Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kar dva nova regionalca iz Kanade, ki naj bi letela tudi v Adriini floti

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
27 Nov 08
Napisal Prebrano 3692 krat
Objavljeno v Novice

Na trgu regionalnih letal sta v ospredju brazilski Embraer in kanadski Bombardier. Konkurence tako rekoč nimata, jo je pa v prihodnjih letih moč pričakovati z vzhoda, pa še to le v segmentu do 90 sedežnih letal. Se pa sama podajata v segment 110-149 sedežnih letal, ki ga danes obvladujeta Airbus (z družino A320) in Boeing (z družino B737).

Število naročenih letal v letu 2007 je Bombardier ponovno postavilo ob bok Embraerju in dvignilo nivo proizvodnje. Bombardier je povečal proizvodnjo letal serije CRJ, potem, ko so lansko leto trgu ponudili povsem novo sto sedežno letalo CRJ1000. Proizvodnja tako po novem izdela po eno letalo na vsake štiri dni medtem, ko so ga prej izdelali na pet dni. Naročil pa je toliko, da so morali proizvodnjo letala skrajšati na tri. Nazadnje je proizvodnja pri Bombardierju izdelala toliko letal v letu 2003, ko so še izpolnjevali naročila izpred leta 2001. Borzni analitik Cameron Doerksen iz Versant Partners pa opozarja, da število naročenih letal ne opravičuje tako velikega obsega proizvodnje, hkrati pa pove, da je proizvodnja Bombardierjevih poslovnih letal lahko blažilec za nezadostno število naročil serij CRJ, (ki se letos že kaže) saj je trg poslovnih letal dokaj velik.

crj_1000nextgen.jpg

Razdelitev trga
Število naročil Bombardierja je v preteklih letih upadalo na račun konkurenčnega Embraerja, ki je trgu pravočasno ponudil novi letali ERJ190/-195. Zaradi vse višjih cen goriva so namreč manjša letala družine ERJ145 in CRJ100/-200 postala dokaj nerentabilna. Letalske družbe so vse več povpraševala po letalih z 100 sedeži, ki pa jih Bombardier ni imel na svojem seznamu. Tako je Embraer že nekaj let prevzemal pobudo v segmentu 70-100 sedežnih regionalcev in v letu 2006 prejel kar 199 naročil, v primerjavi z 49 Bombardierjevimi. Bombardierju tudi borzniki niso pripisovali svetle prihodnosti, dokler v lanskem letu niso trgu ponudili novo 100 sedežno letalo CRJ1000. Gre za letalo, ki je neposredna konkurenca ERJ190/-195 in naročila so začela prihajati.

V skupni prodaji Bombardierja je leta 2001 znašal odstotek 50-sedežnih letal (CRJ200) kar 75%. Leta 2007 pa je ta delež padel na nič odstotkov. Večina - 75% prodanih letal je imelo kapaciteto 86+ sedežev (CRJ900/-1000), četrtina pa je pripadla letalom z 70 sedeži (CRJ700). V letu 2007 in tudi letos niso prodali niti enega letala CRJ200 zato so proizvodnjo tega letala tudi ustavili. Sicer so leta 2007 prejeli 238 naročil in dobavili 121 regionalnih letal. Trenutno imajo pri Bombardierju naročenih 125 letal CRJ900 in 45 letal CRJ1000. Letos (do 31. julija) so zbrali naročila za 222 poslovnih in 69 regionalnih letal.

embraer-e-jets-around-the-world_vie_embraer.jpg

Veliko letalskih družb je prav zaradi dvestotic (ki so bile pravi hit) ostalo zvestih Bombardierju, saj je prehod med posameznimi tipi letal CRJ zelo hiter in enostaven. Tako je Delta Airlines lani naročila kar 44 letal CRJ900 v skupni vrednosti 1,6 milijarde dolarjev. Prav tako sta nova letala naročila US Airways in Air Canada. Za enak korak se je odločil tudi slovenski nacionalni prevoznik, ki je lani dobil dve novi devetstotici. Adria je pred letom dni naročila še dve letali CRJ900 in eno CRJ1000 ter tako postala četrti naročnik letal serije -1000, ki so jo trgu predstavili februarja 2007. Vrednost pogodbe je ocenjena na 122,7 milijonov dolarjev.

