Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Novi helikopter za letalsko šolo SV

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
23 Jan 09
Napisal Prebrano 5502 krat
Objavljeno v Novice

Na letališču Cerklje ob Krki so v petek, 9. januarja, praznovali dan vojaškega letalstva Slovenske vojske. Slavnostnega postroja letalcev, ki je tokrat prvič potekal pod vodstvom brigade zračne obrambe in letalstva (BRZOL), sta se udeležila tudi načelnik Generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman in poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Alan Geder.

Letalci so za svoj praznik izbrali 12. januar, torej dan, ko sta pilota ljubljanske letalske stotnije Vilko Peternelj in Franc Zupančič opravila prvi bojni polet. To se je zgodilo leta 1919, ko sta na izvidniškem letu nad Koroško tudi mitraljirala avstrijske enote. Praznik naših letalcev je povezan še z ustanovitvijo ljubljanske in mariborske letalske stotnije 14. ter 15. decembra 1918.

proslava_dan_let_sv.jpg

Ob dnevu letalcev je zbrane nagovoril načelnik Generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman, ki je poudaril pomen vojaškega letalstva. Spomnil je na bogato letalsko tradicijo, s katero se lahko ponašamo Slovenci. »Pripadnice in pripadniki slovenskega vojaškega letalstva ste s svojim znanjem ter strokovnostjo dokazali, da ste enakovredni pripadnikom zavezniških vojsk. Naloge, ki jih opravljate, so častne in plemenite, saj s svojim delom večkrat rešujete tudi življenja,« je povedal generalpodpolkovnik Gutman. Letalci so v preteklem letu s helikopterji opravili več kot sto reševalnih akcij, v katerih so prepeljali sto ponesrečencev in 300 reševalcev. Ob tem so naleteli 140 ur.

Danes v Letalski šoli SV samostojno usposabljajo pilote letal in helikopterjev, ki so izvrstno usposobljeni. Da bi delo potekalo še bolj nemoteno, so v Letalski šoli dobili nov helikopter za šolanje pilotov bell 206B jetranger III. Ključe jim je simbolično predal poveljnik sil SV brigadir Alan Geder, helikopter pa je blagoslovil vojaški kaplan.

Helikopter bell 206B jetranger III
postroj1.jpgBell 206B jetranger III ima dvokraki glavni rotor, ki ga poganja turbogredni motor allison 250-C20R/4 s 430 KS. Največja hitrost, ki jo jetranger lahko doseže, je 220 km/h. Največja vzletna masa helikopterja je 1450 kilogramov, v zraku pa lahko ostane tri ure. Poleg šolanja ga lahko uporabljajo še za prevoz potnikov, opazovanje, iskanje, varovanje meje, spremljanje prometa itn. Cena osnovnega modela je približno 900.000 ameriških dolarjev. Jetranger, ki ga je kupila SV, je opremljen z dvojnimi krmili, za katerimi sedita učenec in inštruktor. SV ga bo uporabljala predvsem za šolanje vojaških pilotov.


A new helicopter for the Air Force School
On Friday, 9 January 2009, the Slovenian Armed Forces celebrated Air
Forces Day at the Cerklje ob Krki airfield. Lt. Gen. Albin Gutman, Chief
of the General Staff, and Brigadier General Alan Geder, Commander
in Chief of the Slovenian Armed Forces, presided over the ceremony,
which was organized by the Air Defence and Aviation Brigade.


Več
Bell 206 jetranger

Foto: Bruno Toič, MORSFotogalerija
Video 
 

Govor načelnika GŠ SV, generalpodpolkovnika Albina Gutmana

Spoštovani …
Začetek novega leta smo v vojaških sredinah pričeli z obujanjem spominov na pretekle uspehe, ki jih v Slovenski vojski ni bilo malo.

Ponosni moramo biti nase in obrambnega sistema ne sme in ne more biti sram razvojne poti, ki smo jo v preteklih osemnajstih letih skupaj premagali pri gradnji sodobne, trdne in pogumne Slovenske vojske.

