Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Končano urjenje makedonskih protiletalcev

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
26 Sep 08
Napisal Prebrano 4376 krat
Objavljeno v Novice
S tehničnim bojnim streljanjem se je 12. septembra na vojaškem poligonu Krivolak v Makedoniji končal drugi del usposabljanja petnajstih pripadnikov raketne baterije bataljona zračne obrambe makedonske vojske. Makedonski protiletalci so se odrezali odlično.

Na teoretičnih pripravah v Sloveniji letos 15 makedonskih protiletalcev
Sodelovanje z makedonsko vojsko se je začelo lani oktobra, ko je 9. bataljon zračne obrambe prišel v Makedonijo na poligon Krivolak izvesti tehnično bojno streljanje z lahkim prenosnim raketnim sistemom (LPRS) igla. Tam jih je gostil bataljon zračne obrambe makedonske vojske in takrat so se vzpostavili prvi stiki. Letos je 9. Bataljon ZO sprejel na usposabljanje 15 pripadnikov makedonske vojske in jih usposobil za strelce protiletalce ter operaterje terenskega trenažerja. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem so posamezniki v petih tednih opravili približno 150 lansiranj na trenažerjih in simulatorjih. To je bil prvi del usposabljanja, ki so ga opravili v Sloveniji, sklepni del oziroma vrhunec vsega pa je bilo bojno streljanje, ki so ga slovenski inštruktorji in makedonski protiletalci skupaj izvedli na Krivolaku v Makedoniji.

par_strelcev_lprs_img_9704.jpg

Makedonci simulatorjev in trenažerjev za sistem igla nimajo, si ga pa želijo kupiti
Pred bojnim streljanjem so kandidati znanje obnovili na trenažerju, ki so ga pripadniki 9. Bataljona ZO pripeljali s seboj. Makedonska vojska simulatorja in trenažerja za LPRS igla nima, si ga pa v prihodnosti želi kupiti. Poveljnik bataljona protizračne obrambe makedonske vojske podpolkovnik Zoran Ilijev je povedal, da bodo šele takrat lahko svoje znanje, pridobljeno v Sloveniji, prenašali na druge vojake. Pod nadzorom slovenskih inštruktorjev, ki jih je vodil višji vodnik Mitja Peklenk, in ocenjevalcev so makedonski protiletalci streljali na svetleče mine, ki so predstavljale leteče tarče. Sistem igla je uspešen do razdalje 5200 in višine 3500 metrov ter tehta 18 kilogramov. Med streljanjem je bilo na poligonu Krivolak 46 °C. čŒe k temu dodamo še tremo pred prvim bojnim streljanjem in visoka pričakovanja vseh udeleženih, je bil strah pred rezultati upravičen. Rezultati streljanja so bili kljub temu odlični. Vsi cilji so bili uničeni in veselje med strelci veliko. Poveljnik raketne baterije stotnik Goce Milkovski je povedal, da je usposabljanje potekalo v najlepšem redu. »Zadovoljni smo s tem, kar smo se naučili od naših inštruktorjev v 9. BZO. Potrudili smo se, da smo naučeno pokazali na današnjem streljanju. Tokrat smo prvič streljali z iglo v Makedoniji in občutki so odlični. Zdaj smo usposobljeni strelci, nekateri smo hkrati postali inštruktorji in poveljniki, ki smo usposobljeni za upravljanje simulatorjev, trenažerjev in sistema igla,« je še dodal stotnik Milkovski. S prikazanim je bil zadovoljen tudi strokovni vodja usposabljanja stotnik Vlado Kranjčev. »Strelci so opravili svoje delo zelo uspešno, vse rakete so zadele cilj in vsi strelci so opravili nalogo z odliko, kar je v bistvu vrhunec tega usposabljanja, ki se je začelo v Sloveniji in končalo s tem bojnim streljanjem. Rezultati, ki so jih pokazali pripadniki makedonske vojske, so tudi rezultat dolgega in vztrajnega dela slovenskih inštruktorjev ter predavateljev, ki so z veliko volje, poguma in vztrajnosti svoje znanje prenesli na makedonske vojake. Ti so bili zelo motivirani in so vse znanje sprejeli ter končali zelo uspešno bojno streljanje.«