CRJ1000
crj1000_vir_bombardier.jpgProizvodnja linija letal serije CRJ poteka v Mirabelu, v Kanadi. Proizvodnji proces se odvija na štirih pozicijah, kjer lahko sestavljajo vse tipe letal CRJ. Hkrati lahko sestavljajo tudi različne tipe. V proizvodnem procesu so se zgledovali po japonski Toyoti in tako dosegli 25% zmanjšanje potrebne delovne sile (danes imajo 27.130 zaposlenih) v treh letih, ki lahko izdela več letal kot po prejšnjih standardih. Prvo letalo CRJ1000, ki bo namenjeno testiranjem, je že opravilo prvi let. Poletelo je 3. septembra in ostalo v zraku 3 ure 25 minut. Med prvim letom je letalo poletelo na višino 9144 m in letelo s hitrostjo 481km/h. Prihodnje leto se mu bo na testiranjih pridružilo prvo serijsko letalo.  Prvi CRJ1000 bo prišel v komercialno uporabo konec leta 2009. Poletel pa bo v barvah italijanskega prevoznika My Way in francoskega Brit Aira, ki sta prva dva kupca.

C serija
Bombardier je predstavil projekt Cseries že pred dobrimi štirimi leti. Letala, ki jih bodo izdelovali v tej seriji (110-149 sedežev) bodo neposredni tekmeci Boeingu in Airbusu, ki sta do sedaj obvladovala ta tržni segment. Marca 2005 so pri Bombardieru predstavili letalo C110, da bi pridobili prve kupce. C serija bo opremljena z novimi ekonomičnejšimi motorji, ki bodo vgrajeni na krilo. Podobno kakor B787 in A350 bo C serija vsebovala več kompozitnih konstrukcijskih gradiv. Sedeži bodo razporejeni v 3+2 konfiguraciji v ekonomskem in turističnem razredu ter 2+2 v poslovnem razredu. Trup bo nekoliko širši in bo omogočal prostor za širše sedeže. Prav tako bo večji prostor za osebno prtljago, ki bo omogočal odlaganje ročne prtljage predpisanih mer. Tudi okna (širina 27 cm in višina 40,6 cm)  bodo večja in ob vsakem sedežu, ker naj bi potnikom povečalo ugodje. Prav tako bo širši tudi prehod med sedeži, kar bo omogočilo hitrejše vkrcanje in izkrcanje potnikov. Maja 2005 so pri Bombardieru z Kanadsko in Britansko vlado podpisali dogovor o sofinanciranju projekta C serije, ki jim je zagotovil 650 milijonov dolarjev povratnih sredstev. Tretjino vrednosti projekta bo sofinanciral Bombardier, tretjino pa glavni dobavitelji. Trup letala bo izdeloval kitajski AVIC I, medtem, ko bodo na Severnem Irskem izdelovali krilo.

bombardier_cseries-1vie_wikipedia.jpg

Zaradi pomanjkanja naročil so januarja 2006 iz Bombardierja sporočili, da bodo upočasnili razvoj C serije. Na tem projektu je delo nadaljevalo le 50 zaposlenih, ki so med drugim iskali tudi nove partnerje pri razvoju letala. Bombardier pa je že čez slabe tri tedne naznanil začetek projekta CRJ1000, katerega četrti kupec je tudi Adria; naročili so eno letalo, za drugo pa obstaja opcija. Konec januarja 2007 so program C serije ponovno zagnali. Novembra istega leta so sporočili, da bo turboventilatorske motorje z reduktorjem (geardturbofan) za C serijo ekskluzivno dobavljal Pratt & Whitney. Obljubljajo najekonomičnejše letalo v tem segmentu, katerega motorji bodo v ozračje spustili 20% manj CO2 in 50% manj NOx-ov. Hkrati naj bi potrošili 20% manj goriva in bili 15% učinkovitejši od današnjih konkurentov. C serija bo postavila nove standarde v letalski industriji z manj kot 2 litri porabe na potnika na 100 km v turističnem razporedu sedežev. To bodo dosegli tudi z povsem novo aerodinamično obliko letala. Tudi hrup, ki ga bo povzročalo letalo bo štirikrat nižji od današnjih konkurentov. Cilji, ki so si jih zadali pri Bombardierju niti niso tako visoki in nedosegljivi, saj vemo, da se je razvoj A320 začel pred 25 leti B737 pa še mnogo prej. Okvirna cena letala C110 je 46,7 milijonov dolarjev. (več Ekologija v letalstvu)

Prve ponudbe pa so potencialnim kupcem poslali februarja 2008. Lufthansa je naročila 60 letal (od tega 30 opcijsko), kar so obelodanili na letošnjem letalskem salonu v Farnboroughu, kjer so program C serije tudi uradno predstavili. Letala bodo opremljena z Rockwell Collinsovo avioniko Pro Line Fusion. Po ocenah Bombardierja bo trg v prihodnjih 20 letih povpraševal po 6300 regionalnih letalih, ki bodo skupaj vredna 250 milijard dolarjev. Z letali C serije, ki bodo na trg prišla leta 2014 želijo pri Bombardierju osvojiti polovični tržni delež.