Slovenci smo narod, iz katerega je izšlo veliko odličnih letalcev, nekateri med njimi sodijo med pionirje svetovnega letalstva. Ta tradicija na Slovenskem namreč sega v začetek modernega letalstva v Evropi in svetu. Pri tem ne smemo pozabiti najbolj slavnega letalca v zgodovini slovenskega naroda Edvarda Rusjana. Bil je velik Slovenec, konstruktor in pilot, ki se je s svojimi dosežki ter tragično smrtjo zapisal v zgodovino slovenskega in tudi svetovnega letalstva. Danes je že znano dejstvo, da se je Edvard Rusjan začel ukvarjati tudi z razvojem letal v vojaške namene.

Ob današnjem dogodku moram izpostaviti Ljubljansko in Mariborsko eskadriljo, ki sta odigrali ključno vlogo v bojih za severno mejo. Številni Slovenci so se izkazali v vojski Kraljevine Jugoslavije, kjer so svoje junaštvo pokazali v aprilski vojni leta 1941.

Tudi v zgodovini so se Slovenci vključevali v letalske enote in sodelovali pri gradnji  vojaškega letalstva. Po drugi svetovni vojni je bilo veliko Slovencev vrhunskih pilotov na vojaških letalih in helikopterjih. Svojo letalsko enoto je imela tudi Teritorialna obramba Republike Slovenije, vendar žal ni dočakala razvojnega razcveta v samostojni Sloveniji, saj so jim bila letala pred osamosvojitvijo odtujena.

Začetek izgradnje slovenskega vojaškega letalstva lahko štejemo od dne, ko sta drugi dan osamosvojitvene vojne pilot Jože Kalan in letalski tehnik Bogo Šuštar s helikopterjem gazela prebegnila iz JLA k teritorialni obrambi.

Nakup sodobnih vojaških šolskih letal in helikopterjev je pomenil nadaljevanje vojaškega letalstva v Slovenski vojski. Danes v Slovenski vojski samostojno usposabljamo svoje pilote vojaških letal in helikopterjev. Ravno izvrstna usposobljenost in možnost najboljših šolanj je vaša konkurenčna prednost tudi takrat, ko se nekateri odločijo za nadaljevanje poklicne kariere tudi izven Slovenske vojske.

S svojimi zračnimi plovili uspešno sodelujemo  na operacijah kriznega odzivanja ter s v sistemu zaščite in reševanja. Samo v preteklem ste s helikopterji opravili več kot 100 reševalnih akcij in pri tem naleteli več kot 140 ur, v katerih ste poleg več kot 100 ponesrečencev prepeljali tudi okrog 300 reševalnih ekip. Dokaz vaše izurjenosti je tudi podatek, da ste s helikopterji Cougar in Bell 412 naleteli preko 2400 ur naletov.

Od decembra 2004 v operaciji sil Euforja deluje Letalski oddelek Slovenske vojske, pred tem pa je na operaciji Sfor in do lanskega leta tudi KFOR sodeloval tudi helikopterski oddelek.

Pripadnice in pripadniki slovenskega vojaškega letalstva ste s svojim znanjem in strokovnostjo dokazali, da ste enakovredni pripadnikom zavezniških vojska. Naloge, ki jih opravljate so častne in plemenite, saj s svojim delom večkrat rešujete tudi življenja. V preteklem letu ste svoje znanje in sposobnosti pokazali tudi pri asanaciji nesreče letala Inex-Adrie na Korziki, kjer ste kljub slabim vremenskim razmeram uspeli prepeljati vse ostanke letala iz gore San Pietro.

Z današnjim simbolnim dejanjem, ko boste prejeli ključe od novega helikopterja Bell 206 vam sporočam, da bo letalstvo Slovenske vojske še naprej eden od stebrov naših vojaških zmogljivosti.

Ob vašem dnevu vam iskreno čestitam in vam želim, da bi tudi v prihodnje naloge izvajali kvalitetno, strokovno, varno in predano.
Nazadnje urejano na Petek, 23 Januar 2009 16:27

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31