lprs_igla_img_9469.jpg

Slovenski inštruktorji zagotavljali tehnično in strokovno pomoč
Naloga slovenskih inštruktorjev v Makedoniji je bila zagotavljanje tehnične in strokovne pomoči pri izvedbi izpitno šolskega streljanja ter pripravi in izvedbi bojnega streljanja z LPRS igla. Hkrati so makedonske protiletalce tudi ocenjevali. Pri takih nalogah pripadniki 9. bataljona ZO izpopolnjujejo svoje metode usposabljanja in programe, ki so jih pripravili. Hkrati pridobivajo izkušnje pri takem streljanju, inštruktorji pa imajo tako večkrat možnost streljati z raketami. Pri izvedbi usposabljanja v Makedoniji so 9. BZO pomagali tudi 10. MOTB, 157. LOGB in 15. HEB.

VIDEO

9. BZO oktobra na Kreti prvič streljal s slovenskimi sistemi roland
S končanim usposabljanjem makedonskih protiletalcev se sodelovanje z njimi ne bo končalo. Slovenska vojska na poligonu Krivolak v prihodnjih letih načrtuje nadaljnja bojna streljanja, med drugim tudi z orožji začne obrambe. Sicer 9. BZO intenzivno sodeluje tudi z vojskami drugih držav. Odkar imajo v svoji enoti raketni sistem roland, veliko sodelujejo z Nemci. Trenutno se pripadniki 9. BZO z glavnino moštva iz sestave baterije roland v Nemčiji pripravljajo na skupno taktično streljanje z raketnimi sistemi patriot, mistral in roland, ki bo sredi oktobra potekalo na Kreti. Priprave so zelo zahtevne, saj morajo povezati tri kompleksne sisteme treh držav v celovit sistem zračne obrambe brigadne ravni, ki bo na Kreti tudi deloval. Tam bo baterija roland prvič izvedla taktično bojno streljanje s slovenskimi rolandi. To pomeni tudi velik logistični projekt, saj bo treba sisteme ustrezno tehnično pripraviti, jih prepeljati na Kreto in tam izvesti bojno streljanje. Namestnik poveljnika 9. BZO stotnik Vincenc Arko je povedal tudi, da se njihova poveljniška baterija že pripravlja tudi na Natovo vajo iz elektronskega bojevanja Trial Imperial Hammer, ki bo septembra in oktobra potekala na Sardiniji. Lahka raketna baterija nadaljuje urjenje modula ZO v lahki bataljonski bojni skupini, ki bo vključen tudi v mednarodno sodelovanje.

strel_1_img_9588.jpgstrel_2_img_9673.jpgstrel_3_img_9641.jpgstrel_4_img_9657.jpgstrel_5_img_9723.jpgzadetek_1_img_9753.jpg

Makedonci zadovoljni s slovenskim sodelovanjem
vip_tribuna_img_9463.jpgBojno streljanje sta si ogledala tudi načelnik generalštaba makedonske vojske generalpodpolkovnik Miroslav Stojanovski in makedonski minister za obrambo Zoran Konjanovski, ki je bil nad videnim navdušen. Povedal je, da so s sodelovanjem s Slovensko vojsko zelo zadovoljni. »Usposobili smo bataljon zračne obrambe, rezultat našega sodelovanja pa ste lahko videli,« je še na kratko strnil svoje vtise. Z videnim je bil zadovoljen tudi vojaški ataše Republike Slovenije v Republiki Makedoniji polkovnik Janez Butara. »Rezultati so pokazali vse. To je še en dokaz, da so makedonski pripadniki dobro delali v Sloveniji in da so zdaj tudi oni prispevali svoj delež k skupnemu uspehu,« je poudaril vojaški ataše Butara.

Training of Macedonian air defence units completed
12 September saw the completion – with technical live firing – of the second part of the training of fifteen members of the MANPAD battery of the Air Defence Battalion of the Macedonian Army, carried out at the Krivolak shooting range, Macedonia, with expert help of the instructors of the 9th Air Defence Battalion. The members of the Macedonian air defence unit gave an excellent performance during the technical live firing. The completed training does not mean the end of cooperation, since the Slovenian Armed Forces are planning further live firing practices to take place at the Krivolak shooting range in the upcoming years, also with air defence weapons.

Fotografije: Borut Podgoršek
Fotogalerija
Video

Nazadnje urejano na Četrtek, 13 November 2008 14:34

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31