Podpredsednik uprave Adrie Airways, mag. Marjan Ravnikar o nakupu Bombardierjevih letal

marjan_ravnikar.jpgBili ste med prvimi naročniki letal CRJ1000. Ali razmišljate o nakupu novih letal iz serije regionalnih letal C serije proizvajalca Bombardier.

Drži da smo bili med prvimi kupci letala tipa Canadair 1000 oz. če smo natančnejši, smo četrti kupec po vrsti pri uvedbi omenjenega letala na trg. Uvodne razgovore za nakup letala C serije smo z vodilnimi predstavniki Bombardier Aerospace že opravili. Letala bodo po njihovih informacijah kupcem na razpolago v letu 2014 in so zanimiv konkurent letalu tipa Airbus 319.

Bombardier s C serijo prihaja v segment letal s številom sedežev do 149, ki ga obvladujeta Airbus in Boeing z njunimi najmanjšimi modeli. Bi Adria v prihodnosti lahko svojo floto letal omejila na samo enega proizvajalca in s tem znižala operativne stroške in stroške vzdrževanja ter šolanja posadk? Tu mislim na Bombardierja, za katerega imate tudi edini pooblaščeni servisni center v Evropi za serije letal CRJ?

Res je da smo ednini pooblaščen serviser letal Canadair za Evropo, vendar pa smo prav tako, čeprav ne edini pa vendar, pooblaščeni serviser tipa Airbus družine 320. Prav tako ne gre pozabiti dejstva, da je v Adrii Airways trenutno v povprečju okoli 60 pilotov usposobljenih za letenje na letalu tipa Airbus. Dobavni roki letal tipa Airbus so predvsem zaradi recesije v svetu nekoliko krajši, tako da je možno ta letala pridobiti že od leta 2011 dalje. Uprava Adrie bo morala sprejeti strateško odločitev kaj storiti oz. kako nadgraditi letenje, ki ga danes izvaja s 3 letali Airbus 320, saj prehajajo v starostno obdobje ko je potrebno sprejeti sklep o njihovi zamenjavi ali nadgradnji oz. kakšni drugačni odločitvi. Za kateri tip letala (C serijo ali Airbus 319, 320) se bo uprava odločila na podlagi več dejavnikov, prav gotovo pa bo pomemben dejavnik tudi finančna kondicija za nakup ali najem letal. Prav tako bo odločitev pogojena s samimi tehničnimi karakteristikami letal, glede na tip letenja, ki ga Adria izvaja. Naš cilj je, da Adria naredi korak dalje in prestopi v t.i. medium range letenje, t.j. da podaljša doseg svojih destinacij. Je pa prav gotovo segment 149 sedežnikov za Adriin tip letenja in število potnikov izjemno zanimiv segment tipa letal.


Pri Embraerju so zaradi povečanja naročil uvedli tretjo izmeno, na najbolj obremenjenih procesih in povečali število zaposlenih. Skupno število zaposlenih je sedaj že 23.855. Embraer bo v letošnjem letu kupcem dobavil med 195 in 200 regionalnih letal (do 30. septembra 145). Leta 2009 bo dobavljeno število regionalcev enako. Embraer ima trenutno naročenih 459 letal družin ERJ145/-170 in -190.

Tehnični podatki letal CRJ1000, C110 in C130:
  CRJ1000 C110 C110ER(podaljšan dolet) C130 C130XT(povečan potisk motorjev) C130ER
Sedeži 100-104 100 (več razredov)
110 (ekonomski)
125 (turistični)
120 (več razredov)
130 (ekonomski)
149 (turistični)
Širina sedežev - 47 cm turistični razred49,5 cm ekonomski razred50,8 cm poslovni razred
Posadka 2 2 (pilot, sopilot)
Dolžina 39,13 m 34,8 m 38,0 m
Razpon kril 26,18 m 35,1 m 35,1 m
Višina 7,13 m 11,3 m 11,3 m
Največja vzletna masa 40.824 kg 54,749 kg 57,969 kg 59,557 kg 63,095 kg
Dolet 2761 km 4,074 km 5,463 km 4,074 km 4,074 km 5,463 km
Največja potovalna hitrost - mach 0.82 (870 km/h)
Potovalna hitrost 870 km/h mach 0.78 (828 km/h)
Dolžina vzletne poti - 1,509 m 1,872 m 1,661 m 1,890 m
Največja višina leta 12.497 m 12,497 m
potisk (2x) 60,63 kN 93,4 kN 103,6 kN 93,4 kN 103,6 kN


Avtor: Borut PODGORŠEK
Fotografije: Bombardier, Wikipedia, Adria
Nazadnje urejano na Četrtek, 27 November 2008 10:00

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31