Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Piloti SV na bojnem streljanju s pilatusi

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Apr 09
Napisal Prebrano 3755 krat
Objavljeno v Novice
Konec marca je potekalo redno usposabljanje pilotov Letalske šole SV v streljanju, raketiranju in bombardiranju. Takšna usposabljanja načrtujejo trikrat na leto, toda to ne pomeni nujno, da bodo tolikokrat tudi streljali. Zaradi neugodnih vremenskih razmer in velike zasedenosti poligona Poček, ki je edini primeren poligon za bojno streljanje z letali v Sloveniji, so lani izvedli le eno bojno streljanje.

Kako potekajo priprave in oboroževanje letal, smo se pogovarjali z inženirjem za letalsko oborožitev nadporočnikom Matejem Stavanjo. »Ko je organizirano streljanje, se ekipa orožarjev podredi poveljstvu vaje in zanj zagotavlja oboroževanje letalnikov ter pripravo bojnih sredstev za izvedbo naloge. Letala pred poletom najprej pregledamo. Preglede strukture letala, sistemov in motorja opravijo tehniki za AMS, torej Airframe, Motor and Systems, navigacijska in radijska sredstva ter avioniko pa pregledajo tehniki za IRT, torej Instruments, Radio and Electronics,« je povedal nadporočnik Stavanja.

oborozevanje_letal_pc-9m.jpgOrožarji že nekaj dni pred streljanjem opremijo letala z obesami za orožje. Na dan streljanja orožarji pregledajo in pripravijo strelivo. Priprava streliva obsega vstavljanje nabojev v nabojnike mitraljezov, kompletiranje raketnih motorjev, glav in vžigalnikov ter pripravo vžigalnikov za bombe. Po pripravi streliva je treba pregledati letalo in orožja na letalu, ali delujejo brezhibno. Po oskrbi letala z gorivom in mazivom ter po rednem pregledu se lahko začne oboroževanje. Tokrat so letala oborožili s sto naboji 12,7 mm v vsakem mitraljezu, štirimi nevodenimi raketami hydra 70 mm v vsakem sicer sedemcevnem lanserju in s štirimi vadbenimi bombami BDU-33.

Oborožili so štiri letala, kar je dovolj za število posadk, ki so jih urili. Dve letali sta bili oboroženi z raketnim in strelskim orožjem ter dve letali s strelskim in bombnim orožjem. Piloti opravijo streljanje v obeh konfiguracijah. Poveljnik Letalske šole SV major Aleš Štimec je ob tej priložnosti posebej  pohvalil delo orožarjev, ki zdaj sami nastavljajo mitraljeze, prej pa so jih v tujini, zato mitraljezi  delujejo precej zanesljiveje. Zastoji se ne dogajajo več tako pogosto, je še dodal Štimec.

Piloti, ki streljajo, se morajo usposabljati po posebnem programu Advanced 2 oziroma Air to ground, ki obsega 90 ur letenja, del usposabljanja pa je tudi streljanje s pravim orožjem. Kondicioniranja se načelno trikrat na leto. Tisti, ki streljajo prvič, morajo najprej opraviti usposabljanje na Hot Mock Up, ki ga imajo v Letalski šoli SV. To je preprost simulator, na katerem se sprogramira in izvede let. Pilot ima na voljo enaka stikala kakor v letalu PC-9M in ob pritisku nanje vidi, kaj se zgodi in kako se proži različno orožje, saj to simulirajo lučke. čŒe pilot opravi vse po predpisanih postopkih, ni bojazni, da img_4925.jpgne bi zadel cilja tudi med realnim streljanjem, je še povedal major Aleš Štimec. Za natančno zadevanje ciljev imajo letalci na zemlji tudi svoje opazovalce. V tokratno bojno usposabljanje so vključili še taktično usposabljanje za izvajanje ognjene podpore iz zraka. To delo opravljajo skupine za navajanje letalske podpore (Forward Air Controller – FAC). Uporablja se jih ob bližnji podpori iz zraka (close air support – CAS), torej takrat, kadar so sovražnikove in lastne sile zelo blizu, zato je treba zelo natančno ločiti ogenj, da ne deluješ po svojih enotah. Major Aleš Štimec je povedal, zakaj so v urjenje vključili tudi njih. »Naš prvi kontingent, ki je šel v Afganistan, ni imel usposobljenih FAC-ov.

Kmalu se je pojavila potreba po znanju te veščine in ker niso imeli niti osnov, da bi poklicali letalsko podporo, so se na hitro izučili kar v Afganistanu. V Letalski šoli SV smo imeli nekaj izkušenj s tem, saj smo bili nekateri na podobnih vajah in tečajih, zato smo se odločili, da bomo organizirali tečaj, ki so se ga udeležili pripadniki drugega kontingenta Isafa. Ta tečaj smo po Natovih standardih preuredili v program, ki ga je odobril minister. Zdaj organiziramo usposabljanja za vse zainteresirane pripadnike SV, ki imajo med bojnim streljanjem možnost realnega usmerjanja letal. Pilatusi so idealno orodje za urjenje FAC-ov, saj so stroški usposabljanja precej nižji kakor pri reakcijskih lovskih letalih,« je še povedal Štimec. Na Letalski šoli SV se je do zdaj usposobilo več kot 40 pripadnikov SV, vendar jih le nekaj redno hodi na kondicioniranje. Usposabljanje traja dva tedna, od tega imajo teden teorije in teden prakse.

Namestnik poveljnika Letalske  šole SV stotnik Janez Gaube, sicer v funkciji vodje tokratnega streljanja na poligonu na Počku, je povedal, da so z raketami in mitraljezi zadevali v center tarč, z bombami pa so odstopali do 25 metrov od centra, kar je zelo dobro. Bombe so metali z višine 1800 metrov, v njih pa je le dimni naboj, tako da se vidi, kam bomba  ade. Sicer so to 11,4 kilograma težke bombe brez eksploziva. Med usposabljanjem so leteli s štirimi letali PC-9M.


SAF pilots training in combat firing

During the last days of March, the pilots of the SAF Air School participated in a regular training exercise consisting of live firing, missile firing and bombing. This kind of exercise is planned to be carried out three times each year, but does not always comprise practice with full service charges. Adverse weather conditions and non-availability of the Poček firing range, the only exercise area suitable for live firing from aircraft in Slovenia, shape the timetable, and consequently only one live ammunition firing exercise was successfully executed last year. The article discusses preparations for live firing, the arming of aircraft, pilot training and actual combat firing training.


Avtor: Borut Podgoršek,
Vir: Revija Slovenska vojska, Letnik XVII/5, 10. april 2009

Nazadnje urejano na Petek, 10 April 2009 09:43

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31