocenjevanje posadk, ki bodo delovale v okviru zavezništva.

V Sloveniji 15 Madžarov s helikopterjem Mi-17
cougar_img_7404.jpgNamen skupnega usposabljanja je bilo urjenje v letenju in postopkih zunajletaliških pristankov v visokogorju. V Slovenijo je najprej prišla ena skupina Madžarov, ki jo je po šestih dneh zamenjala druga. V skupinah je bilo 15 pripadnikov 86. helikopterske baze Szolonk, ki so v Slovenijo prileteli s transportnim helikopterjem Mi-17. Posadke so se vsak dan zbrale v učilnici, kjer so spoznavale teoretični del letenja v visokogorju in vse varnostne vidike. Letenje v visokogorju in zunajletališko pristajanje sta namreč zelo posebna ter zahtevna. Po teoretičnem delu so se posadke preselile v helikopterje in odpravile na naloge. Glede na vreme, ki je bilo ves teden precej spremenljivo, so se posadke sproti odločale, kam se bodo odpravile. Tako so letele na lokacije v Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah, Julijskih Alpah in še kje.

Priprave za misijo v Afganistanu
Slovenska posadka 15. HEB je letela s srednjim transportnim helikopterjem cougar AS532. Madžarski Mi-17 jim je sledil na določeni razdalji in ko so prileteli na mesto pristanka, je madžarski helikopter zaokrožil ter si ogledal smer in način pristajanja cougarja. Ko je posadka cougarja opravila trenažni pristanek, so ponovno vzleteli in opazovali Madžare, ki so morali ponoviti postopek pristajanja, kakršnega je opravila slovenska posadka. Postopke so ponavljali na različnih lokacijah in nadmorskih višinah. Tri dni po tri ure na dan, in sicer uro in pol dopoldan ter uro in pol popoldan, je trajalo praktično usposabljanje, ki je zahtevalo visoko stopnjo koncentracije. Zunajletališki pristanki vključujejo tudi lebdenje, med katerim se helikopter le delno dotika terena ali pa se ga sploh ne, medtem ko se moštvo v helikopter vkrcava oziroma iz njega izkrcava. mi-17_madzar_img_7377.jpgPoleg tega je treba upoštevati še vreme in možnost tehničnih okvar. »Madžari se pripravljajo za misijo v Afganistanu, kjer bodo opravljali tudi lete MEDEVAC v afganistanskem visokogorju,« je povedal vodja madžarskih posadk major János Majnár, ki je bil navdušen nad usposobljenostjo slovenskih posadk in lepotami Slovenije.

Hungarians train in high-mountain landing
From 27 May to 6 June a joint training exercise of Slovenian and Hungarian helicopter crews took place at the military section of Ljubljana’s Jože Pučnik Airport and in the high mountains of Slovenia. The exercise, called Lord Mountain 2008, was carried out as part of the bilateral activities between the Slovenian and Hungarian armed forces. This marked the third time such exercises had been conducted. The purpose of the exercise was to train Hungarian helicopter crews to operate in the high mountains, verifying the level of interoperability and cooperation between two NATO members and maintaining experience and assessment of crews who will operate within the alliance. “We are preparing for a mission in Afghanistan, where our work will include MEDEVA C operations in Afghanistan’s high mountains,” said the head of the Hungarian crews, Major János Majnár, who was impressed with the capability of the Slovenian crews and by the beauty of Slovenia.

fotogalerija

Nazadnje urejano na Petek, 20 Junij 2008 03:12

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31