Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letalske sile Euforja v čŒadu

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
28 Jan 09
Napisal Prebrano 3230 krat
Objavljeno v Novice

čŒad je po površini kar 63-krat večji od Slovenije. Razdalje, ki se nam v Sloveniji zdijo velike in jih merimo v kilometrih, v čŒadu opisujejo v dneh ali urah. Za komaj 140 kilometrov iz Abechea v Forchano lahko v deževni dobi potrebuješ dva tedna ali več, v sušni dobi pa štiri dni. Prevoz po čŒadu je zato zelo zahteven, dolgotrajen in tudi nevaren, najhitreje pa potujete po zraku.

Misija Euforja v čŒadu ima v okviru Združenega poveljstva (Force Head Quarters – FHQ) v svoji sestavi letalske sile in letalstvo kopenske vojske, ki sta pod poveljstvom Združenega poveljstva zračnih sil (Joint Force Air Component Command – JFACC). Ta obsega tudi nadzor zračnega prometa v čŒadu in ima svoje osebje še v kontrolnih stolpih na letališčih v N'Djameni ter Abecheju. V čŒadu sodelujejo tudi letalske enote in letalniki Francije, Poljske, Španije, Grčije in Rusije. Najbolj številčne letalske sile so iz Francije, ki ima v čŒadu tudi svojo misijo EPERVIE.

gazela_img_1697.jpgSestava zračnih sil
V okviru letalstva kopenske vojske deluje helikopterski bataljon (Army aviation batalion – AAVN BN), ki ima v svoji sestavi:
- štiri helikopterje gazela za ognjeno podporo iz zraka in za izvidovanje (francoski);
- štiri helikopterje puma za ognjeno podporo, medicinsko evakuacijo in logistične transporte (francoski);
- tri helikopterje Mi-17 za ognjeno podporo in logistične transporte ter transport hitro odzivnih sil (poljski).

Letalske sile imajo:
- letečo cisterno KC-135 za oskrbo z gorivom v zraku (AAR) (francoski);
- transportno letalo C-160 za oskrbo z gorivom in za taktični transport (AAR & TAT) (francoski);
- šest večnamenskih bojnih letal dassault mirage M F1 CT/CR za zračno podporo od blizu (CAS) (francoski). Ta letala se delijo s francosko misijo EPERVIE in so dosegljiva po potrebi;
- devet brezpilotnih letal UAV CL-289 za izvidovanje (francoski);
- tri brezpilotna letala UAV ORBITER (poljski);
- transportni letali casa C-295M za taktični transport (TAT) (španski);
- transportni letali C-160 transal za taktični transport (francoski);
- grško transportno letalo C-130 hercules, ki je na voljo en teden na mesec;
- štiri transportne helikopterje Mi-8 za logistični transport (ruski).

Poleg tega je v okviru letalskih sil še radarska postaja za spremljanje slike v zračnem prostoru s posadko (francoska). Na podlagi zahteve lahko slovenski vojaki dobijo tudi satelitsko sliko območij, na katerih delujejo, in posnetke, ki jih naredijo brezpilotni letalniki. Sliki slovenskim vojakom posreduje poveljstvo v Abecheju.

c-160_transal_img_1706.jpg

Ločeno od tega letalskega prometa poteka prevoz pripadnikov Euforja, delegacij, obiskovalcev in opreme. Pripadniki Euforja potujejo v čŒad in iz njega s svojimi letalskimi zmogljivostmi, kakor na primer Avstrijci, ki za prevoz uporabljajo več C-130 hercules. Z njimi so v čŒad leteli tudi slovenski vojaki. Tisti, ki nimajo svojih zmogljivosti, najemajo transportna letala pri drugih vojskah ali komercialnih ponudnikih. Na letališču v N’Djameni smo tako lahko videli tudi antonova An-124. Posamezniki in manjše skupine potujejo v čŒad z redno letalsko linijo iz Pariza ali s poslovnimi letali.

Kljub precej obsežnim letalskim silam večina transporta za potrebe Euforja poteka po kopnem. V fazi deplojmenta je bilo na dan do 40 kopenskih konvojev različnih velikosti. Iz Evrope so opremo in sredstva prepeljali z ladjami do Duale, potem po železnici in cestah do N'Djamene, od tam pa po cesti do Abecheja in Forcane. Večina logistike poteka čez Dualo v Kamerunu, nekaj pa tudi čez Libijo. Trenutno, ko poteka operacija, organizirajo na teden od osem do deset kopenskih konvojev za oskrbo in popolnitev enot z vodo, gorivom ter hrano. Večina materiala in sredstev, ki se uporabljata v čŒadu, je iz Evrope, ker ju ni mogoče zagotoviti pri dobaviteljih v čŒadu, saj so na eni strani omejene zmogljivosti, po drugi strani pa je oskrba nezanesljiva, kar je lahko problematično. Kljub velikim razdaljam in slabim transportnim potem v čŒadu logistična oskrba vseh pripadnikov poteka nemoteno. Zanimivosti
Sile Euforja lahko prepeljejo do 1600 ton tovora na dan.
Do konca leta 2008 so prepeljali 270.000 litrov goriva.
S helikopterji in letali so znotraj čŒada prepeljali 4100 potnikov.
Avstrijci so do začetka januarja z letalom C-130 opravili 50 poletov med Linzem in Abechejem.
Eufor vzdržuje tudi dnevno letalsko povezavo med N'Djameno in Abechejem s transportnimi letali C-295M ter C-160.

Foto: Borut Podgoršek

Fotogalerija
Nazadnje urejano na Četrtek, 29 Januar 2009 11:43

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31