Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Adria Airways d.d. pripravila rebalans plana za leto 2009

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
06 Jul 09
Napisal Prebrano 5171 krat
Objavljeno v Novice
V prvih 6 mesecih leta 2009 je Adria prepeljala skupno 503.438 potnikov kar je 16 % manj kot v enakem obdobju leta 2008. Največji upad letalskega prometa beležijo na nemško govorečih poslovnih destinacijah in Bruslju, kar je predvsem posledica predsedovanja EU, skupaj je upad na teh destinacijah skoraj 20 %, medtem ko na nekaterih balkanskih linijah opažajo celo večjo rast potnikov kot v letu 2008, to so predvsem Skopje, Priština in Sarajevo.

Problematičen podatek pri številu prepeljanih potnikov v primerjavi z enakim obdobjem lani je prav tako struktura potnikov, le ta se je namreč popolnoma spremenila saj se je povečalo število potnikov v economy razredu, medtem ko je upad števila prepeljanih potnikov v business razredu praktično ve荠 kot 50 %, posledično temu se je povprečna vrednost prodane karte znižala za 6 %, če jo primerjamo z enakim obdobjem leta 2008. V prvih 6 mesecih leta 2009 je bilo prepeljanega tudi 911 ton blaga kar je prav tako 20 % manj kot v letu 2008.

adria_potniki.jpgUstrezno padcu fizičnega prometa sledijo tudi finančni rezultati, prvi preliminarni finančni izid iz poslovanja za obdobje januar – maj kaže kar 19 % odmik ustvarjenih prihodkov če jih primerjamo z enakim obdobjem lanskega leta. Uprava družbe je temu ustrezno pristopila k zniževanju operativnih stroškov letenja in jih uspela znižati za 13 %. Znižanje stroškov je potekalo v sklopih, tako so se stroški dobaviteljev znižali v povprečju za 12 %, administrativni stroški v povprečju 13 % in plače zaposlenih v skladu s podpisanim sporazumom za 5 %. Zaradi racionalnejšega letenja in združevanja posameznih letov so za 4 % nižji tudi stroški letališč ter stroški oskrbovanja letal.

čŒe primerjamo število prepeljanih potnikov v letošnjem letu je le to primerljivo z letom 2007, vendar v tem času Adria operira  s tremi letali več, z 24 % višjimi kapacitetami po številu sedežev, s 15 % višjim številom pilotov in 17 % višjim številom stevardes s katerim pokrivamo potrebe letanja z novimi letali, tako da na področju nadaljnjega zniževanja stroškov praktično ni več prostih možnosti. Ustrezno višjim kapacitetam je namreč amortizacija višja za 63 % oz. 7 mio evrov, zavarovanje letal do 45 % in stroški dela novozaposlenih za 17 % oz. 6 mio evrov.

af_in_alitalia_img_9315.jpgGospodarska recesija in finančna kriza je kot kaže vpogled v primerljivost z ostalimi letalskimi družbami močno udarila po letalski industriji. S podobnimi težavami se namreč ubadajo vsi tako evropski kot svetovni letalski prevozniki npr. Lufthansa prvič po dolgih letih pozitivnega poslovanja izkazuje izgubo v višini 273 mio evrov, v letošnjem letu je že prizemljila 25 letal, ukinila določeno število letov ter združila posamezne frekvence; Air France se bliža kritični milijardi evrov izgube in pripravlja načrt odpuščanja večjega števila zaposlenih; po podobni poti gre Austrian Airlines, ki v naslednjih dnevih načrtuje odpuščanje tisočih zaposlenih; Sky Europe je celo objavil insolventnost ter zreduciral število plovnih letal za dve tretjini, tako da danes izvaja operacijo le s petimi letali; prvič prikazuje izgubo tudi Ryan Air, kot tudi ostali evropski prevozniki – madžarski Malev, poljski Lot, češki čŒSA ipd. Prav tako je tudi svetovno združenje letalskih prevoznikov IATA na svoji redni letni konferenci ocenilo, da naj bi bil letošnji padec prihodkov letalskih družb 15 %, kar kaže na najtežje leto v zgodovini letalstva, saj je bil npr v do sedaj najbolj kritičnem obdobju za letalske družbe združenja IATA obdobje po 11.9.2001, ko je promet letalskih družb upadel za 7 %. Prvič in zadnjič pa je od takrat združenje IATA izkazalo pozitivno poslovanje v letu 2007. Za letos združenje načrtuje 9 mrd dolarjev izgube.

crj200_img_4422.jpgPričakovanja po oceni vodstva Adrie do konca leta ne kažejo drastičnega izboljšanja, zato je vodstvo že pripravilo rebalans poslovnega načrta za leto 2009. V rebalansu načrtuje Adria Airways za 16 % nižje prihodke kot pa jih je ocenjevala na začetku leta ter za 15 % nižje stroške poslovanja predvsem na že omenjenih področjih. V Adriji ocenjujejo, da bo EBIT konec leta negativen v višini 3,2 mio evrov. Kljub ekstremno zaostrenim pogojem poslovanja pa ne pričakujejo insolventnosti, prav tako je v rebalansu načrtovano tekoče pokrivanje vseh obveznosti iz poslovanja, pozitiven denarni tok ter zniževanje zadolženosti v skladu s podpisanimi dogovori. Omenjeni rebalans plana je uprava že predstavila največjemu lastniku družbe ter pričakuje, da bi ga lahko na svoji prvi redni seji obravnaval novoimenovani nadzorni svet družbe.

Foto: Borut Podgoršek

Nazadnje urejano na Nedelja, 11 Oktober 2009 21:38

Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28