Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Obeta se tesnejše sodelovanje med Slovenijo in Srbijo na področju letalskega prometa

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Jul 09
Napisal Prebrano 2541 krat
Objavljeno v Novice
V prostorih prometnega ministrstva sta se danes sestali delegaciji Ministrstva za promet Republike Slovenije in Ministrstva za infrastrukturo Republike Srbije, ki sta ju vodila državna sekretarja dr. Igor Jakomin in g. Miodrag Miljkovič‡.

atr_72-200_img_4413.jpgSestanek je potekal v prijateljskem in konstruktivnem vzdušju, glavni temi pogovora pa sta bili povečanje števila letov med Ljubljano in Beogradom ter možnost odprtja nove letalske linije med državama. Delegaciji sta izrazili pripravljenost, da bi omenjena cilja tudi udejanjili, hkrati pa sta oba letalska prevoznika, Adrio Airways in Jat  Airways, pozvali, da se dogovorita o tehničnih podrobnostih glede letenja in uporabe skupnih oznak leta (t.i. code-share) na liniji Ljubljana-Beograd. Poleg navedenega morata prevoznika pred začetkom letenja izvesti tudi druge priprave, predvsem na področju načrtovanja operacij, oglaševanja itd. V tej smeri je bilo tudi dogovorjeno, da bodo o nameravanih aktivnostih v obeh državah obveščeni zlasti organi za turizem, ki bi se lahko na področju oglaševanja in turistične promocije vključili v odpiranje dogovorjenih letalskih povezav, predvsem za letenje na novo načrtovani liniji Beograd-Portorož.

Obe strani bosta po diplomatski poti zagotovili pravni okvir za povečanje zmogljivosti in vključevanje novih letališč v prometno shemo.

b737-500_img_4626.jpgV okviru memoranduma med državama o strokovni pomoči na področju evropskih zadev je bilo dogovorjeno, da bo srbska stran poleg že dogovorjenega letalskega področja, ki vključuje pripravo letalskih predpisov, določila tudi druge teme s preostalih prometnih področij.

Direktorja družb Adria Airways in Jat Airways sta v okviru tega srečanja pričela tudi pogovore o morebitnem sodelovanju pri vzdrževanju letal.

Na pobudo srbske delegacije bo organizirano srečanje med izvajalcem navigacijskih služb zračnega prometa, zlasti glede uvajanja novih tehnologij in usklajevanja drugih podpornih dejavnosti, kot so npr. usposabljanje ter izmenjava dobrih praks in delovnih postopkov.

Pogovori so se nadaljevali na letališču v Portorožu, kjer so g. Robert Krajnc, direktor Aerodroma Portorož d.o.o., g. Tomaž Gantar, župan občine Piran, g. Dejan Podgoršek, pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije in g. Jadran Furlanič, v.d. direktorja Turističnega združenja Portorož, predstavili možnosti, ki jih ponuja letališče ter povpraševanje po vzpostavitvi letalske linije z Beogradom. Izrazili so tudi pripravljenost podpreti letalsko linijo Beograd-Portorož in poskrbeti za njeno turistično promocijo.

Foto: Borut Podgoršek

Nazadnje urejano na Petek, 10 Julij 2009 11:43

Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28