Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Made in China

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
20 Jun 08
Napisal Prebrano 4229 krat
Objavljeno v Novice
V teh dneh se začenja novo obdobje za Airbus in kitajsko letalsko industrijo. Leta 2005 so se pri Airbusu v dogovoru z kitajskimi oblastmi namreč odločili, da bodo v Tianjinu postavili proizvodnjo linijo za letala družine A320.

Proizvodnjo linijo bodo pognali konec meseca avgusta, medtem pa bodo na pot poslali prve sestavne dele letala. Naročnik prvega letala A320 s serijsko številko MSN3456, izdelanega v Hamburgu (zaradi množičnega sodelovanja Kitajcev ga štejejo tudi kot prvega izdelanega na Kitajskem), je Aer Dragon, ki ga bo bo dal na lizing Sichuan Airlines. Letelo bo nared v pomladnih mesecih prihodnjega leta. Pri Airbusu predvidevajo izdelavo 11 letal na Kitajskem v letu 2009, do leta 2016 pa bo iz proizvodnje hale prišlo že 284 letal A320 in A319. Proizvodnja linija na Kitajskem je narejena tako, da lahko z minimalnimi stroški zaženejo tudi izdelavo letala A321. Lastniško je Airbus 51% lastnik Airbus China, medtem ko je preostalih 49% v lasti kitajskih organizacij (Tianjin free Trade Zone(60%), Avic1(20%) in Avic2(20%)). V obratu bo delo dobilo vsaj 500 ljudi. Končna številka pa je odvisna od delovne učinkovitosti kitajskih delavcev. Dodatnih 80 delavcev pa bo zaposlenih v Airbusovem prevzemnem centru, kjer bodo stranke prevzemale letala, in kjer bodo nudili tudi tehnično in informacijsko podporo vsem uporabnikom njihovih letal na Kitajskem.

airbus_a320_wizzair.jpgProizvodna dvorana je že postavljena, dela pa potekajo še v ličarskih delavnicah, kjer vgrajujejo še nekatero opremo. Kljub temu, da dela v ličarski delavnici ne bodo končana pred začetkom proizvodnje prvega A320, to delovnega procesa ne bo motilo. Prvo letalo bodo sestavljali  devet mesecev in medtem ocenili vse delovne procese in jih tudi certificirali. V Hamburgu, kjer imajo popolnoma enako proizvodnjo linijo, letalo A320 sestavijo v 26 dneh. V okviru programa Power8 so uspeli proizvodnji ciklus zmanjšati iz 40 dni na 26 dni. Tudi na kitajskem ciljajo na podobno dolg proizvodnji cikel.

Delovna sila
Kitajska sama po sebi zagotavlja dovolj delovne sila, a kljub temu so se pri Airbusu znašli v zelo kočljivem položajo. Pri izbiri delavcev so najprej naleteli na jezikovno oviro. Dogovorjeno je bilo, da bo uradni jezik v obratih Airbusa na Kitajskem angleščina. Selekcijo kandidatov so morali narediti izmed ljudi, ki niso zaposleni v kitajski letalski industriji, saj bi na ta način Kitajcem odvzeli preveč kvalificirane delovne sile, ki jo sami potrebujejo pri razvoju in izdelavi svojih projektov potniških letal ARJ21-700/ -900. Izbrani kandidati so morali preko številnih testiranj in končno so jih mnogo od njih poslali na šolanje v Hamburg in Toulouse. Ta skupina je sodelovala pri celotnem proizvodnem procesu in bo svoje znanje prenesla na ostale kolege in v začetni fazi pomagala pri dokončanju proizvodnje linije na Kitajskem. Dodatno bodo iz Airbusa na Kitajsko poslali 120 ljudi, ki bodo nadzorovali in pomagali Kitajcem pri izdelavi njihovih A320. Predvideno je, da bodo evropejci ostali na Kitajskem dve leti in medtem ocenili 'pripravnike' za samostojno delo. Predvidevajo tudi, da bo učni proces trajal med 9 in 12 meseci, medtem pa bodo imeli tudi trikrat tedensko ure učenja angleškega jezika.

Sestavni deli in letala
Za proizvodnjo linijo na Kitajskem, bodo sestavne dele zbirali po ustaljenem načinu v Hamburgu, kjer jih bodo zapakirali in s komercialnimi ladijskimi prevozi prepeljali na Kitajsko. Ladja potrebuje za to pot približno en mesec. Nekateri proizvajalci (predvsem motorjev) pa bodo sestavne dele dobavljali neposredno v tovarno v Tianjinu. Vsa letala, ki bodo izdelana na Kitajskem, bodo tudi prodana na kitajski trg. Današnja naročila in predvidena proizvodnja na Kitajskem bodo zadostila za približno 50% naročenih letal. Ostala polovica bo dobavljena iz evropskih tovarn. Kakovost vseh letal, ne glede na mesto proizvodnje, bo enaka in po standardih, ki jih je postavil Airbus. Proizvodnji proces na Kitajskem bo certificirala tudi EASA. Kljub temu, da naslednika družine A320 še ni na vidiku, pri Airbusu računajo, da bodo proizvodnjo linijo bodočega A30X postavili v Hamburgu, medtem ko bodo potrebe po A320 pokrivali s proizvodnjo na Kitajskem.

Airbus ima prodane vse proizvodnje zmoglivosti za letala družine A320 do leta 2012, kar predstavlja 2700 letal. Trenutno na dveh proizvodnjih linijah v Toulousu in treh v Hamburgu sestavijo 34 letal na mesec. Ta številka se bo v prihodnosti dvignila na 40. Zaradi povečanega povpraševanja po letalih A321 so proizvodnjo le teh s 6-7 letal na mesec dvignili na 9 na mesec. 
Nazadnje urejano na Petek, 20 Junij 2008 03:18

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31