Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Promet evropskih letalski prevoznikov v prvih dveh mesecih

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
07 Apr 09
Napisal Prebrano 2542 krat
Objavljeno v Novice
Združenje evropskih letalskih prevoznikov (AEA) je objavilo podatke o prometu za prva dva meseca leta 2009. Številke razkrivajo razsežnost trenutne recesije.

V primerjavi z ustreznima mesecema leta 2008 je bil promet januarja manjši za 3,9 % in februarja za 8,8 %, čeprav je bila številka za februar izmerjena glede na lanski februar, ki je štel 29 dni, zato bi dejansko stanje za februar natančneje odražala številka 5,5 %.

af_in_alitalia_img_9315.jpgčŒe upoštevamo oba meseca skupaj in podatke prilagodimo glede na dodatni dan lanskega februarja, je bil upad trga 4,6-odstoten. AEA opozarja, da bi bilo treba navedene številke obravnavati glede na pričakovano »običajno poslovanje«, na podlagi katerega bi se promet praviloma povečal za 4 do 5 %, zato se trenutne vrednosti dejansko približujejo vrednostim, ki so 10 % nižje od pričakovanih.

Upad je zajel večino regij, v katerih poslujejo prevozniki, člani AEA, rast pa so prevozniki dosegli le pri letih za Bližnji vzhod in podsaharsko Afriko. Trg letov v Evropi in severnoatlantski trg sta dosegla slabše rezultate glede na splošni trend.

urnik_img_1777.jpgPrav tako pomenljivi kot podatki o prometu so tudi podatki o zmogljivosti. Prevozniki, člani AEA, razen pri letih za Bližnji vzhod in Afriko, vsesplošno zmanjšujejo ponujeno zmogljivost. Vendar pa skoraj v vseh primerih zmanjšanje zmogljivosti ni bilo skladno z upadom prometa, izkoristek kabine pa se je zmanjšal. V prvih dveh mesecih se je izkoristek kabine na mednarodnih letih v Evropi zmanjšal za 1,9 odstotne točke, na Daljnem vzhodu za 1,2 odstotne točke in na severnem Atlantiku za 0,7 odstotne točke.

Tako veliko poslabšanje izkoristka kabine bi v normalnih okoliščinah kazalo precejšen vpliv na dobičkonosnost. V trenutnih razmerah k povečanju tega vpliva prispeva močan upad prometa v višjecenovnem razredu, o katerem poročajo.

Medtem ko potniški trg nazaduje, pa se je trg tovornega letalskega prometa skoraj zlomil. Obseg tovornega prometa je januarja upadel za 21,1 %, februarja pa je bil manjši za 21,0 %, če ne upoštevamo dodatnega dneva lanskega februarja, oziroma za 18,2 %, če ga upoštevamo – kar je daleč najslabši mesečni rezultat do zdaj.

Tudi novejši podatki ne prinašajo olajšanja. Podatki AEA za prve tri tedne marca kažejo, da se je potniški trg skrčil za skoraj 10 %.

zurich_img_1781.jpgKot je povedal generalni sekretar AEA Ulrich Schulte-Strathaus: »Medtem ko se letalski prevozniki spopadajo z neprimerljivim slabšanjem pogojev poslovanja, jim zaradi načina, kako je strukturirana letalska industrija, ostaja zelo malo manevrskega prostora. Ob upadanju prometa številni izvajalci navigacijskih storitev zračnega prometa zvišujejo svoje cene, da bi s tem nadomestili upad prihodkov zaradi manjšega prometa. S tem namenom svoje cene zvišuje tudi več glavnih letališč. čŒe bodo prevozniki poskušali kapacitete uskladiti s povpraševanjem tako, da bodo odpravljali lete, tvegajo, da bodo izgubili svoje slote na letališčih.«

Schulte-Strathaus je še povedal, da evropski prevozniki ne nameravajo zaprositi za finančne injekcije. »Subvencije nimajo kaj iskati v sodobnem letalskem prometu, prav tako ne izkrivljanje konkurence, ki ga povzročajo. Vendar pa je treba, če želimo, da bo evropska letalska industrija iz te krize prišla v boljši kondiciji za spopad s svojimi globalnimi konkurenti, takoj zdaj obravnavati in odpraviti strukturne pomanjkljivosti v industriji, kot so pomanjkanje tržnega obnašanja v vrednostni verigi letalske industrije, neustrezna infrastruktura in ovire za konsolidacijo«.


Združenje evropskih letalskih prevoznikov (Association of European Airlines – AEA) povezuje 34 uveljavljenih rednih letalskih prevoznikov iz Evrope, ki vsako leto skupno prepeljejo 370 milijonov potnikov in 7 milijonov ton tovora ter z 2600 zrakoplovi dnevno opravijo 11.575 letov na 615 destinacijah v 165 državah. Neposredno zagotavljajo okrog 423.000 delovnih mest in skupno ustvarijo za 78 milijard evrov prihodkov.

Vir: www.aea.be in www.adria.si

Foto: Borut Podgoršek
Nazadnje urejano na Torek, 07 April 2009 12:01

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31